VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

  • Beursupdate: AEX op Wall Street
    16-06-2025 22:25 - Meerderheid lager.

    (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag vijf van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. Aegon was de grootste stijger, maar ging in Amsterdam ex-dividend.

    Aegon                 (+3,5%)
    ArcelorMittal       (+0,1%)
    ASML                   (+0,1%)
    ING Groep           (-0,4%)
    Philips                 (-0,2%)
    RELX                   (-0,4%)
    Royal Dutch Shell (-0,3%)
    Unilever              (-0,3%)


    Euro/dollar: 1,1558

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 924,93 punten, zijn geëindigd op 924,54 punten.


  • Wall Street hoger gesloten na handreiking Iran
    16-06-2025 22:13 - Markt kijkt al uit naar rentebesluit Fed.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, terwijl beleggers er vooralsnog op lijken te rekenen dat het conflict tussen Israël en Iran niet verder zal escaleren.

    De S&P 500 sloot 0,9 procent hoger op 6.033,11 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 42.515,09 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 19.701,21 punten.

    Maandag was er enig optimisme op de financiële markten dat de situatie niet verder zou escaleren. Een bericht in de Wall Street Journal meldde dat Iran via tussenpersonen had aangegeven open te staan voor hervatting van de onderhandelingen, zolang de VS zich niet bij Israël zou aansluiten in de aanvallen.

    Echter, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bleek niet geïnteresseerd in eventuele onderhandelingen met Iran. In een interview met het Amerikaanse ABC News verweet Netanyahu Iran "te liegen, te bedriegen" en de Verenigde Staten te misleiden.

    "Ze willen blijven doorgaan met het bouwen van hun kernwapens en hun enorme ballistische rakettenprogramma, waarmee ze op onze mensen schieten. Ze willen blijven werken aan de twee existentiële bedreigingen voor Israël terwijl ze praten. Dat gaat niet gebeuren", aldus Netanyahu.

    Ook de Amerikaanse president Donald Trump werd naar het nieuws gevraagd. "Het is pijnlijk voor beide partijen, maar ik zou zeggen dat Iran deze oorlog niet wint", zei Donald Trump. "Ze moeten praten en ze moeten meteen praten, voordat het te laat is", voegde Trump eraan toe.

    Gevraagd of de VS zich militair meer zouden bemoeien, zei Trump dat hij daar niet over wilde praten.

    Intussen voegde president Trump zich bij de leiders van de G7-landen en andere landen voor de top in Canada. Landen als Japan, Canada en Mexico hopen dat een ontmoeting met Trump hen zal helpen de president ervan te overtuigen om ten minste een deel van zijn tarieven te verlagen.

    Onderhandelaars van de EU zouden intussen bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Later deze week maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend, evenals de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, China, Noorwegen, Zweden, Turkije, Japan en Zwitserland. De Fed zal naar verwachting zijn beleid handhaven, terwijl de Swiss National Bank naar verwachting de rente zal verlagen.

    Een vat WTI-olie werd maandag tijdens een volatiele sessie 1,7 procent goedkoper op 71,77 dollar, nadat vanochtend nog een koers van 77,00 dollar werd bereikt. "Beleggers lijken te geloven dat er geen verdere schokken aan de aanbodzijde zullen zijn voor olie", aldus analist Kathleen Brooks van XTB.

    De rentes in de VS stegen licht, terwijl de euro/dollar uiteindelijk nagenoeg onveranderd noteerde op 1,1562. De valutamarkten kijken uit naar het Amerikaanse rentebesluit. Dinsdag begint de Fed aan haar tweedaagse bijeenkomst en woensdag volgt het besluit. Dan blijft de federal funds rate waarschijnlijk op 4,25 tot 4,50 procent. In december verlaagde de Fed de rente voor het laatst, toen met 25 basispunten.

    "Zolang er geen duidelijkheid is over welke kant het met de economie opgaat, zal de Fed het kruit drooghouden, met weinig perspectief op een renteverlaging tot het vierde kwartaal", aldus econoom James Knightley van ING.

    Stijgers en dalers

    Roku steeg ruim 10 procent nadat het streamingbedrijf aankondigde samen te werken met Amazon.com om de advertentieverkoop te stimuleren. De samenwerking zal alle mensen die content bekijken via de systemen en apparaten van de bedrijven samenbrengen in één pool. Marketeers kunnen Amazons advertentie-inkoopsysteem gebruiken om dat gecombineerde publiek te bereiken.

    Advanced Micro Devices steeg met bijna 9 procent. Het bedrijf introduceerde vorige week zijn nieuwste kunstmatige-intelligentiechips.

    Tesla steeg maandag met 1,1 procent. Vorige week zat het aandeel ook in de lift. CEO Elon Musk zei vorige week dat de lancering van Tesla's robotaxidienst gepland staat voor 22 juni in Austin.

    De overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel werd afgelopen weekend goedgekeurd nadat de bedrijven een overeenkomst tekenden met de Amerikaanse regering. Het akkoord geeft de VS een zogenaamd 'gouden aandeel'. Nippon Steel zal de komende drie jaar bovendien zo'n 11 miljard dollar investeren en heeft toegezegd na 2028 een nieuwe staalfabriek te bouwen in de VS die de totale investering zou opvoeren tot 14 miljard dollar. De aandelen van US Steel stegen maandag met 5,1 procent.

    Victoria's Secret steeg met 2,4 procent. De activistische belegger Barington Capital Group heeft een belang genomen in de lingerieverkoper, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen.

    Sarepta Therapeutics daalde met ruim 40 procent, na het stopzetten van de levering van Elevidys voor infusen bij niet-ambulante patiënten vanwege het overlijden van een tweede patiënt aan acuut leverfalen. In beide gevallen hadden de patiënten de ziekte van Duchenne en konden ze niet lopen. Sarepta heeft de dosering vrijwillig stopgezet in een klinische studie en "neemt onmiddellijk en daadkrachtige stappen om het risico op acuut leverfalen beter te begrijpen en te beperken, waaronder het verbeteren van het immunosuppressieve regime", aldus Louise Rodino-Klapac, Chief Scientific Officer van Sarepta.

    Sage Therapeutics steeg met 35 procent naar 9,07 dollar per aandeel nadat Supernus Pharmaceuticals een overeenkomst bereikte om het biofarmaceutische bedrijf over te nemen voor 8,50 dollar per aandeel, in een deal met een initiële waarde van 561 miljoen dollar.


  • Olieprijzen na volatiele sessie lager gesloten
    16-06-2025 21:03 - Iran overweegt de-escalatie.

    (ABM FN-Dow Jones) De stijging van de olieprijzen kwam maandag na een volatiele handelssessie tot stilstand, na onder meer berichten dat Iran de vijandelijkheden met Israël wil beëindigen en nucleaire onderhandelingen wil hervatten. 

    De juli-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,21 dollar, ofwel 1,7 procent, lager op 71,77 dollar. Een vat Brent olie sloot 1,4 procent lager op 73,23 dollar.

    Het was maandag net zoals vrijdag een volatiele handelssessie waarbij eerder op de dag voor een vat WTI-olie nog 77,00 dollar werd betaald.

    Echter, na de opening vielen de prijzen snel terug. Gedurende de dag werd ook bekend dat Teheran verschillende Arabische functionarissen had laten weten open te staan voor een terugkeer naar de onderhandelingstafel, op voorwaarde dat de VS zich niet bij de luchtaanvallen van Israël aansluit. 

