VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Applied Materials verslaat verwachtingen
  16-05-2024 22:27 - In het tweede kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) Applied Materials heeft het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar boven de marktverwachting gepresteerd en ook aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Amerikaanse bedrijf dat apparatuur, diensten en software levert voor de productie van halfgeleiderchips.

  "Applied Materials blijft sterke prestaties leveren in 2024, met inkomsten en winst in het fiscale tweede kwartaal die in de buurt komen van de bovengrens van onze verwachtingen", zei CEO Gary Dickerson in een toelichting.

  Verder is het bedrijf in staat om te profiteren van langetermijntrends op het gebied van AI, elektrische voertuigen en schone energie, aldus de topman.

  Applied Materials boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,72 miljard dollar, ofwel 2,06 dollar per aandeel, in vergelijking met 1,58 miljard dollar, ofwel 1,86 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

  Op aangepaste basis kwam de winst uit op 2,09 dollar per aandeel. Door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 1,99 dollar en het bedrijf zelf voorspelde voor het tweede kwartaal een aangepaste winst van 1,79 tot 2,15 dollar.

  De brutomarge kwam uit op 47,4 procent, tegen 46,7 procent een jaar eerder.

  De omzet kwam afgelopen kwartaal licht hoger uit op 6,65 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 6,54 miljard dollar. Applied Materials zelf rekende op een omzet van gemiddeld 6,5 miljard dollar in het tweede kwartaal.

  Outlook

  Voor het lopende derde kwartaal wordt door het bedrijf een omzet verwacht van gemiddeld 6,65 miljard dollar. De aangepaste winst wordt geraamd 1,83 tot 2,19 dollar per aandeel.

  Het aandeel Applied Materials noteerde donderdag in de elektronische handel nabeurs 1,7 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Galapagos creëert nieuwe inschrijvingsrechtenplannen
  16-05-2024 22:18 - Betreft 1.614.000 nieuwe inschrijvingsrechten.

  (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft 1.614.000 inschrijvingsrechten gecreëerd onder nieuwe inschrijvingsrechtenplannen ten gunste van bepaalde leden van het personeel van de vennootschap en haar dochtervennootschappen. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf donderdagavond.

  De inschrijvingsrechten hebben een uitoefentermijn van 8 jaar vanaf de datum van het aanbod en een uitoefenprijs van 26,90 euro, zei het bedrijf. 

  Met de nieuwe inschrijvingsrechten bedraagt het maatschappelijk kapitaal van Galapagos ruim 356,4 miljoen euro en komt het totaal aantal stemrechtverlenende effecten uit op bijna 65,9 miljoen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX op Wall Street
  16-05-2024 22:10 - Alleen RELX hoger.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn donderdag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. 


  Aegon (-0,06%)

  ArcelorMittal (-0,18%)

  ASML (-1,53%)

  ING Groep (-0,21%)

  Philips (-0,58%)

  RELX (+0,31%)

  Royal Dutch Shell (-0,37%)

  Unilever (-0,26%)


  Euro/dollar: 1,0870


  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 913,56 punten, zijn geëindigd op 911,54 punten.


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Geen nieuwe records op Wall Street
  16-05-2024 22:10 - Dow Jones index weet niet boven 40.000 punten te blijven.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven en sloten net onder de records die een dag eerder werden gevestigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 5.297,10 punten en de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 39.869,38 punten, nadat de index eerder in de sessie voor het eerst even boven de 40.000 punten uitkwam. De Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 16.698,32 punten, terwijl de obligatierentes licht opliepen.

  Beleggers namen een adempauze nadat een dag eerder een aantal belangrijke macrodata verschenen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden onverwacht en de inflatiecijfers bevatten geen nare verrassingen.

  "Zowel de inflatie- als de detailhandelscijfers gisteren in de VS bevestigden het standpunt dat het huidige monetaire beleid restrictief genoeg is. De markten beschouwden beide data als extra bewijs dat de rente zal worden verlaagd. En als we kijken naar de Fed Fund Future voor september, is een renteverlaging tegen die tijd bijna een gegeven", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

  "Als ik [woensdag] ergens verbaasd over was, dan was het wel over het cijfer van de controlegroep voor de detailhandel. Dit cijfer is exclusief auto's, tankstations, voedingsmiddelen en bouwmaterialen. Dat cijfer was veel zwakker dan verwacht. Als die trend aanhoudt, zien we de Fed misschien ook eerder dan verwacht meer dovish worden", zei de expert van Bank Edmond de Rothschild.

