VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Wall Street koerst lager
  21-09-2023 19:28 - Bij oplopende rentes.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 verloor 1,0 procent op 4.359,84 punten, de Dow Jones index daalde 0,5 procent op 34.267,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent lager op 13.335,36 punten.

  Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente woensdag niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.

  Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx zag dat beleggers na het rentebesluit direct op de verkoopknop drukten.

  "De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd."

  De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag 6 basispunten hoger op 4,47 procent.

  "De stijgende rente zorgt altijd voor wat turbulentie in de Amerikaanse aandelenmarkt," zei Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management.

  Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 september onverwacht is gedaald met 20.000 naar 201.000. Economen hadden gerekend op 225.000 aanvragen.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er werd vooraf door economen gerekend op een daling tot het nulpunt, na de sterke verbetering in augustus.

  De bestaande woningverkopen in de VS daalden in augustus met 0,7 procent tot 4,04 miljoen. De daling was daarmee iets sterker dan verwacht.

  De Amerikaanse leidende indicatoren daalden in augustus opnieuw, nu met 0,4 procent. De Leading Index daalt al bijna anderhalf jaar, wat aangeeft "dat de economie het komende jaar een moeilijke groeiperiode en mogelijk een recessie tegemoet gaat", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

  De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0664. WTI-olie werd iets duurder ten opzichte van woensdag en kostte circa 90 dollar.

  Bedrijfsnieuws

  Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. De overname maakt van Cisco en Splunk één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het aandeel Cisco verloor 4 procent, maar Splunk steeg liefst 21 procent.

  Klaviyo, een ontwikkelaar van mailmarketingsoftware, won donderdag een procent, na een spetterend beursdebuut op woensdag. Toen opende het aandeel 20 procent hoger. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim negen procent hoger. Na Instacart en Arm Holdings is dit de derde IPO in korte tijd die goed door de markt wordt ontvangen. Arm verloor donderdag ruim 3 procent terwijl Instacart 2 procent steeg.

  FedEx zag de winst in het afgelopen kwartaal stijgen, ondanks een terugval van de omzet. De pakketbezorger profiteerde van omvangrijke kostenbesparingen. Het aandeel steeg 4,5 procent, ondanks dat FedEx de outlook voor dit jaar verlaagde.

  Toshiba zal vermoedelijk van de beurs verdwijnen, nadat bijna 80 procent van de aandeelhouders groen licht gaven voor een overname door een consortium onder leiding van private-equity firma Japan Industrial Partners. De Amerikaanse notering van Toshiba steeg licht.

  Uber en Staples slaan de handen ineen voor de bezorging van kantoor- en schoolspullen. Er werden geen financiële details gemeld over de deals. Uber daalde 3,5 procent.

  Darden Restaurants, eigenaar van de Olive Garden-keten, presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel daalde licht.

  Rupert Murdoch treedt terug als bestuursvoorzitter bij News Corp en Fox. Aandelen News Corp stegen 2 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen sluiten lager
  21-09-2023 18:36 - Na reeks aan rentebesluiten.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 1,3 procent tot 454,67 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,3 procent op 15.571,86 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,6 procent bij een stand van 7.213,90 punten. De Britse FTSE sloot 0,7 procent lager op 7.678,62 punten.

  Beleggers reageerden "toch wat verrast" op het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop op woensdag, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

  Fed-voorzitter Jerome Powell hintte op nog één renteverhoging later dit jaar. Uit de dot plot bleek dat de meeste bestuurders dat ook zien zitten. Bovendien zal de beleidsrente volgend jaar langer hoog blijven, waarmee een ander beeld werd geschetst dan drie maanden geleden, zo concludeerde Wiersma.

  "Dat past ook bij de aangepaste groei- en inflatieverwachtingen van de Fed, die opwaarts zijn bijgesteld, maar toch reageerden beleggers wat verrast."

  Donderdag kwamen meer centrale banken in actie. De Noorse centrale bank verhoogde de rente verder, net als de Zweedse centrale bank, terwijl Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten.

  De Bank of England besloot toch vrij onverwacht om de rente niet te verhogen, met een minimale meerderheid van stemmen. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten. De Bank Rate bleef echter op 5,25 procent.