    Teheran lijkt erop te gokken dat Israël zich geen uitputtingsoorlog kan veroorloven en uiteindelijk een diplomatieke oplossing zal moeten zoeken, aldus Arabische diplomaten die met de Iraniërs hebben gesproken.

    Volgens Iran heeft Israël geen duidelijke exitstrategie en is de hulp van Amerika nodig om aanzienlijke schade toe te brengen aan doelen zoals de Fordow-uraniumverrijkingsfabriek, die onder een berg ligt.

    "Het is pijnlijk voor beide partijen, maar ik zou zeggen dat Iran deze oorlog niet wint", zei de Amerikaanse president Donald Trump nog aan het begin van een ontmoeting met de Canadese premier Mark Carney tijdens een top van de G7-leiders Canada. "Ze moeten praten en ze moeten meteen praten, voordat het te laat is", voegde Trump eraan toe.

    Gevraagd of de VS zich militair meer zouden bemoeien, zei Trump dat hij daar niet over wilde praten.

    Vandaag bleek uit het maandrapport van de OPEC dat de prognoses voor de vraag bleven gehandhaafd. De volgende vergadering van OPEC+ staat gepland op 6 juli, waarbij naar verwachting opnieuw ingestemd zal worden met een grote verhoging van de productie als onderdeel van de inspanning om marktaandeel terug te winnen en overproducerende producenten in toom te houden. 

    Eind mei besloten het kartel en zijn bondgenoten om de productie in juli voor de derde maand op rij te verhogen met 411.000 vaten per dag.

    In het huidige rapport werd geen directe melding gemaakt van het oplaaiende conflict tussen Israël en Iran.


  • Wall Street weet openingswinsten vast te houden
    16-06-2025 19:53 - Iran overweegt de-escalatie.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De openingswinsten werden vastgehouden, terwijl beleggers er vooralsnog op lijken te rekenen dat het conflict tussen Israël en Iran niet verder zal escaleren.

    De S&P 500 steeg 1,0 procent naar 6.037,42 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 42.568,11 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 19.703,91 punten.

    Maandag was er enig optimisme op de financiële markten dat de situatie niet verder zou escaleren nadat een bericht in de Wall Street Journal meldde dat Iran via tussenpersonen had aangegeven open te staan voor hervatting van de onderhandelingen, zolang de VS zich niet bij Israël zou aansluiten in de aanvallen.

    Teheran lijkt erop te gokken dat Israël zich geen uitputtingsoorlog kan veroorloven en uiteindelijk een diplomatieke oplossing zal moeten zoeken, aldus Arabische diplomaten die met de Iraniërs hebben gesproken.

    Volgens Iran heeft Israël geen duidelijke exitstrategie en is de hulp van Amerika nodig om aanzienlijke schade toe te brengen aan doelen zoals de Fordow-uraniumverrijkingsfabriek, die onder een berg ligt.

    "De Iraniërs weten dat de VS Israël steunt in zijn verdediging, en ze zijn er zeker van dat de VS Israël logistiek steunt", zei een Arabische functionaris. "Maar ze willen garanties dat de VS zich niet bij de aanvallen zal aansluiten."

    Intussen voegt president Trump zich bij de leiders van de G7-landen en andere landen voor de top in Canada. Landen als Japan, Canada en Mexico hopen dat een ontmoeting met Trump hen zal helpen de president ervan te overtuigen om ten minste een deel van zijn tarieven te verlagen.

    Onderhandelaars van de EU zouden intussen bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Later deze week maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend, evenals de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, China, Noorwegen, Zweden, Turkije, Japan en Zwitserland. De Fed zal naar verwachting zijn beleid handhaven, terwijl de Swiss National Bank naar verwachting de rente zal verlagen.

    Een vat WTI-olie werd maandag tijdens een volatiele sessie 1,5 procent goedkoper op 71,88 dollar, nadat vanochtend nog een koers van 77,00 dollar werd bereikt. "Beleggers lijken te geloven dat er geen verdere schokken aan de aanbodzijde zullen zijn voor olie", aldus analist Kathleen Brooks van XTB.

    De rentemarkten bleven dicht bij huis, terwijl de euro/dollar steeg naar 1,1580. De valutamarkten kijken uit naar het Amerikaanse rentebesluit. Dinsdag begint de Fed aan haar tweedaagse bijeenkomst en woensdag volgt het besluit. Dan blijft de federal funds rate waarschijnlijk op 4,25 tot 4,50 procent. In december verlaagde de Fed de rente voor het laatst, toen met 25 basispunten.

    "Zolang er geen duidelijkheid is over welke kant het met de economie opgaat, zal de Fed het kruit drooghouden, met weinig perspectief op een renteverlaging tot het vierde kwartaal", aldus econoom James Knightley van ING.

    Stijgers en dalers

    Roku steeg met 8 procent nadat het streamingbedrijf aankondigde samen te werken met Amazon.com om de advertentieverkoop te stimuleren. De samenwerking zal alle mensen die content bekijken via de systemen en apparaten van de bedrijven samenbrengen in één pool. Marketeers kunnen Amazons advertentie-inkoopsysteem gebruiken om dat gecombineerde publiek te bereiken.

    Tesla steeg maandag met 2,0 procent. Vorige week zat het aandeel ook in de lift. CEO Elon Musk zei vorige week dat de lancering van Tesla's robotaxidienst gepland staat voor 22 juni in Austin.

    De overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel werd afgelopen weekend goedgekeurd nadat de bedrijven een overeenkomst tekenden met de Amerikaanse regering. Het akkoord geeft de VS een zogenaamd 'gouden aandeel'. Nippon Steel zal de komende drie jaar bovendien zo'n 11 miljard dollar investeren en heeft toegezegd na 2028 een nieuwe staalfabriek te bouwen in de VS die de totale investering zou opvoeren tot 14 miljard dollar. De aandelen van US Steel stegen maandag met ongeveer 5 procent.

    Victoria's Secret steeg met bijna 4 procent. De activistische belegger Barington Capital Group heeft een belang genomen in de lingerieverkoper, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen.

    Sarepta Therapeutics daalde met ruim 40 procent, na het stopzetten van de levering van Elevidys voor infusen bij niet-ambulante patiënten vanwege het overlijden van een tweede patiënt aan acuut leverfalen. In beide gevallen hadden de patiënten de ziekte van Duchenne en konden ze niet lopen. Sarepta heeft de dosering vrijwillig stopgezet in een klinische studie en "neemt onmiddellijk en daadkrachtige stappen om het risico op acuut leverfalen beter te begrijpen en te beperken, waaronder het verbeteren van het immunosuppressieve regime", aldus Louise Rodino-Klapac, Chief Scientific Officer van Sarepta.

    Sage Therapeutics steeg met 36 procent naar 9,11 dollar per aandeel nadat Supernus Pharmaceuticals een overeenkomst bereikte om het biofarmaceutische bedrijf over te nemen voor 8,50 dollar per aandeel, in een deal met een initiële waarde van 561 miljoen dollar.

    Huizenbouwer Lennar komt maandag nabeurs nog met cijfers. 