  Toch waarschuwde John Williams van de New York Fed donderdag dat het nog te vroeg is om de rente te verlagen. En zijn collega van de Cleveland Fed, Loretta Mester, hintte erop dat de hogere rentes nog wel even aan zullen houden.

  De markten gaan momenteel uit van 51 basispunten aan renteverlagingen door de Fed dit jaar, waarbij de verlaging in september bijna volledig is ingeprijsd, waardoor er weinig ruimte is voor een rally in staatsobligaties, aldus Jefferies.

  "Wij zijn voorstander van twee renteverlagingen door de Fed, te beginnen in september, en zien niet veel ruimte voor een [obligatie]rally vanaf de huidige niveaus." De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,386 procent, terwijl de tweejarige variant op 4,806 procent stond.

  Niet iedereen is overtuigd van het huidige positieve marktsentiment. JPMorgan CEO Jamie Dimon zei donderdag dat "blije praatjes" aandelen hoger stuwen, maar dat hij bij zijn standpunt blijft dat de kans op een zachte landing voor de Amerikaanse economie ongeveer de helft is van wat de markten verwachten. 

  Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen kwam uit op 222.000, goed voor een daling met 10.000. De verwachting lag op 221.000 nieuwe aanvragen.

  De industriële productie in de VS is in april stabiel gebleven, waar een lichte stijging van 0,1 procent was voorzien.

  De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in mei sterker dan verwacht gedaald. De zogeheten Philly Fed index daalde van 15,5 in april naar 4,5 in mei. Er werd vooraf door economen gerekend op een daling tot 8,0.

  De Amerikaanse importprijzen zijn in april gestegen met 0,9 procent op maandbasis, waar een stijging van 0,3 procent was voorzien. De exportprijzen stegen met 0,5 procent op maandbasis.

  Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in april met 5,7 procent gestegen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen onder druk stond en op maandbasis met 3,0 procent daalde.

  De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0870. De olieprijzen zijn donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 79,23 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,8 procent duurder.

  "De financiële markten zetten nu in op een renteverlaging door de Federal Reserve in september, wat de dollarkracht moet blijven temperen", volgens analisten van StoneX. Dat is gunstig voor de olieprijzen.

  Bedrijfsnieuws

  Walmart heeft in het afgelopen kwartaal de winst sterk zien stijgen, terwijl ook de omzet steeg, en de retailreus besloot om de winstverwachting voor heel het jaar iets naar boven bij te stellen. Het aandeel steeg 7,0 procent.

  Deere & Co heeft donderdag de winstverwachting voor dit boekjaar juist opnieuw verlaagd, na een daling van de omzet en het resultaat in het afgelopen kwartaal. Het aandeel daalde 4,7 procent.

  Cisco Systems rapporteerde woensdag nabeurs een beter dan verwachte omzet in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar, waarbij de overname van Splunk de resultaten een impuls gaf. De omzetverwachting bleek hoger dan verwacht. Aandelen van Cisco daalden toch 2,7 procent.

  Baidu heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt op een licht groeiende omzet. Dat maakte het Chinese internet- en AI-bedrijf donderdag bekend. De Amerikaanse notering van Baidu steeg 1,6 procent.

  JD.com heeft in het eerste kwartaal de winst zien stijgen. Dat maakte het Chinese technologiebedrijf met een notering op Wall Street donderdagmiddag bekend. Het aandeel won 2 procent.

  De Europese Commissie is donderdag formeel het onderzoek gestart naar mogelijke schending van wetgeving ter bescherming van minderjarigen door Meta, de eigenaar van onder meer Facebook en Instagram. Het aandeel Meta daalde 1,7 procent.

  Meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment leverden respectievelijk 30 en 15 procent in, volgend op de daling van woensdag en flinke stijgingen in de voorgaande dagen. Op weekbasis noteren de aandelen nog altijd fors hoger.

  De aandelen van Under Armour daalden een procent ondanks dat de kledingretailer van een herstructureringsplan bekendmaakte dat de groei moet aanwakkeren.

  Applied Materials komt nabeurs met kwartaalcijfers. In aanloop naar de resultaten daalde het aandeel ruim een procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Olieprijzen stijgen verder
  16-05-2024 20:52 - Dollar verliest aan kracht na meevallend inflatierapport.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 79,23 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,8 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg 0,7 procent op 83,27 dollar.