  "We vermoeden dat dit betekent dat de verkrappingscyclus nu voorbij is", zeiden economen van ING in een analyse.

  De Turkse centrale bank heeft de rente nogmaals scherp verhoogd, om de hoge inflatie terug te dringen. De rente werd verhoogd van 25,0 naar 30,0 procent. In augustus kwamen er ook al 750 basispunten bij.

  De Turkse lira daalde na het besluit met 0,3 procent tot 0,037 dollar. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0661. 

  WTI-olie werd duurder ten opzichte van woensdag en kostte 90,45 dollar.
   
  Bedrijfsnieuws

  Financials zaten in Frankfurt in de lift. Verzekeraars Munich Re en Hannover Re eindigden tot een procent hoger en ook Commerzbank bleef in het groen. BASF verloor bijna 5 procent. Zalando leverde circa 3 procent in.

  In Parijs sloten bijna alle hoofdaandelen lager. Renault steeg licht, net als Orange. Aandelen van luxemerken als EssilorLuxottica en Hermes verloren 3,5 tot 6 procent. Ook Airbus stond flink onder druk, met een verlies van zo'n 3 procent.

  In Amsterdam stonden vooral Prosus en Adyen onder druk met verliezen van zo'n 5 procent. In Brussel wist Proximus het droog te houden met een plus van ruim anderhalf procent na een positief rapport van KBC Securities.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot in het rood, met een verlies van meer dan een procent voor de S&P 500 en Nasdaq.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX weet verlies enigszins te beperken
  21-09-2023 17:52 - ASMI opvallende stijger.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, na het rentebesluit van de Federal Reserve en een serie andere rentevergaderingen, lager gesloten, maar het verlies was kleiner dan in de omringende markten. De AEX sloot 0,9 procent lager op 731,72 punten.

  De Fed liet de rente woensdagavond ongemoeid, zoals verwacht. "Maar de aandelenmarkten waren duidelijk niet blij met het vooruitzicht van nog een renteverhoging dit jaar en vrijwel geen renteverlagingen volgend jaar", vatte hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque samen.

  De dot plot wees in juni nog op vier renteverlagingen in 2024, maar daar zijn er nu nog maar twee van over. De Fed verhoogde de groeiverwachting voor dit jaar fors van 1,0 naar 2,1 procent en voorzitter Jerome Powell rekent op een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie.

  De Fed moet volgens investment manager Simon Wiersma van ING ook wel "blijven vasthouden aan haar 'strenge' taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid. Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd."

  De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vandaag naar 4,49 procent, terwijl de tweejaarsrente licht daalde tot 5,12 procent.

  De Bank of England verraste de markten donderdag met een rentepauze, wat er volgens ING op kan duiden dat de verkrappingscyclus voorbij is. Ook Zwitserland drukte op de pauzeknop, terwijl Zweden en Noorwegen, maar vooral Turkije de rente wel verhoogden.

  De euro/dollar handelde op 1,0661 en olie werd een procent duurder.

  Stijgers en dalers

  Koploper in de AEX was ASMI met een dagwinst van 1,1 procent. Volgende week houdt het bedrijf een beleggersdag. ING won 0,4 procent. Internetinvesteerder Prosus werd daarentegen 5,2 procent goedkoper en betaalspecialist Adyen verloor 5,0 procent.

  In de AMX won Fagron 2,2 procent en werd CTP 0,6 procent duurder. AMG, Corbion en Inpost verloren meer dan 3 procent en Just Eat Takeaway, woensdag nog een uitblinker, en Alfen daalden zelfs met meer dan 4 procent.

  Bij de smallcaps ging Fastned aan de leiding met een winst van 1,1 procent en won ForFarmers 1,0 procent. Pharming werd 3,4 procent goedkoper en Ebusco zelfs 6,4 procent.

  Wall Street

  Bij de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten in het rood. De Dow Jones beperkte het verlies tot 0,6 procent, terwijl de S&P 500 en Nasdaq index ruim een procent verloren.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: verkrappingscyclus Bank of England mogelijk voorbij
  21-09-2023 17:01 - Maar rentebesluit was nipt.

  (ABM FN-Dow Jones) De Bank of England hield de rente donderdag ongemoeid en, behoudens onaangename verrassingen in de volgende serie loon- en inflatiecijfers, is de verkrappingscyclus nu voorbij. Dit schreef ING donderdag in een analyse na het Britse rentebesluit.