  • Europese beurzen leggen conflict Midden-Oosten naast zich neer
    16-06-2025 18:48 - Iran overweegt de-escalatie.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, nu beleggers vooralsnog de zorgen over het conflict tussen Israël en Iran naast zich neerleggen.

    De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 546,91 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,8 procent op 23.699.12 punten. De Franse CAC 40 won ook 0,8 procent bij een slotstand van 7.742,24 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent hoger op 8.875,22 punten.

    Het escalerende conflict tussen Iran en Israël stond wederom in de schijnwerpers en zal waarschijnlijk tijdens de G7-top vandaag en morgen ook de aandacht trekken, samen met de wereldwijde handelsspanningen.

    Israël en Iran hebben afgelopen weekend elkaars energiefaciliteiten aangevallen, waardoor het conflict een sector dreigt te raken die van vitaal belang is voor de wereldeconomie. Het Israëlische leger meldde ook dat het commandocentra van de Iraanse Revolutionaire Garde had aangevallen.

    De markten namen de aanvallen maandag grotendeels gelaten op en herstelden zich nadat de Israëlische aanval op Iran vrijdag voor volatiliteit had gezorgd. Beleggers vonden mogelijk extra steun uit berichtgeving van The Wall Street Journal, dat Iran een einde zou willen maken aan de vijandelijkheden met Israël en de onderhandelingen met de Verenigde Staten over zijn atoomprogramma's zou willen hervatten.

    Via Arabische tussenpersonen heeft het land berichten naar Israël en de VS gestuurd, aldus functionarissen uit het Midden-Oosten en Europa. Teheran lijkt erop te gokken dat Israël zich geen uitputtingsoorlog kan veroorloven en uiteindelijk een diplomatieke oplossing zal moeten zoeken, aldus Arabische diplomaten die met de Iraniërs hebben gesproken. Volgens Iran heeft Israël geen duidelijke exitstrategie en is de hulp van Amerika nodig om aanzienlijke schade toe te brengen aan doelen zoals de Fordow-uraniumverrijkingsfabriek, die onder een berg ligt.

    "De Iraniërs weten dat de VS Israël steunt in zijn verdediging, en ze zijn er zeker van dat de VS Israël logistiek steunt", zei een Arabische functionaris. "Maar ze willen garanties dat de VS zich niet bij de aanvallen zal aansluiten."

    Intussen voegt president Trump zich bij de leiders van de G7-landen en andere landen voor de top in Canada. Landen als Japan, Canada en Mexico hopen dat een ontmoeting met Trump hen zal helpen de president ervan te overtuigen om ten minste een deel van zijn tarieven te verlagen.

    Onderhandelaars van de EU zouden intussen bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Later deze week maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend, evenals de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, China, Noorwegen, Zweden, Turkije, Japan en Zwitserland. De Fed zal naar verwachting zijn beleid handhaven, terwijl de Swiss National Bank naar verwachting de rente zal verlagen.

    Een vat Brent werd maandag tijdens een volatiele sessie 3,6 procent goedkoper op 71,52 dollar, nadat vanochtend nog een koers van 78,00 dollar werd bereikt. "Beleggers lijken te geloven dat er geen verdere schokken aan de aanbodzijde zullen zijn voor olie", aldus analist Kathleen Brooks van XTB.

    De rentemarkten bleven dicht bij huis, terwijl de euro/dollar steeg naar 1,1611. De valutamarkten kijken uit naar het Amerikaanse rentebesluit. Dinsdag begint de Fed aan haar tweedaagse bijeenkomst en woensdag volgt het besluit. Dan blijft de federal funds rate waarschijnlijk op 4,25 tot 4,50 procent. In december verlaagde de Fed de rente voor het laatst, toen met 25 basispunten.

    "Zolang er geen duidelijkheid is over welke kant het met de economie opgaat, zal de Fed het kruit droog houden, met weinig perspectief op een renteverlaging tot het vierde kwartaal", aldus econoom James Knightley van ING.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Siemens Energy met een winst van 4,6 procent, gevolgd door Sartorius, dat 4,1 procent won.

    Symrise en Beiersdorf verloren daarentegen 3,0 en 4,2 procent.

    In Parijs was de overstap van CEO Luca de Meo van Renault het verhaal van de dag. Het Franse dagblad Le Figaro schreef dat De Meo de nieuwe baas wordt van Kering, een bericht dat Kering maandag na het slot bevestigde. Het moederbedrijf van Gucci sloot maandag bijna 12 procent hoger. Renault moest daarentegen 8,7 procent inleveren.

    De aandelen van het in Londen genoteerde Entain wonnen maandag ruim 15 procent naar het hoogste niveau in meer dan een jaar, nadat de gokgroep in een onvoorziene update de jaarprognose voor haar Noord-Amerikaanse sportweddenschappen- en online gamingtak BetMGM verhoogde.

    Opvallende stijgers in Brussel waren Umicore en Syensqo, met plussen van 4,1 en 5,6 procent. Na Goldman Sachs vorige week, heeft nu ook Jefferies het advies verhoogd naar Kopen met een koersdoel van 16,00 euro. Jefferies verhoogde ook het advies voor Syensqo naar Kopen, met een 10 euro hoger koersdoel van 80,00 euro.

    In Amsterdam deed ArcelorMittal goede zaken, maar leverde Heineken ruim 3 procent in. Carlsberg verloor in Kopenhagen 3 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street groengekleurd en steeg de toonaangevende S&P 500 met 1,1 procent.

  • Topman Renault inderdaad naar Gucci-moeder Kering
    16-06-2025 18:38 - Volgt Francois-Henri Pinault op.

    (ABM FN-Dow Jones) Na twee decennia aan het roer van luxeconcern Kering, wordt Francois-Henri Pinault opgevolgd door Luca de Meo, die overkomt van autobedrijf Renault. Dit bevestigde Kering, bekend van merken als Gucci, Yves Saint Laurent en Balenciaga, maandagavond.

    The Wall Street Journal meldde eerder op de dag al dat Kering op het punt stond om De Meo te benoemen als nieuwe topman.

    Het Franse bedrijf zal de functies van CEO en voorzitter, die Pinault sinds 2005 bekleedde, splitsen. De Meo zal vanaf 15 september de rol van CEO overnemen en Pinault blijft hem in deze nieuwe fase bijstaan als voorzitter van de raad van bestuur.

    Deze wijzigingen worden van kracht na de jaarvergadering op 9 september.

    Kering probeert al jaren om het vlaggenschip Gucci nieuw leven in te blazen, maar tot nog toe met weinig succes. Veel luxebedrijven staan onder druk nu de uitgaven aan luxe producten afnemen, vooral in China. 

    Het nieuws, hoewel pas nabeurs bevestigd, werd maandag tijdens de beursdag al positief ontvangen door Kering-beleggers. Het aandeel steeg met bijna 12 procent. Renault moest juist bijna 9 procent laten gaan.


  • Damrak doet het rustig aan te midden van spanningen Midden-Oosten
    16-06-2025 17:55 - Iran overweegt de-escalatie.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger geëindigd, waarbij beleggers het rustig aan deden te midden van de spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Iran elkaar ook het weekend over en weer aanvielen. Maandag lijkt het vooralsnog rustiger in de regio.

    De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 924,93 punten.