  De oliemarkten vervolgden hun opwaartse beweging na een hogere settlement op woensdag, toen bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden voor de tweede week op rij zijn gedaald. Verder hadden de meevallende inflatiecijfers uit de VS ook invloed op de oliefutures.

  Dat helpt de zorgen over de economische vooruitzichten en de vraagvooruitzichten naar olie te verzachten, volgens marktkenners. Daarbij daalde de dollar "tot het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat de grondstoffenmarkten over de hele linie ondersteunde", zeiden energie-analisten van StoneX.

  "De financiële markten zetten nu in op een renteverlaging door de Federal Reserve in september, wat de dollarkracht moet blijven temperen", volgens de marktkenners. Dat is gunstig voor de olieprijzen.

  Verder kijken beleggers uit naar de bijeenkomst van OPEC+ op 1 juni, waarbij volgens analisten van ANZ drie scenario's mogelijk zijn.

  Allereerst kunnen de OPEC en zijn bondgenoten de productieverlagingen van 2,2 miljoen vaten per dag handhaven. Daarnaast is er de optie om de productieafspraken langzaam af te bouwen. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat OPEC+ helemaal stopt met de productiebeperkingen, aldus ANZ.

  "Fundamentele factoren suggereren dat de markt een stijging van de OPEC+ productie in de tweede helft van het jaar aankan, maar de optiek van het beëindigen van de vrijwillige productieverlagingen zou kunnen leiden tot een zware verkoopgolf op de futuresmarkt", aldus ANZ. 

  Daarom is een verlenging het meest waarschijnlijk, denken de analisten, "met als mogelijke middenweg een aanpassing van de basisproductieniveaus", als het stopzetten van de productiebeperkingen te riskant lijkt voor de prijzen, aldus ANZ.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Walmart blikvanger op lichtgroen Wall Street
  16-05-2024 19:30 - Dow Jones index even boven 40.000 punten.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag licht hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 5.317 punten en de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 39.993 punten, nadat de index eerder in de sessie voor het eerst even boven de 40.000 punten uitkwam. De Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 16.765 punten. 

  Beleggers zijn voorzichtig positief nadat woensdag een aantal belangrijke macrodata verscheen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden onverwacht en de inflatiecijfers bevatten geen nare verrassingen.

  "Zowel de inflatie- als de detailhandelscijfers gisteren in de VS bevestigden het standpunt dat het huidige monetaire beleid restrictief genoeg is. De markten beschouwden beide data als extra bewijs dat de rente zal worden verlaagd. En als we kijken naar de Fed Fund Future voor september, is een renteverlaging tegen die tijd bijna een gegeven", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

  "Als ik [woensdag] ergens verbaasd over was, dan was het wel over het cijfer van de controlegroep voor de detailhandel. Dit cijfer is exclusief auto's, tankstations, voedingsmiddelen en bouwmaterialen. Dat cijfer was veel zwakker dan verwacht. Als die trend aanhoudt, zien we de Fed misschien ook eerder dan verwacht meer dovish worden", zei de expert van Bank Edmond de Rothschild.

  Toch waarschuwde John Williams van de New York Fed donderdag dat het nog te vroeg is om de rente te verlagen. En zijn collega van de Cleveland Fed, Loretta Mester, hintte erop dat de hogere rentes nog wel even aan zullen houden.

  De markten gaan momenteel uit van 51 basispunten aan renteverlagingen door de Fed dit jaar, waarbij de verlaging in september bijna volledig is ingeprijsd, waardoor er weinig ruimte is voor een rally in staatsobligaties, aldus Jefferies.

  "Wij zijn voorstander van twee renteverlagingen door de Fed, te beginnen in september, en zien niet veel ruimte voor een [obligatie]rally vanaf de huidige niveaus." De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,373 procent, terwijl de tweejarige variant op 4,793 procent stond.

  Niet iedereen is overtuigd van het huidige positieve marktsentiment. JPMorgan CEO Jamie Dimon zei donderdag dat "blije praatjes" aandelen hoger stuwen, maar dat hij bij zijn standpunt blijft dat de kans op een zachte landing voor de Amerikaanse economie ongeveer de helft is van wat de markten verwachten. 

  Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen kwam uit op 222.000, goed voor een daling met 10.000. De verwachting lag op 221.000 nieuwe aanvragen.

  De industriële productie in de VS is in april stabiel gebleven, waar een lichte stijging van 0,1 procent was voorzien.

  De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in mei sterker dan verwacht gedaald. De zogeheten Philly Fed index daalde van 15,5 in april naar 4,5 in mei. Er werd vooraf door economen gerekend op een daling tot 8,0.