  De Bank of England besloot vrij onverwacht om de rente niet te verhogen, met een minimale meerderheid van stemmen. Er werd vooraf door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten. De Bank Rate bleef echter staan op 5,25 procent.

  ING was verrast over de "close call" in het voordeel van een rentepauze, "met een 5-4 verdeling in de commissie tussen degenen die 'geen verandering' willen en degenen die kozen voor een renteverhoging met 25 basispunten. Die mate van verdeeldheid is eigenlijk vrij ongebruikelijk en laat zien hoe nipt het deze vergadering was", aldus de bank.

  De Britse centrale bank heeft drie belangrijke maatstaven voor het bepalen van het beleid: de diensteninflatie, de loonstijging in de particuliere sector en de verhouding tussen het aantal vacatures en het aantal werklozen.

  "Het was de eerste van deze variabelen die het comité er waarschijnlijk van overtuigde om donderdag een pauze in te lassen, nu de diensteninflatie aanzienlijk lager is dan in de meest recente prognoses van de Bank of England uit augustus", aldus ING.

  Hoe waarschijnlijk is een nieuwe renteverhoging in november? Volgens ING volgen voor dat rentebesluit slechts één set inflatie- en loongegevens, "dus er is niet veel waarop de Bank of England zich kan baseren."

  Maar als de recente data genoeg zijn om de Britse centrale bank te overtuigen deze maand een pauze in te lassen, "dan verwachten we dat dit ook in november het geval zal zijn", aldus ING.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  21-09-2023 16:32 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met vrijdag 29 september 2023:

  VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2023
  00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Augustus (NL)
  01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (Jap)
  06:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
  06:30 Economische groei - Tweede kwartaal 2e raming (NL)
  08:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (VK)
  08:45 Ondernemersvertrouwen - September (Fra)
  09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (Fra)
  09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (Dld)
  10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (eur)
  10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (VK)
  15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - September (VS)

  MAANDAG 25 SEPTEMBER 2023
  10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - September (Dld)
  14:30 Chicago Fed index - Augustus (VS)

  DINSDAG 26 SEPTEMBER 2023
  15:00 Huizenprijzen Case Shiller - Juli (VS)
  16:00 Consumentenvertrouwen CB - September (VS)
  16:00 Nieuwe woningverkopen - Augustus (VS)

  WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2023
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  14:30 Orders duurzame goederen - Augustus (VS)

  DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2023
  06:30 Producentenvertrouwen - September (NL)
  08:00 Consumentenvertrouwen - Oktober (Dld)
  08:45 Consumentenvertrouwen - September (Fra)
  11:00 Consumentenvertrouwen - September def. (eur)
  14:00 Inflatie - September vlpg (Dld)
  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Economische groei - Tweede kwartaal def. (VS)
  16:00 Aanstaande woningverkopen - Augustus (VS)

  VRIJDAG 29 SEPTEMBER 2023
  03:45 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - September (Chi)
  06:30 Omzet detailhandel - Augustus (NL)
  06:30 Producentenprijzen - Augustus (NL)
  08:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Dld)
  08:00 Economische groei - Tweede kwartaal def. (VK)
  08:45 Inflatie - September vlpg (Fra)
  09:55 Werkloosheid - September (Dld)
  11:00 Inflatie - September vlpg (eur)
  14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - Augustus (VS)
  15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - September (VS)
  16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - September def. (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  21-09-2023 16:32 - Cijferseizoen bijna voorbij.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met vrijdag 29 september 2023:

  VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 25 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 26 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2023
  22:00 Micron Technology - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2023
  00:00 Blackberry - Cijfers vierde kwartaal (Can)
  22:00 Nike - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  VRIJDAG 29 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  21-09-2023 16:32 - Weinig items.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met vrijdag 29 september 2023:

  VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 25 SEPTEMBER 2023
  14:00 Pharming - Bava

  DINSDAG 26 SEPTEMBER 2023
  00:00 ASMI - Beleggersdag
  00:00 Mogelijk eindoordeel woekerpolisaffaire

  WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2023
  - Geen agendapunten

  VRIJDAG 29 SEPTEMBER 2023
  00:00 Aegon - Bava
  00:00 Alumexx - Interimcijfers

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Bestaande woningverkopen VS dalen iets meer dan verwacht
  21-09-2023 16:05 - Met 0,7 procent in augustus.