    Volgens The Wall Street Journal zou Iran overwegen om de spanningen met Israël te de-escaleren en weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel met de Verenigde Staten om tot een atoomdeal te komen. Dit wel op voorwaarde dat Amerika zich niet bij Israël voegt om Iran aan te vallen.

    Het bericht zorgde maandagmiddag voor een verdere daling van de olieprijzen, die vorige week juist nog flink stegen, vanwege de dreiging van het conflict voor de olieproductie.

    Op zaterdag waarschuwde een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde dat Teheran overweegt om de Straat van Hormuz af te sluiten, waardoor een derde van alle olie ter wereld wordt vervoerd.

    "Wij moeten hierbij echter bedenken dat een dergelijke actie nog nooit is voorgekomen, ondanks vele dreigingen. Bovendien zou Iran zichzelf hiermee fors in de voet schieten", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

    De olieprijzen stegen afgelopen week met meer dan 10 procent en leverden daar maandag ongeveer een kwart van in. WTI kostte circa 70 dollar en Brent 71 dollar. Volgens Deutsche Bank kan de olieprijs naar 120 dollar per vat, als de situatie in het Midden-Oosten wel verder verslechtert.

    Vanmiddag kwam OPEC met zijn maandrapport, waarin niet concreet werd gerefereerd aan de situatie in het Midden-Oosten. Verder werden de prognoses voor de vraag naar olie gehandhaafd.

    Het Iraans-Israelische conflict zal waarschijnlijk ook in de schijnwerpers staan tijdens de bijeenkomst van de G7, vandaag en morgen in Canada.

    Verder proberen handelspartners van de VS, zoals Canada en de Europese Unie, daar mogelijk ook om met de Amerikaanse president Donald Trump tot een handelsdeal te komen.

    Onderhandelaars van de EU zouden bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. In mei stegen de Chinese detailhandelsverkopen harder dan een maand eerder, terwijl de industriële productie in dezelfde maand juist minder hard steeg dan in april.

    Verder kromp de activiteit in de regio New York in juni harder dan in mei. De index verslechterde van -9,2 tot -16,0.

    Woensdagavond staat het rentebesluit van de Federal Reserve op het programma. De Fed zal de rente waarschijnlijk handhaven in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.

    "De onzekerheid over de inflatoire impact vanuit de uiteindelijke importheffingen en vanuit potentieel lagere belastingen staat een renteverlaging in de weg. Dit komt mede doordat de Amerikaanse economie vooralsnog veerkrachtig blijft", aldus Aben.

    Verder is het volgens de econoom afwachten of de Fed de prognoses voor groei en inflatie en de dot plot zal aanpassen.

    "De kans is reëel dat de gemiddelde Fed-bestuurder de groei in de komende kwartalen wat lager inschat en de inflatie wat hoger. Daar zou dan een wat strenger rentebeleid tegenover staan", aldus Aben.

    De euro/dollar handelde maandag rond het slot in Amsterdam 0,5 procent hoger op 1,1610. De goudprijs daalde ruim een procent op 3.409 dollar per ounce. De obligatierentes aan beide kanten van de oceaan stabiliseerden.

    Stijgers en dalers

    ArcelorMittal ging maandag aan kop in de AEX met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Adyen en ABN AMRO, die beide 1,8 procent konden bijschrijven.

    Shell daalde met ongeveer een half procent, nadat ook de olieprijzen maandag terugzakten na de forse stijgingen van vorige week.

    Aegon was met een verlies van 2,6 procent een van de sterkste dalers onder de hoofdfondsen, maar ging ook ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd steeg het aandeel met 0,6 procent.

    Heineken was hekkensluiter, met een verlies van 3,2 procent.

    Besi steeg met 0,9 procent, na een koersdoelverhoging van Deutsche Bank van 125 naar 140 euro met een herhaling van het koopadvies. Het aandeel kon vorige week al 10,8 procent bijschrijven, na een positief ontvangen beleggersdag.

    ASMI won 0,6 procent en ASML 0,8 procent. ASML ziet de klanten die winnen in de AI-race het goed doen dit jaar en fabrikanten van smartphones en computers minder goed, terwijl de vraag naar de geavanceerde EUV-technologie blijft groeien en de meer volwassen DUV-technologie afvlakt. Dat meldde Bank of America maandag in een analistenrapport.

    Exor won 1,2 procent. UBS heeft het koersdoel maandag licht verlaagd, van 127,00 naar 126,00 euro, op basis van de koersdoelen van de belangrijkste beleggingen van de investeerder, terwijl het koopadvies werd gehandhaafd. Over de belegging in Philips, waarin Exor de grootste aandeelhouder is, zei de Zwitserse Bank dat dit nog altijd een overtuigende kans is, maar de analisten verwachten geen koersstijging op korte termijn. Philips leverde maandag 0,4 procent.

    In de AMX ging OCI aan kop met een plus van 2,2 procent, terwijl Galapagos en JDE Peet's ruim een procent lieten gaan. Air France-KLM herstelde beperkt van de koersklap van vorige week en ging er 0,6 procent op vooruit. Signify won 2,0 procent.

    Onder de kleinere fondsen won Accsys 4,5 procent en steeg Fastned zelfs met 7,0 procent. Brunel en Avantium verloren ruim een procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam tot anderhalf procent in het groen.

  • Media: Iran wil spanningen met Israël mogelijk de-escaleren
    16-06-2025 16:59 - Aandelen stijgen en olieprijzen dalen.

    (ABM FN-Dow Jones) Iran zou een einde willen maken aan de vijandelijkheden met Israël en de onderhandelingen met de Verenigde Staten over zijn atoomprogramma's willen hervatten. Dit melde de Wall Street Journal maandagmiddag.

    Het bericht zorgde er maandagmiddag voor dat de aandelen verder stegen en de olieprijzen juist verder wegzakten.

    Via Arabische tussenpersonen heeft het land berichten naar Israël en de VS gestuurd, aldus functionarissen uit het Midden-Oosten en Europa.

    Teheran zou openstaan voor een terugkeer naar de onderhandelingstafel, zolang de VS zich niet bij de Israelische aanvallen aansluit, aldus de functionarissen. Iran stuurde via de diplomatieke route ook berichten naar Israël met daarin de boodschap dat het in beider belang is om het geweld te beperken.

    Maar nu Israëlische gevechtsvliegtuigen vrij over de hoofdstad kunnen vliegen en Iraanse tegenaanvallen minimale schade aanrichten, is er voor Israël weinig reden om hun luchtaanvallen te staken. Hiermee hoopt het Iraanse nucleaire installaties te vernietigen en de macht van de theocratische regering verder te verzwakken.

    Teheran lijkt erop te gokken dat Israël zich geen uitputtingsoorlog kan veroorloven en uiteindelijk een diplomatieke oplossing zal moeten zoeken, aldus Arabische diplomaten die met de Iraniërs hebben gesproken. Volgens Iran heeft Israël geen duidelijke exitstrategie en is de hulp van Amerika nodig om aanzienlijke schade toe te brengen aan doelen zoals de Fordow-uraniumverrijkingsfabriek, die onder een berg ligt.

    "De Iraniërs weten dat de VS Israël steunt in zijn verdediging, en ze zijn er zeker van dat de VS Israël logistiek steunt", zei een Arabische functionaris. "Maar ze willen garanties dat de VS zich niet bij de aanvallen zal aansluiten."