  De Amerikaanse importprijzen zijn in april gestegen met 0,9 procent op maandbasis, waar een stijging van 0,3 procent was voorzien. De exportprijzen stegen met 0,5 procent op maandbasis.

  Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in april met 5,7 procent gestegen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen onder druk stond en op maandbasis met 3,0 procent daalde.

  De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0875. De olieprijzen stegen tot een half procent.

  Bedrijfsnieuws

  Walmart heeft in het afgelopen kwartaal de winst sterk zien stijgen, terwijl ook de omzet steeg, en de retailreus besloot om de winstverwachting voor heel het jaar iets naar boven bij te stellen. Het aandeel steeg 6,3 procent.

  Deere & Co heeft donderdag de winstverwachting voor dit boekjaar juist opnieuw verlaagd, na een daling van de omzet en het resultaat in het afgelopen kwartaal. Het aandeel daalde 3,6 procent.

  Cisco Systems rapporteerde woensdag nabeurs een beter dan verwachte omzet in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar, waarbij de overname van Splunk de resultaten een impuls gaf. De omzetverwachting bleek hoger dan verwacht. Aandelen van Cisco daalden toch 2,3 procent.

  Baidu heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt op een licht groeiende omzet. Dat maakte het Chinese internet- en AI-bedrijf donderdag bekend. De Amerikaanse notering van Baidu steeg licht.

  JD.com heeft in het eerste kwartaal de winst zien stijgen. Dat maakte het Chinese technologiebedrijf met een notering op Wall Street donderdagmiddag bekend. Het aandeel won een half procent.

  De Europese Commissie is donderdag formeel het onderzoek gestart naar mogelijke schending van wetgeving ter bescherming van minderjarigen door Meta, de eigenaar van onder meer Facebook en Instagram. Het aandeel Meta daalde 1,5 procent.

  Meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment leverden respectievelijk 21 en 11 procent in, volgend op de daling van woensdag en flinke stijgingen in de voorgaande dagen. Op weekbasis noteren de aandelen nog altijd fors hoger.

  De aandelen van Under Armour daalden 1,0 procent ondanks dat de kledingretailer van een herstructureringsplan bekendmaakte dat de groei moet aanwakkeren.

  Applied Materials komt nabeurs met kwartaalcijfers. In aanloop naar de resultaten daalde het aandeel licht.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Jaarvergadering UMG akkoord met agendapunten
  16-05-2024 19:01 - Waaronder dividendvoorstel.

  (ABM FN-Dow Jones) De jaarvergadering van Universal Music Group is donderdag akkoord gegaan met alle agendapunten, waaronder het dividendvoorstel. Dit bleek na afloop van de bijeenkomst.

  De aandeelhouders gaven onder meer groen licht voor het remuneratierapport en de jaarrekening. Ook kwam er akkoord voor de herbenoemingen van Vincent Vallejo als uitvoerend bestuurder en van Bill Ackman, Cathia Lawson-Hall, Cyrille Bolloré, James Mitchell, Manning Doherty, Margaret Frerejean-Taittinger en Nicole Avant als niet-uitvoerend bestuurders.

  Eric Sprunk en Mandy Ginsberg werden voor het eerst benoemd als uitvoerend bestuurders.

  De jaarvergadering stemde ook in met een slotdividend van 0,27 euro, waarmee het totale dividend dat over 2023 wordt uitgekeerd uitkomt op 0,51 euro. In oktober 2023 werd al een interimdividend van 0,24 euro uitbetaald.

  Op 20 mei noteert het aandeel UMG ex-dividend. Het slotdividend is betaalbaar op 11 juni.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen sluiten lager
  16-05-2024 18:33 - Verzekeraars aan kop in Europa maar Siemens gebeten hond.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 523,62 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,7 procent op 18.738,81 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,6 procent in de min bij een stand van 8.188,49 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 8.438,65 punten.

  Na de belangrijke woensdag, waarop de Amerikaanse inflatiecijfers centraal stonden, namen de Europese beurzen donderdag gas terug. In New York werden ondertussen nieuwe records gevestigd en steeg de Dow Jones index voor het eerst boven de 40.000 punten.

  Na het inflatierapport uit de VS lijken de markten de verwachte rentetarieven van de Federal Reserve in te prijzen op het juiste niveau, zeiden analisten van Pepperstone.

  De macrocijfers van vandaag uit de VS geven volgens KBC echter een gemengd beeld en voorzitter John Williams van de New York Fed noemde het nog te vroeg om de rente te verlagen.