  (ABM FN-Dow Jones) De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in augustus iets harder gedaald dan verwacht. Dit bleek donderdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

  Op maandbasis daalden de verkopen met 0,7 procent tot 4,04 miljoen woningen geannualiseerd. Er was vooraf door economen gerekend op 4,1 miljoen woningen.

  Op jaarbasis was in augustus sprake van een daling met 15,3 procent.

  De mediane verkoopprijs steeg in augustus met 3,9 procent tot 407.100 dollar. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Leidende indicatoren VS blijven dalen
  21-09-2023 16:02 - Met 0,4 procent in augustus.

  (ABM FN-Dow Jones) De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in augustus wederom gedaald. Dit meldde The Conference Board donderdag.

  De Leading Economic Index daalde 0,4 procent en kwam uit op 105,4. In juli daalde de index met 0,3 procent.

  De Leading Index daalt al bijna anderhalf jaar, wat aangeeft "dat de economie het komende jaar een moeilijke groeiperiode en mogelijk een recessie tegemoet gaat", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

  De LEI index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

  De hoofdindicator is opgebouwd uit het gewogen gemiddelde van verschillende deelindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het gemiddelde van de gewerkte uren in de industrie en aandelenprijzen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: Wall Street wacht lagere opening
  21-09-2023 14:56 - Na rentebesluit Fed op woensdag.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor het openen van de beurzen 0,6 procent lager.

  Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente woensdag niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.

  Naast het gelijk houden van de rente op een relatief hoog niveau, gaat de Fed door met het afbouwen van haar obligatieportefeuille, zo merkte beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx op. "Een proces dat de balans van de centrale bank sinds juni 2022 al met zo’n 815 miljard dollar heeft verminderd."

  Verder merkte Fed-voorzitter Jerome Powell op dat een zachte landing voor de economie nog steeds mogelijk was, maar dat was niet meer zijn basisscenario, aldus Blekemolen. "Opvallend genoeg stelde de Fed wel haar economische groeiverwachtingen voor dit jaar sterk naar boven bij." In plaats van een groei van 1,0 procent, denkt de centrale bank dat het Amerikaanse bruto binnenlands product dit jaar met 2,1 procent stijgt.

  Blekemolen zag dat beleggers na het rentebesluit direct op de verkoopknop drukten.

  "De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd."

  Vanochtend kwamen meer centrale banken in actie. De Noorse centrale bank verhoogde de rente verder, net als de Zweedse centrale bank, terwijl Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten. 

  De Bank of England besloot om de rente niet te verhogen. Vijf centrale bankiers stemden voor een pas op de plaats, terwijl vier bankiers wel een verhoging wilden. Het besluit kwam onverwacht. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 16 september onverwacht gedaald met 20.000 naar 201.000. Eonomen hadden gerekend op  225.000 aanvragen.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 0,0, na de sterke verbetering in augustus.

  Olie werd donderdag goedkoper. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent in het rood op 88,75 dollar, terwijl voor een november-future Brent 92,59 dollar werd betaald, een daling van eveneens 1,0 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0649 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0633 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. De overname maakt van Cisco en Splunk één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het aandeel Cisco lijkt circa vijf procent lager te openen, maar Splunk wint ongeveer 20 procent.

  Klaviyo, een ontwikkelaar van mailmarketingsoftware, lijkt donderdag lager te openen na een spetterend beursdebuut op woensdag. Toen opende het aandeel 20 procent hoger. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim negen procent hoger. Na Instacart en Arm Holdings is dit de derde IPO in korte tijd die goed door de markt wordt ontvangen.

  FedEx zag de winst in het afgelopen kwartaal stijgen, ondanks een terugval van de omzet. De pakketbezorger profiteerde van omvangrijke kostenbesparingen. Het aandeel koerste in de elektronische handel voorbeurs ruim vijf procent hoger, ondanks dat FedEx de outlook voor dit jaar verlaagde.