    Mochten de onderhandelingen met de VS niet worden hervat, dan zou Iran zijn atoomprogramma kunnen versnellen en de omvang van de oorlog uit kunnen breiden, zo heeft Teheran aan Arabische functionarissen laten weten.

  • Beursagenda: macro-economisch
    16-06-2025 16:27 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 24 juni 2025:

    DINSDAG 17 JUNI 2025

    06:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)

    10:00 Maandrapport IEA (Fra)

    11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)

    14:30 Importprijzen - Mei (VS)

    14:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VS)

    15:15 Industriële productie - Mei (VS)

    16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juni (VS)

    16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)

    WOENSDAG 18 JUNI 2025

    00:50 Export - Mei (Jap)

    08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Mei (VK)

    09:30 Riksbank - Rentebesluit (Zwe)

    11:00 Inflatie - Mei def (eur)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Mei (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)

    20:00 Federal Reserve - Dot plot en econ. ramingen (VS)

    20:30 Federal Reserve - Toelichting Jerome Powell (VS)

    DONDERDAG 19 JUNI 2025

    06:30 Werkloosheid - Mei (NL)

    09:30 Swiss National Bank - Rentebesluit (Zwi)

    10:00 Norges Bank - Rentebesluit (Noo)

    12:00 Rentebesluit Turkije (Tur)

    13:00 Bank of England - Rentebesluit (VK)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Philadelphia Fed index - Juni (VS)

    15:30 Wall Street gesloten vanwege Juneteenth

    16:00 Bestaande woningverkopen - Mei (VS)

    VRIJDAG 20 JUNI 2025

    01:30 Inflatie - Mei (Jap)

    03:15 People's Bank of China - Rentebesluit (Chi)

    06:30 Consumentenvertrouwen - Juni (NL)

    06:30 Investeringen - April (NL)

    08:00 Producentenprijzen - Mei (Dld)

    08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (VK)

    08:45 Ondernemersvertrouwen - Juni (Fra)

    14:30 Philadelphia Fed index - Juni (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen - Juni vlpg (eur)

    16:00 Leidende indicatoren - Mei (VS)

    MAANDAG 23 JUNI 2025

    01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Jap)

    06:30 Prijzen bestaande koopwoningen - Mei (NL)

    09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Fra)

    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Dld)

    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (eur)

    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (VK)

    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (VS)

    16:00 Bestaande woningverkopen - Mei (VS)

    DINSDAG 24 JUNI 2025

    06:30 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (NL)

    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Juni (Dld)

    15:00 Case Shiller huizenprijzen - April (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen CB - Juni (VS)

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen
    16-06-2025 16:27 - Enkele items.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 24 juni 2025:

    DINSDAG 17 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    WOENSDAG 18 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    DONDERDAG 19 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    VRIJDAG 20 JUNI 2025

    13:00 Kroger - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    MAANDAG 23 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 24 JUNI 2025

    13:00 BlackBerry - Cijfers eerste kwartaal (Can)

    22:00 FedEx - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
    16-06-2025 16:27 - Redelijk gevulde agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 24 juni 2025:

    DINSDAG 17 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    WOENSDAG 18 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    DONDERDAG 19 JUNI 2025

    09:00 Theon - Ex-dividend

    00:00 Azerion - Jaarvergadering

    00:00 JDE Peet's - Jaarvergadering

    VRIJDAG 20 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 23 JUNI 2025

    07:00 Prosus - Jaarcijfers def.

    DINSDAG 24 JUNI 2025

    08:00 Accsys - Jaarcijfers vlpg

    00:00 Van Lanschot Kempen - Kapitaalteruggave (ex-div)

  • Beursblik: Fed zal kruit droog houden
    16-06-2025 16:18 - Wellicht pas een verlaging in het vierde kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal de rente komende woensdag vermoedelijk niet verlagen, net als de centrale bank in de voorgaande maanden niet in actie. Dit is de verwachting in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit.

    Daarmee blijft de federal funds rate waarschijnlijk op 4,25 tot 4,50 procent. In december verlaagde de Fed de rente voor het laatst, toen met 25 basispunten.

    "Zolang er geen duidelijkheid is over welke kant het met de economie opgaat, zal de Fed het kruit droog houden, met weinig perspectief op een renteverlaging tot het vierde kwartaal", aldus econoom James Knightley van ING.

    Inflatiecijfers waren afgelopen week weinig spannend, met een lichte toename op jaarbasis van 2,3 naar 2,4 procent en een kerninflatie die in mei stabiel bleef op 2,8 procent.  Verder stegen de Amerikaanse producentenprijzen in mei met 0,1 procent op maandbasis en met 2,6 procent op jaarbasis, terwijl de kerninflatie afzwakte tot 2,7 procent.

    Eerder deze maand was er ook al een meevallend banenrapport, waardoor de Fed voorlopig niet in actie lijkt te hoeven komen.

    De inflatiecijfers van afgelopen week waren voor de Amerikaanse president Donald Trump echter genoeg reden om opnieuw hard uit te halen naar Fed-voorzitter Jerome Powell, die hij een domkop noemde, omdat hij de rente nog niet heeft verlaagd.

    Volgens Trump zou een renteverlaging van twee procentpunten de VS 600 miljard dollar per jaar besparen, "maar we kunnen deze man [Powell] niet zover krijgen om het te doen."

    Daarbij gaf Trump aan dat hij "misschien iets moet forceren" als de inflatie omlaag gaat en Powell de rente niet verlaagt, maar benadrukte de president ook dat hij de centrale bankier niet zal ontslaan.

    De tweede termijn van Powell loopt in mei 2026 af. De Fed-voorzitter ontslaan is grondwettelijk gezien moeilijk. Onlangs gaf het Amerikaanse Hooggerechtshof nog aan dat de Fed niet onderhevig is aan inmenging van het Witte Huis.

    Economen van Julius Baer verwachten dat de Fed deze zomer niet in actie zal komen en de rente vervolgens in september en oktober met twee keer 50 basispunten verlaagt, ervan uitgaande dat het economische momentum in de VS zichtbaar zal verzwakken in de tweede jaarhelft.

    "Hoewel de importheffingen later dit jaar enige opwaartse druk kunnen uitoefenen op de prijzen, zien we de inflatierisico's steeds meer in evenwicht", aldus de Zwitserse bank.

    Nog maar één renteverlaging dit jaar

    Intussen rekenen economen van Wells Fargo erop dat de nieuwe 'dot plot 'woensdag nog maar één renteverlaging dit jaar zal voorspellen, terwijl de boodschap van de centrale bank zal zijn dat men geen haast heeft met een renteverlaging. In maart voorspelde de dot plot nog twee renteverlagingen in 2025.

    "Wij denken dat het Federal Open Market Committee een meer uitgesproken zwakte op de arbeidsmarkt moet zien", aldus de bank. Wells Fargo zelf rekent erop dat de Amerikaanse economie de komende maanden waarschijnlijk zal verzwakken, waardoor de Fed de rente aan het einde van het jaar met 75 basispunten zou kunnen verlagen.

    Marktstrateeg Tim Murray van T. Rowe Price verwacht op korte termijn ook geen zogeheten "Fed put" in de vorm van een renteverlaging.