  Volgens Commerzbank zijn de obligatiemarkten in rustiger vaarwater gekomen na het verschijnen van de Amerikaanse macrocijfers van woensdag. Inkomende data uit de eurozone en toespraken van ECB-bestuurders kunnen de Duitse Bund ondersteuning bieden, volgens de Duitse bank.

  De Duitse tienjaarsrente noteerde donderdag op 2,44 procent, terwijl de Amerikaanse variant op 4,36 procent stond.

  Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig in de eurozone. Vanuit Japan kwam het nieuws dat de economie daar in het eerste kwartaal met 0,5 procent is gekrompen. Er was een krimp van 0,4 procent voorzien.

  "Tegenvallende groeicijfers verkleinen de kans op een volgende renteverhoging door de Bank of Japan", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

  De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0870. De olieprijzen stegen tot een procent.

  Bedrijfsnieuws

  In Frankfurt deden verzekeraars goede zaken, met winsten tot bijna 2 procent voor Hannover Re en Munich Re. Sectorgenoot Aegon kwam met kwartaalcijfers in Amsterdam en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma van 200 miljoen euro aan. Het aandeel steeg 0,9 procent.

  Merck KGaA steeg 1,7 procent in de Duitse DAX, terwijl Sartorius 5,2 procent liet gaan. Siemens verloor zelfs 6,8 procent na het openen van de boeken. De cijfers vielen tegen. Analisten van RNC Capital Markets wezen verder op de verkoop van Innomotics die de onderneming verder moet versimpelen. Siemens verkoopt Innomotics voor 3,5 miljard euro aan KPS Capital Partners.

  In Parijs ging ArcelorMittal aan kop, met een plus van 2,9 procent, mits gecorrigeerd voor het ex-dividend. Verder waren de winsten vrij bescheiden in de CAC 40. TotalEnergies en Safran daalden 1,5 tot 2 procent.

  Telecom- en techbedrijf BT Group verhoogde bij de jaarcijfers donderdag het dividend, volgens Citi Research een teken van vertrouwen in het plan om de omzet per gebruiker te verhogen. De koers steeg 17,2 procent in Londen.

  KBC heeft de winst in het eerste kwartaal veel minder sterk zien dalen dan was verwacht, dankzij meevallende inkomsten. KBC kondigde verder aan dat het een buitengewoon interim-dividend van 0,70 euro per aandeel zal uitkeren. Het aandeel daalde toch 2,7 procent in Brussel.

  Na cijfers daalde Syensqo met 0,6 procent in de Bel20. Zakenbank Jefferies sprak echter van meevallende resultaten in het eerste kwartaal. Umicore was donderdag ook een sterke daler in de Belgische sterindex met een koersverlies van 4,5 procent na het verrassende vertrek van de CEO.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot op nieuwe records, met winsten van 0,3 procent voor de drie grote indexen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Nieuw contract voor NX Filtration in Mexico
  16-05-2024 18:15 - Geen financiële details.

  (ABM FN-Dow Jones) NX Filtration heeft een contract getekend met SAPAL, een grote watercentrale in Mexico. Dit meldde de specialist en waterfiltering uit Enschede donderdagavond.

  NX Filtration gaat zijn membraantechnologie voor deze centrale leveren.

  Financiële details van de opdracht maakte NX Filtration niet bekend. Wel meldde het bedrijf dat dit het grootste project is uit de geschiedenis van het bedrijf.

  Het project is het vervolg op een pilot die NX Filtration in 2022 startte.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Weinig spektakel in AEX
  16-05-2024 17:50 - Dow Jones op 40.000 punten.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag vrijwel onveranderd gesloten. De AEX eindigde op 913,56 punten.

  De macrocijfers van vandaag gaven volgens KBC een gemengd beeld en voorzitter John Williams van de New York Fed noemde het nog te vroeg om de rente te verlagen

  Toch denken experts van Lynx dat er wel degelijk ruimte is voor een renteverlaging, zelfs op korte termijn.

  De Dow Jones index steeg eerder vandaag voor het eerst tot boven de 40.000 punten.

  Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano "zitten Amerikanen vol met aandelen". De vraag is volgens de expert daarom welke beleggers nog aandelen gaan kopen om de koersen hoger te krijgen.

  De Amerikaanse tienjaarsrente steeg licht, naar 4,36 procent en de euro/dollar liep terug naar 1,0870. De olieprijzen stegen tot een procent.