  Toshiba zal vermoedelijk van de beurs verdwijnen, nadat bijna 80 procent van de aandeelhouders groen licht gaven voor een overname door een consortium onder leiding van private-equity firma Japan Industrial Partners.

  Uber en Staples hebben de handen ineengeslagen voor de bezorging van kantoor- en schoolspullen. Er werden geen financiële details gemeld. Uber lijkt krap twee procent lager te openen.

  Darden Restaurants, eigenaar van de Olive Garden-keten, zal voorbeurs met cijfers komen. Het aandeel koerste in aanloop naar de resultaten krap drie procent lager in de handel voorbeurs.

  Slotstanden

  De S&P 500 daalde woensdag 0,9 procent tot 4.402,20 punten. De Nasdaq daalde 1,5 procent tot 13.469,13 en de Dow Jones-index zakte 0,2 procent tot 34.440,88 punten.

  Update: om juiste dag rentebesluit Fed te melden. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street wacht lagere opening
  21-09-2023 14:49 - Na rentebesluit Fed op woensdag.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor het openen van de beurzen 0,6 procent lager.

  Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente donderdag niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.

  Naast het gelijk houden van de rente op een relatief hoog niveau, gaat de Fed door met het afbouwen van haar obligatieportefeuille, zo merkte beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx op. "Een proces dat de balans van de centrale bank sinds juni 2022 al met zo’n 815 miljard dollar heeft verminderd."

  Verder merkte Fed-voorzitter Jerome Powell op dat een zachte landing voor de economie nog steeds mogelijk was, maar dat was niet meer zijn basisscenario, aldus Blekemolen. "Opvallend genoeg stelde de Fed wel haar economische groeiverwachtingen voor dit jaar sterk naar boven bij." In plaats van een groei van 1,0 procent, denkt de centrale bank dat het Amerikaanse bruto binnenlands product dit jaar met 2,1 procent stijgt.

  Blekemolen zag dat beleggers na het rentebesluit direct op de verkoopknop drukten.

  "De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd."

  Vanochtend kwamen meer centrale banken in actie. De Noorse centrale bank verhoogde de rente verder, net als de Zweedse centrale bank, terwijl Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten. 

  De Bank of England besloot om de rente niet te verhogen. Vijf centrale bankiers stemden voor een pas op de plaats, terwijl vier bankiers wel een verhoging wilden. Het besluit kwam onverwacht. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 16 september onverwacht gedaald met 20.000 naar 201.000. Eonomen hadden gerekend op  225.000 aanvragen.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 0,0, na de sterke verbetering in augustus.

  Olie werd donderdag goedkoper. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent in het rood op 88,75 dollar, terwijl voor een november-future Brent 92,59 dollar werd betaald, een daling van eveneens 1,0 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0649 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0633 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. De overname maakt van Cisco en Splunk één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het aandeel Cisco lijkt circa vijf procent lager te openen, maar Splunk wint ongeveer 20 procent.

  Klaviyo, een ontwikkelaar van mailmarketingsoftware, lijkt donderdag lager te openen na een spetterend beursdebuut op woensdag. Toen opende het aandeel 20 procent hoger. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim negen procent hoger. Na Instacart en Arm Holdings is dit de derde IPO in korte tijd die goed door de markt wordt ontvangen.

  FedEx zag de winst in het afgelopen kwartaal stijgen, ondanks een terugval van de omzet. De pakketbezorger profiteerde van omvangrijke kostenbesparingen. Het aandeel koerste in de elektronische handel voorbeurs ruim vijf procent hoger, ondanks dat FedEx de outlook voor dit jaar verlaagde.

  Toshiba zal vermoedelijk van de beurs verdwijnen, nadat bijna 80 procent van de aandeelhouders groen licht gaven voor een overname door een consortium onder leiding van private-equity firma Japan Industrial Partners.

  Uber en Staples hebben de handen ineengeslagen voor de bezorging van kantoor- en schoolspullen. Er werden geen financiële details gemeld. Uber lijkt krap twee procent lager te openen.

  Darden Restaurants, eigenaar van de Olive Garden-keten, zal voorbeurs met cijfers komen. Het aandeel koerste in aanloop naar de resultaten krap drie procent lager in de handel voorbeurs.