    De beleidsmakers van de Fed weten volgens Murray dat een lagere rente geen remedie is tegen onzekerheid. En dus zal de centrale bank komende woensdag vasthouden aan haar data-afhankelijke aanpak, zonder een concrete 'forward guidance' of een boodschap die als politiek kan worden geïnterpreteerd, aldus de expert van T. Rowe Price.

    Volgens Joe Brusuelas, hoofdeconoom bij RSM, zal de Fed voorlopig rustig toekijken, iets dat door de actuele geopolitieke ontwikkelingen wordt onderstreept. Maar een combinatie van "importheffingen en een door olie veroorzaakte prijsschok" kan een beleidsverschuiving veroorzaken, waardoor de bank renteverlagingen verder zou kunnen uitstellen of zelfs de rente zou kunnen verhogen.

    De Fed komt woensdagavond ook met nieuwe ramingen voor de economische groei en inflatie. In maart rekende de centrale bank nog op een inflatie van 2,7 procent in 2025 en van 2,2 procent in 2026. In 2027 moet de inflatie uitkomen rond de doelstelling van 2,0 procent, zei de Fed in maart.

    De groei van de Amerikaanse economie werd drie maanden geleden geraamd op 1,7 procent in 2025 en op 1,8 procent in 2026. Ook in 2027 zou de economie in de VS met 1,8 procent groeien, zo was de verwachting in maart.

    Economen van Bank of America verwachten dat elke herziening voor de economische prognose voor 2025 vooral gebaseerd zal zijn op de huidige onzekere omstandigheden, terwijl er voor 2026 geen grote wijzigingen worden voorzien.

    "We verwachten dat Powell zal herhalen dat de Fed geen haast heeft", aldus Bank of America.

    De Fed maakt woensdagavond om 20.00 uur het rentebesluit bekend, met de nieuwe economische prognoses en actuele dot plot. Powell geeft een half uur later een toelichting.

  • Beursblik: ASML ziet vraag naar EUV groeien
    16-06-2025 14:57 - DUV vlakt af na zeer sterk 2024.

    (ABM FN-Dow Jones) ASML ziet de klanten die winnen in de AI-race het goed doen dit jaar en fabrikanten van smartphones en computers minder goed, terwijl de vraag naar de geavanceerde EUV-technologie blijft groeien en de meer volwassen DUV-technologie afvlakt. Dat meldde Bank of America maandag in een analistenrapport.

    De bank sprak vorige week met vertegenwoordigers van ASML in Londen tijdens de TMT-bijeenkomst die de Amerikaanse bank organiseerde.

    ASML merkte op dat 2024 een zeer sterk jaar was voor het geheugensegment, zodat het erg positief is dat 2025 ongeveer op hetzelfde niveau blijft. Dat is vooral te danken aan sterke vraag naar High Bandwith Memory (HBM).

    Daarbij tekende ASML aan dat ruimtebeperkingen bij de grootste fabrikant van foundry en AI-geheugenchips mogelijk een beperking kunnen zijn voor de hoeveelheid nieuwe machines die kunnen worden geplaatst om aan de vraag te voldoen.

    Het rapport gaat verder gedetailleerd in op de verwachte plannen van klanten van ASML voor de toepassing van nieuwe technologieën voor de fabricage van chips in de komende jaren. 

    ASML verwacht nog steeds een omzetdaling in China dit jaar, maar was volgens de analisten in april wel positiever dan in januari, mogelijk omdat er extra bestellingen waren uit vrees voor de risico's van de nieuwe Amerikaanse importheffingen. ASML zei dat de omzet van het bedrijf grotendeels wordt bepaald door een zevental leidende foundry-fabrikanten en bevestigde recente uitspraken van topmannen van Nvidia en Huawei, dat China in de ontwikkeling van immersion en EUV-technologie nog meer dan tien jaar achterligt op Westerse marktleiders zoals ASML. 

    Bank of America heeft een koopadvies voor ASML met een koersdoel van 795 euro. Het aandeel ASML noteerde maandag 0,2 procent lager op 663,10 euro.

  • OPEC handhaaft vraagprognoses
    16-06-2025 14:55 - Olieprijs maandag circa 1,5 procent lager.

    (ABM FN-Dow Jones) De OPEC heeft zijn prognoses voor de vraag naar olie gehandhaafd, terwijl de productie verder wordt opgevoerd. Dit bleek maandag uit het maandrapport van het oliekartel.

    Het kartel handhaafde zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2025 op een groei op jaarbasis van 1,3 miljoen vaten per dag. Binnen de Oeso zal de vraag naar olie in 2025 naar verwachting met 0,2 miljoen vaten per dag groeien, terwijl de vraag van niet-Oeso-landen naar verwachting op jaarbasis met meer dan 1,1 miljoen vaten per dag zal groeien. 

    Ook voor 2026 werd de groei van de vraag gehandhaafd op 1,3 miljoen vaten per dag, waarbij Oeso-landen goed zijn voor een groei van de vraag op jaarbasis met 0,1 miljoen vaten per dag. In niet-Oeso-landen zal de vraag met 1,2 miljoen vaten per dag toenemen.

    Het kartel stelde verder de prognoses voor de groei van het aanbod vanuit de VS en andere rivalen neerwaarts bij. De in Wenen gevestigde organisatie verwacht dat het aanbod van producenten buiten de bredere OPEC-alliantie in 2026 zal stijgen met 730.000 vaten per dag, terwijl eerder nog werd gerekend op een stijging van 800.000 vaten per dag.

    De Amerikaanse productie zal naar verwachting met 210.000 vaten per dag groeien, waar eerder nog werd gerekend op een groei van 280.000 vaten per dag.

    De volgende vergadering van OPEC+ staat gepland op 6 juli, waarbij naar verwachting opnieuw ingestemd zal worden met een grote verhoging van de productie als onderdeel van de inspanning om marktaandeel terug te winnen en overproducerende producenten in toom te houden. Eind mei besloten het kartel en zijn bondgenoten om de productie in juli voor de derde maand op rij te verhogen met 411.000 vaten per dag.

    In het huidige rapport werd geen directe melding gemaakt van het oplaaiende conflict tussen Israël en Iran. 

    De olieprijzen stegen vorige week nadat Israël de aanval opende op Iran met circa 12 procent. 

    De twee belangrijkste benchmarks noteerden maandag circa 1,5 procent lager. WTI noteerde op 70,22 dollar, terwijl de prijs voor Brent op 73,16 dollar per vat uitkwam.

  • Wall Street wacht groene opening ondanks spanningen Midden-Oosten
    16-06-2025 14:50 - Olieprijzen koelen af.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet. Ongeveer een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,5 procent hoger.

    Vooralsnog lijken beleggers de escalatie in het Midden-Oosten, met Israël en Iran die elkaar ook het weekend over en weer aanvielen, naast zich neer te leggen.

    Toch zijn er een aantal scenario's waardoor het conflict de aandelenmarkten negatief zou kunnen beïnvloeden, stelde RBC Capital Markets in een rapport.

    De eerste zorg is de negatieve impact die het conflict zou kunnen hebben op de multiples die beleggers bereid zijn te betalen voor aandelen, aldus RBC. Ten tweede zou de toename van de geopolitieke spanningen voor een verslechtering van het beleggerssentiment kunnen zorgen, net nu de vrees voor de handelsoorlog wat afneemt.

    Tot slot is er de impact die stijgende olieprijzen kunnen hebben op de inflatiedruk, aldus RBC. Dat zou ook weer van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve, die toch al zeer voorzichtig is vanwege de Amerikaanse importheffingen.