  Stijgers en dalers

  De halfgeleiders hadden donderdag een goede dag. ASML, ASMI en Besi wonnen één tot 1,5 procent. Verder steeg Aegon na het openen van de boeken met 0,9 procent. Volgens ING verraste de verzekeraar vooral met een nieuwe aandeleninkoop van 200 miljoen euro.

  ArcelorMittal won bijna 2 procent, Shell en IMCD verloren 1,5 en ruim 3 procent. De drie aandelen noteerden ex-dividend en hiervoor gecorrigeerd was de winst van de staalreus nog groter, en de verliezen voor Shell en IMCD een stuk kleiner.

  Shell kreeg vanochtend ook een koersdoelverhoging van Berenberg. De zakenbank ziet koerspotentieel tot 40 euro.

  In de AMX won Inpost 2,8 procent en JDE Peet’s en Aperam 2,0 procent. Galapagos werd 1,9 procent duurder. Galapagos is een strategische samenwerking aangegaan met Blood Centers of America (BCA) om het gedecentraliseerde CAR-T productienetwerk van Galapagos in de VS versneld op te schalen. Ook was er een koopadvies van KBC Securities voor Galapagos.  

  Signify daalde met 5,5 procent, maar noteerde ex-dividend. Alfen werd 1,8 procent goedkoper,

  Vastned won in de AScX 2,9 procent. Vastgoedfondsen Vastned Retail en Vastned Belgium gaan fuseren. Het gefuseerde bedrijf zal verdergaan onder de naam Vastned. Beide partijen verwachten meer waarde te creëren door samen te gaan. Euronext steeg nog eens 2,9 procent, nadat het aandeel woensdag al steeg na een goed ontvangen kwartaalrapport.

  Euronext en Renewi wonnen 3,2 en 2,0 procent. Bank of America noemde het aandeel Euronext ondergewaardeerd en verhoogde het koersdoel naar 105 euro.

  Avantium verloor 5,5 procent.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot op nieuwe records, met winsten van 0,3 procent voor de drie grote indexen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aandeelhouders DGB stemmen in met alle agendapunten
  16-05-2024 16:26 - Onder meer vaststelling van de jaarrekening en decharge bestuur.

  (ABM FN-Dow Jones) De jaarvergadering van DGB Group is donderdag akkoord gegaan met alle agendapunten. Dit bleek na afloop van de bijeenkomst.

  "Na de AVA waren alle agendapunten goedgekeurd, wat een duidelijke consensus onder de aandeelhouders over de strategische richting en het bestuur van de groep onderstreepte", zei DGB in een toelichting.

  De aandeelhouders verleenden onder meer decharge aan de leden van de raad van bestuur van DGB en stemden in met de jaarrekening, ondanks het ontbreken van een accountantsverklaring.

  Verder gaf DGB een presentatie over de vooruitzichten en het groeipotentieel van de CO2-markt en de positie van het bedrijf daarin.

  Schattingen suggereren dat de markt in 2030 zou kunnen groeien naar 10 miljard tot 100 miljard dollar, aldus DGB, dat een "aanzienlijke toename van de vraag naar hoogwaardige CO2-certificaten van bebossingsprojecten" verwacht.

  "Deze strategie sluit aan bij de toewijding van DGB aan duurzaamheid en behoud van biodiversiteit, met als doel aantrekkelijke rendementen voor investeerders te bieden en tegelijkertijd een positieve impact op het klimaat te hebben", aldus het bedrijf. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  16-05-2024 16:23 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met vrijdag 24 mei 2024:


  VRIJDAG 17 MEI 2024

  04:00 Detailhandelsverkopen - April (Chi)

  04:00 Industriële productie - April (Chi)

  11:00 Inflatie - April def. (eur)

  16:00 Leidende indicatoren - April (VS)


  MAANDAG 20 MEI 2024

  08:00 Producentenprijzen - April (Dld)


  DINSDAG 21 MEI 2024

  11:00 Handelsbalans - Maart (eur)


  WOENSDAG 22 MEI 2024

  00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - April (NL)

  08:00 Consumenten- en producentenprijzen - April (VK)

  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

  16:00 Bestaande woningverkopen - April (VS)

  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

  20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)


  DONDERDAG 23 MEI 2024

  00:00 Consumentenvertrouwen - Mei (NL)

  01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (Jap)

  06:30 Investeringen - Maart (NL)

  09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (Fra)

  09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (Dld)

  10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (eur)

  10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (VK)

  13:00 Turkse centrale bank - Rentebesluit (Tur)

  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

  14;30 Chicago Fed index - April (VS)

  15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei (VS)

  16:00 Nieuwe woningverkopen - April (VS)


  VRIJDAG 24 MEI 2024

  08:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Dld)

  08:00 Detailhandelsverkopen - April (VK)

  08:45 Ondernemersvertrouwen - Mei (Fra)

  14:30 Orders duurzame goederen - April

  16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Mei def. (VS)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  16-05-2024 16:23 - Cijferseizoen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met vrijdag 24 mei 2024:


  VRIJDAG 17 MEI 2024

  07:00 Engie - Cijfers eerste kwartaal (Fra)


  MAANDAG 20 MEI 2024

  08:00 Ryanair - Jaarcijfers (VK)

  22:00 Zoom Video Communications - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  DINSDAG 21 MEI 2024

  13:00 Lowe's - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  13:00 Macy's - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  WOENSDAG 22 MEI 2024

  22:00 Nvidia - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  22:00 Snowflake - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  DONDERDAG 23 MEI 2024

  - Geen agendapunten


  VRIJDAG 24 MEI 2024

  - Geen agendapunten


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  16-05-2024 16:22 - Cijferseizoen over zijn hoogtepunt.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met vrijdag 24 mei 2024:


  VRIJDAG 17 MEI 2024

  07:00 Sif - Cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering

  09:00 Corbion - Ex-dividend


  MAANDAG 20 MEI 2024 

  09:00 Brunel - Ex-dividend

  09:00 HAL - Ex-dividend


  DINSDAG 21 MEI 2024

  07:00 Alfen - Cijfers eerste kwartaal 

  07:00 Envipco - Cijfers eerste kwartaal

  09:00 Euronext - Ex-dividend

  09:00 UMG - Ex-dividend

  00:00 Pharming - Jaarvergadering

  00:00 Shell - Jaarvergadering


  WOENSDAG 22 MEI 2024

  07:00 Aalberts - Cijfers eerste kwartaal

  00:00 Heijmans - Beleggersdag


  DONDERDAG 23 MEI 2024

  00:00 Ahold Delhaize - Beleggersdag

  00:00 Aalberts - Jaarvergadering

  00:00 Van Lanschot Kempen - Jaarvergadering


  VRIJDAG 24 MEI 2024

  00:00 B&S Group - Jaarvergadering

  00:00 NN Group - Jaarvergadering


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Pas op de plaats voor Amerikaanse industrie
  16-05-2024 15:24 - Capaciteitsbenutting vrijwel onveranderd.

  (ABM FN-Dow Jones) De industriële productie in de Verenigde Staten is in april niet gegroeid of gekrompen. Dit maakte de Federal Reserve donderdagmiddag bekend.

  De nulgroei volgde op een kleine productiestijging van 0,1 procent in maart. Eerder werd nog een groei voor maart van 0,4 procent gemeld.

  Economen hadden voor april gerekend op een productiestijging van 0,1 procent.

  De capaciteitsbenutting noteerde in april op 78,4 procent. Dat is fractioneel minder dan de 78,5 procent in maart.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Bank of America verhoogt koersdoel Euronext
  16-05-2024 15:11 - En herhaalt koopaanbeveling.

  (ABM FN-Dow Jones) Bank of America heeft donderdag het koersdoel voor Euronext verhoogd van 103,00 naar 105,00 euro met een herhaling van het koopadvies. Dit bleek uit een rapport van analist Hubert Lam.

  Volgens Lam boekte Euronext sterke resultaten in het eerste kwartaal en dat was aanleiding voor de Amerikaanse bank om de taxaties voor het beursbedrijf te verhogen. De analist werd zowel positiever over de omzet als over de kosten.

  "De volumes herstellen", merkte Lam op.

  In november organiseert Euronext een beleggersdag en die ziet Lam met vertrouwen tegemoet. Mogelijk verhoogt Euronext dan de omzetoutlook en kondigt het de inkoop van eigen aandelen aan.

  Bank of America denkt dat Euronext een outlook voor de komende drie jaar zal afgegeven van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van minimaal 5 procent. De huidige outlook is 3 tot 4 procent.

  "Euronext is ondergewaardeerd", meent Lam.

  Het aandeel Euronext steeg donderdag met 2,0 procent naar 88,70 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Vlakke start voor Wall Street
  16-05-2024 15:03 - Rustige opening voorzien.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een min of meer vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,1 procent in het groen.