    Op zaterdag waarschuwde een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde dat Teheran overweegt om de Straat van Hormuz af te sluiten, waardoor een derde van alle olie ter wereld wordt vervoerd.

    "Beleggers lijken te geloven dat er geen verdere schokken aan de aanbodzijde zullen zijn voor olie", aldus analist Kathleen Brooks van XTB. De olieprijzen kunnen echter wel stijgen als het conflict in het Midden-Oosten escaleert, volgens Brooks.

    WTI werd afgelopen week zo'n 13 procent duurder en Brent circa 12 procent. Maandag noteerde de olieprijzen ruim een procent lager, maar volgens Deutsche Bank kan de olieprijs naar 120 dollar per vat, als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert.

    Vanmiddag kwam OPEC met zijn maandrapport, waarin niet concreet werd gerefereerd aan de situatie in het Midden-Oosten. Verder werden de prognoses voor de vraag naar olie gehandhaafd.

    Het Iraans-Israelische conflict zal waarschijnlijk ook in de schijnwerpers staan tijdens de bijeenkomst van de G7, vandaag en morgen in Canada.

    Verder proberen handelspartners van de VS, zoals Canada en de Europese Unie, daar mogelijk ook om met de Amerikaanse president Donald Trump tot een handelsdeal te komen.

    Onderhandelaars van de EU zouden bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Op macro-economisch vlak is het verder rustig, met vanmiddag alleen de Empire State index op de rol. In de regio New York kromp de activiteit in juni harder dan in mei. De index verslechterde van -9,2 tot -16,0.

    Dinsdag volgen onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen en woensdagavond staat het rentebesluit van de Federal Reserve op het programma. De Fed zal de rente waarschijnlijk handhaven in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.

    Marktstrateeg Tim Murray van T. Rowe Price verwacht op korte termijn geen zogeheten "Fed put" in de vorm van een renteverlaging. De beleidsmakers van de Fed weten volgens Murray dat een lagere rente geen remedie is tegen onzekerheid. En dus zal de centrale bank komende woensdag vasthouden aan haar data-afhankelijke aanpak, zonder een concrete 'forward guidance' of een boodschap die als politiek kan worden geïnterpreteerd, aldus de expert van T. Rowe Price.

    De euro/dollar handelde maandagmiddag licht hoger op 1,1581. De goudprijs daalde licht.

    Bedrijfsnieuws

    Amerikaanse defensie-aandelen als Lockheed Martin en Northrop Grumman Corp wonnen vrijdag al flink terrein vanwege de geopolitieke dreiging. Maandag stabiliseerden de aandelenkoersen in de voorbeurshandel.

    Tesla steeg maandag met 2,0 procent in de voorbeurshandel. Vorige week zat het aandeel ook in de lift. CEO Elon Musk zei vorige week dat de lancering van Tesla's robotaxidienst gepland staat voor 22 juni in Austin.

    De overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel werd afgelopen weekend goedgekeurd nadat de bedrijven een overeenkomst tekenden met de Amerikaanse regering. Het akkoord geeft de VS een zogenaamd 'gouden aandeel'. Nippon Steel zal de komende drie jaar bovendien zo'n 11 miljard dollar investeren en heeft toegezegd na 2028 een nieuwe staalfabriek te bouwen in de VS die de totale investering zou opvoeren tot 14 miljard dollar. De aandelen van US Steel stegen maandag voorbeurs met bijna 5 procent.

    Victoria's Secret steeg voorbeurs met ruim 6 procent. De activistische belegger Barington Capital Group heeft een belang genomen in de lingerieverkoper, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen.

    Huizenbouwer Lennar komt maandag nabeurs nog met cijfers. Het aandeel won voorbeurs 0,8 procent.

    Slotstanden

    De S&P 500 verloor vrijdag nog 1,1 procent op 5.976,97 punten, de Dow Jones index leverde 1,8 procent in op 42.197,79 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent lager op 19.406,83 punten.

  • Empire State index daalt fors
    16-06-2025 14:44 - In juni.

    (ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid in de industrie in de regio New York is in juni fors harder gekrompen dan in de voorgaande maand. Dit bleek maandag uit de zogeheten Empire State index van de New York Fed.

    De index ging van -9,0 in mei naar -16,0 deze maand. Er was vooraf gerekend op een minder sterke krimp van -6,0.

    Economen gebruiken dikwijls de eerder bekendgemaakte regionale economische onderzoeken, zoals de New York Fed index, als een indicator voor de ontwikkeling van de nationale cijfers die met een grotere vertraging bekend worden gemaakt. 

  • Santos steunt nieuw overnamebod Adnoc-consortium
    16-06-2025 13:06 - Bod werd verhoogd naar 8,89 Australische dollar.

    (ABM FN-Dow Jones) Santos, de tweede olie- en aardgasproducent van Australië, heeft een overnamebod van omgerekend ruim 16 miljard euro ontvangen van een consortium onder leiding van het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. 

    Santos meldde dat het consortium geleid door Abu Dhabi National Oil Company, of Adnoc, 8,89 Australische dollar per aandeel biedt. Het Australische bedrijf omschreef dat bod als definitief, na twee eerdere voorstellen van 8,00 en 8,60 Australische dollar. 

    Santos zegt van plan te zijn het bod aan te bevelen. Het consortium heeft als andere leden Abu Dhabi Development Holding en het private-equitybedrijf Carlyle.

    Santos sloot vorige week op een koers dan 6,96 Australische dollar. Daarmee bedraagt de overnamepremie 28 procent. Maar ten opzichte van de gemiddelde koers in de afgelopen drie maanden is de premie zelfs 44 procent.

    Het zou één van de grootste overnames zijn in de energiesector dit jaar. De onderhandelingen vinden plaats, terwijl de prijzen van ruwe olie en aardgas hard stijgen door de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran, die de mondiale energietoevoer dreigt te verstoren.

    Brent-olie werd vorige week 12 procent duurder.

    Recente overnames in de fossiele energiesector zijn die van Encino Acquisition partners door EOG Resources en van Double Eagle uit Texas door Diamondback Energy. 

  • Futures wijzen op groene opening Wall Street
    16-06-2025 12:59 - Geopolitiek blijft een belangrijk thema.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,5 procent hoger.

    Vooralsnog lijken beleggers de escalatie in het Midden-Oosten, met Israël en Iran die elkaar ook het weekend over en weer aanvielen, naast zich neer te leggen.

    De twee landen troffen elkaars energiefaciliteiten tijdens die aanvallen en de vraag is hoelang het duurt voordat het besef doordringt dat daarmee een sector wordt geraakt die van vitaal belang is voor de wereldeconomie en financiële markten.

    Op zaterdag waarschuwde een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde dat Teheran overweegt om de Straat van Hormuz af te sluiten, waardoor een derde van alle olie ter wereld wordt vervoerd.

    "Beleggers lijken te geloven dat er geen verdere schokken aan de aanbodzijde zullen zijn voor olie", aldus analist Kathleen Brooks van XTB. De olieprijzen kunnen echter wel stijgen als het conflict in het Midden-Oosten escaleert, volgens Brooks.

    WTI werd afgelopen week zo'n 13 procent duurder en Brent circa 12 procent. Maandag noteerde de olieprijzen licht lager. Vanmiddag komt OPEC nog met zijn maandrapport.

    De situatie in het Midden-Oosten zal waarschijnlijk ook in de schijnwerpers staan tijdens de bijeenkomst van de G7, vandaag en morgen in Canada. 

    Verder proberen handelspartners van de VS, zoals Canada en de Europese Unie, daar mogelijk ook om met de Amerikaanse president Donald Trump tot een handelsdeal te komen.

    Onderhandelaars van de EU zouden bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldde het Duitse Handelsblatt maandag.

    Op macro-economisch vlak is het verder rustig, met vanmiddag alleen de Empire State index op de rol. 

    Dinsdag volgen onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen en woensdagavond staat het rentebesluit van de Federal Reserve op het programma. De Fed zal de rente waarschijnlijk handhaven in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.

    Marktstrateeg Tim Murray van T. Rowe Price verwacht op korte termijn geen zogeheten "Fed put" in de vorm van een renteverlaging. De beleidsmakers van de Fed weten volgens Murray dat een lagere rente geen remedie is tegen onzekerheid. En dus zal de centrale bank komende woensdag vasthouden aan haar data-afhankelijke aanpak, zonder een concrete 'forward guidance' of een boodschap die als politiek kan worden geïnterpreteerd, aldus de expert van T. Rowe Price.

    De euro/dollar handelde maandagmiddag licht hoger op 1,1576. De goudprijs daalde licht.

    Bedrijfsnieuws

    Amerikaanse defensie-aandelen als Lockheed Martin en Northrop Grumman Corp wonnen vrijdag al flink terrein vanwege de geopolitieke dreiging en noteerden maandag voorbeurs nog eens 1,0 tot 1,5 procent in het groen.

    Tesla steeg maandag met 1,8 procent in de voorbeurshandel. Vorige week zat het aandeel ook in de lift. CEO Elon Musk zei vorige week dat de lancering van Tesla's robotaxidienst gepland staat voor 22 juni in Austin.

    De overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel werd afgelopen weekend goedgekeurd nadat de bedrijven een overeenkomst tekenden met de Amerikaanse regering. Het akkoord geeft de VS een zogenaamd 'gouden aandeel'. Nippon Steel zal de komende drie jaar bovendien zo'n 11 miljard dollar investeren en heeft toegezegd na 2028 een nieuwe staalfabriek te bouwen in de VS die de totale investering zou opvoeren tot 14 miljard dollar. De aandelen van US Steel stegen maandag voorbeurs met 5,1 procent.

    Victoria's Secret steeg voorbeurs met 2,6 procent. De activistische belegger Barington Capital Group heeft een belang genomen in de lingerieverkoper, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen.

    Slotstanden

    De S&P 500 verloor vrijdag nog 1,1 procent op 5.976,97 punten, de Dow Jones index leverde 1,8 procent in op 42.197,79 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent lager op 19.406,83 punten.

  • Media: EU lijkt bereid om Amerikaanse standaardheffing van 10 procent te accepteren
    16-06-2025 12:44 - Onder voorwaarden volgens Handelsblatt.

    (ABM FN-Dow Jones) Onderhandelaars van de Europese Unie zouden bereid zijn om de Amerikaanse importheffingen van 10 procent te accepteren voor alle export vanuit de EU, in de hoop daarmee hogere tarieven op auto's, medicijnen en elektronica te voorkomen. Dit meldden diverse media waaronder Reuters maandag, waarbij werd gerefereerd aan een artikel in het Duitse Handelsblatt.

    Het aanbod van Brussel wordt wel onder bepaalde voorwaarden gedaan, aldus de krant en moet niet als permanent worden beschouwd.

    Handelsblatt, dat zich baseert op bronnen dichtbij de onderhandelingen, zei maandag verder dat de EU in ruil bereid is om haar importheffingen op in de VS geproduceerde auto's te verlagen en mogelijk technische of wettelijke hindernissen te wijzigen om het voor Amerikaanse fabrikanten gemakkelijker te maken hun auto's in Europa te verkopen.

    Amerikaanse onderhandelaars zijn tot nu toe echter niet overeengekomen om hun invoerrechten op auto's uit de EU te beperken tot 10 procent, voegde de krant eraan toe.

    De EU heeft ook aangeboden om de aankoop van Russisch aardgas volledig te verbieden, waardoor mogelijk meer vraag bij Amerikaanse gasproducenten ontstaat, volgens Handelsblatt.

  • Europese beurzen hoger ondanks escalatie Midden-Oosten
    16-06-2025 12:35 - Markt in afwachting van reeks rentebesluiten.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur in het groen, ondanks de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 546,00 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 23.577,69 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 7.737,59 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent hoger op 8.883,96 punten.

    Afgelopen weekend bleven Israël en Iran elkaar bestoken, waarbij ook energiefaciliteiten werden getroffen.

    Zaterdag waarschuwde een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde dat Teheran overweegt om de Straat van Hormuz af te sluiten. 

    "De felle vuurgevechten tussen Israël en Iran laten weinig twijfel bestaan over een ongekende escalatie van het conflict", zei analist Vishnu Varatan van Mizuho Securities. Hij voegde eraan toe dat hij aan beide kanten van het Israëlisch-Iraanse conflict prikkels ziet voor de-escalatie, wat de spanningen zou kunnen verminderen.

    "Desalniettemin is de situatie zeer explosief", zei hij.

    Brent olie werd maandag 0,7 procent goedkoper op 73,75 dollar per vat. Vorige week steeg de olieprijs echter al met circa 12 procent.

    Inmiddels kijkt de markt uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. Maar ook de Bank of Japan, de Riksbank, Norges Bank, de Bank of England en die van Zwitserland komen deze week met een nieuw rentebesluit.

    "Hoewel handelaren met een kans van 97 procent inschatten dat de Fed de rente ongewijzigd laat, zou een verdere stijging van olieprijzen het inflatiebeeld negatief kunnen beïnvloeden. Beleggers zijn ook vooral benieuwd wat de Fed wel tot een renteverlaging kan laten bewegen", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

    De euro/dollar noteerde vanmiddag op 1,1584. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1569 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1553 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Renault verloor in Parijs 6,1 procent, na het nieuws dat CEO Luca de Meo per 15 juli 2025 opstapt om nieuwe uitdagingen buiten de automotive sector na te jagen. Het Franse dagblad Le Figaro schreef dat De Meo de nieuwe baas wordt van Kering. Het moederbedrijf van Gucci noteerde rond het middaguur 9,6 procent hoger.

    ArcelorMittal steeg in Parijs 2,6 procent, Saint-Gobain won 2,2 procent en BNP Paribas noteerde 2,0 procent hoger. STMicroelectronics daalde 0,3 procent.

    In Frankfurt steeg Siemens Energy 2,6 procent, terwijl Symrise 3,2 procent daalde. 

    Deutsche Bank steeg 1,2 procent en Commerzbank won 0,6 procent. 

    Shell steeg in Amsterdam 1,2 procent dankzij de hogere olieprijs. BP won 0,4 procent. TotalEnergies noteerde rond het middaguur bijna een procent hoger.

    Futures Wall Street

    De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen. 

    De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 5.976,97 punten. De Dow Jones index eindigde 1,8 procent in het rood op 42.197,79 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 19.406,83 punten.