  Woensdag sloten de Amerikaanse beurzen op records nadat de inflatie in april bleek te zijn gedaald.

  Donderdag kijken beleggers onder meer naar resultaten van Walmart, die positief werden ontvangen.

  Economisch nieuws was er over de woningbouw. In april werden er meer woningen in aanbouw genomen, terwijl er minder bouwvergunningen werden afgegeven.

  Sneller stijgende importprijzen in april waren een tegenvaller voor wie de inflatie graag ziet dalen.

  Een index voor de regio Philadelphia wees op groeivertraging. De index ging van 15,5 naar 4,5 in mei.

  Verder werden er minder wekelijkse steunaanvragen in de VS gedaan. 

  In China stegen de koersen van vastgoedaandelen op optimisme dat de regering de sector gaat helpen door overtollige woningen op te kopen.

  De olieprijs steeg. WTI-olie voor juni kostte 0,9 procent meer op 79,38 dollar.  

  De euro/dollar noteerde op 1,0865. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0879 op de borden.  

  Bedrijfsnieuws

  Walmart stond 6 procent hoger voorbeurs, na de publicatie van kwartaalcijfers. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 6 procent tot 161,5 miljard en de outlook voor de winst werd door Walmart opwaarts bijgesteld.

  Deere & Co heeft donderdag de winstverwachting voor dit boekjaar opnieuw verlaagd, na een daling van de omzet en het resultaat in het afgelopen kwartaal. Het aandeel Deere zal ruim 5 procent lager van start gaan. 

  AST SpaceMobile stond 36 procent hoger voorbeurs na een deal om breedbandinternet via de satelliet te leveren voor het mobiele netwerk van AT&T.

  Cisco Systems boekte een beter dan verwachte omzet en lijkt 2 procent hoger te gaan open.

  GameStop en AMC Entertainment, twee zogenaamde meme-aandelen, stonden voorbeurs meer dan 10 procent lager, na een volatiele beursweek.

  Microsoft heeft honderden medwerkers in zijn cloud- en AI-bedrijf in China gevraagd om naar een ander land te verhuizen, nu de spanningen oplopen tussen Washington en Beijing over de cruciale technologie. Het gaat vooral om programmeurs met een Chinese nationaliteit, die een aanbod kregen om te verhuizen naar de Verenigde Staten, Ierland, Australië of Nieuw-Zeeland.

  Slotstanden

  Wall Street sloot woensdag hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 5.308,15 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 39.908,00 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 16.742,39 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: terugval Philly Fed Index
  16-05-2024 14:50 - Index terug naar 4,5 in mei.

  (ABM FN) De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in mei sterker dan verwacht verslechterd. Dit meldde de Philadelphia Federal Reserve donderdag.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 15,5 in april naar 4,5 in mei. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 8,0.

  Een positieve stand van de Philadelphia Fed index betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht. Een negatieve index wijst op economische krimp.

  De deelindicatoren voor nieuwe orders en leveringen zakten in negatief terrein. Dat was voor het eerst sinds respectievelijk februari en januari.

  De werkgelegenheidsindex wijst nog altijd op een dalende werkgelegenheid en de prijsindicatoren wijzen op stijgende prijzen.

  Economen gebruiken vaak regionale economische onderzoeken, zoals de Philadelphia Fed index, als indicator voor nationale cijfers die later bekend worden gemaakt.

  Update: om informatie toe te voegen

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse steunaanvragen VS omlaag
  16-05-2024 14:38 - Met 10.000.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 11 mei gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 222.000, goed voor een daling met 10.000. De verwachting lag op 221.000 aanvragen.

  Het cijfer van vorige week werd met 1.000 verhoogd naar 232.000.

  Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 217.750, een stijging van 2.500.

  Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 4 mei kwam uit op 1.794.000 aanvragen, een stijging met 13.000.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Importprijzen VS stijgen harder dan voorzien
  16-05-2024 14:36 - In april een plus 0,9 procent op maandbasis.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse importprijzen zijn in april gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  De importprijzen stegen met 0,9 procent op maandbasis na een plus van 0,6 procent een maand eerder. De verwachting van economen vooraf was voor april een stijging met 0,3 procent.  

  De importprijzen van brandstof stegen met 2,4 procent op maandbasis na een plus van 5,4 procent een maand eerder. 

  De exportprijzen stegen met 0,5 procent op maandbasis. 

  Op jaarbasis lagen de importprijzen 1,1 procent hoger en de exportprijzen 1,0 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.