  Slotstanden

  De S&P 500 daalde woensdag 0,9 procent tot 4.402,20 punten. De Nasdaq daalde 1,5 procent tot 13.469,13 en de Dow Jones-index zakte 0,2 procent tot 34.440,88 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: Cisco neemt Splunk over
  21-09-2023 14:43 - Voor 28 miljard dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse softwarebedrijf donderdag bekend.

  Cisco kwam een overname overeen voor 157 dollar per aandeel in contanten. De voorzitter en CEO van Splunk, Gary Steele, krijgt een rol in het bestuur, direct onder CEO Chuck Robbins van Cisco.

  De overname maakt Cisco en Splunk tot één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Met Splunk krijgt Cisco meer terugkerende inkomsten. De bedrijven helpen organisaties om niet alleen bedreigingen te detecteren, maar ze te voorspellen en voor te zijn.  

  De overname zou binnen een jaar na de afronding een positieve bijdrage moeten leveren aan de kasstroom en aan de brutomarge, en in het tweede jaar ook aan de winst per aandeel.

  Het lopende aandeleninkoopprogramma en het dividend van Cisco worden in stand gehouden. De directies van beide bedrijven zijn unaniem akkoord met de fusie. Afronding wordt eind 2024 verwacht, na goedkeuring door de aandeelhouders van Splunk en de toezichthouders. 

  Het aandeel Splunk lijkt donderdag bijna 20 procent hoger te gaan openen, na een slotkoers van 119,59 dollar op woensdag. Cisco dreigt juist 4,5 procent lager te openen.

  Update: om koersreactie toe te voegen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Cisco neemt Splunk over
  21-09-2023 14:40 - Voor 28 miljard dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse softwarebedrijf donderdag bekend.

  Cisco kwam een overname overeen voor 157 dollar per aandeel in contanten. De voorzitter en CEO van Splunk, Gary Steele, krijgt een rol in het bestuur, direct onder CEO Chuck Robbins van Cisco.

  De overname maat Cisco en Splunk tot één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Met Splunk krijgt Cisco meer terugkerende inkomsten. De bedrijven helpen organisaties om niet alleen bedreigingen te detecteren, maar ze te voorspellen en voor te zijn.  

  De overname zou binnen een jaar na de afronding een positieve bijdrage moeten leveren aan de kasstroom en aan de brutomarge, en in het tweede jaar ook aan de winst per aandeel.

  Het lopende aandeleninkoopprogramma en het dividend van Cisco worden in stand gehouden. De directies van beide bedrijven zijn unaniem akkoord met de fusie. Afronding wordt eind 2024 verwacht, na goedkeuring door de aandeelhouders van Splunk en de toezichthouders. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Philly Fed Index keldert
  21-09-2023 14:36 - Index naar -13,5 in september.

  (ABM FN-Dow Jones) De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in september veel sterker dan verwacht verslechterd. Dit meldde de Philadelphia Federal Reserve donderdag.

  De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 0,0, na de sterke verbetering in augustus.

  Een positieve stand van de Philadelphia Fed index betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht. Een negatieve index wijst op economische krimp.

  Economen gebruiken vaak regionale economische onderzoeken, zoals de Philadelphia Fed index, als indicator voor nationale cijfers die later bekend worden gemaakt.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aantal nieuwe steunaanvragen VS omlaag
  21-09-2023 14:35 - Met 20.000.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 16 september onverwacht gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden met 20.000 naar 201.000, waar door economen een aantal van 225.000 was voorzien. Het cijfer voor de vorige week werd gewijzigd van 220.000 naar 221.000.

  Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 217.000. Dat is 7.750 minder dan een week eerder. 

  Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 9 september kwam uit op 1.662.000 aanvragen, 21.000 minder dan een week eerder.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Uber gaat kantoorartikelen Staples bezorgen
  21-09-2023 13:57 - Geen financiële details.

  (ABM FN-Dow Jones) Uber en Staples hebben de handen ineengeslagen voor de bezorging van kantoor- en schoolspullen. Dit maakten beide partijen donderdagmiddag bekend.

  Vanaf deze maand kunnen klanten van Staples US Retail Stores hun producten kopen en laten bezorgen via het Uber Eats-platform. Betalende Uber One-leden profiteren bovendien van kortingen en gratis levering.

  Hoeveel omzet er mogelijk gemoeid is met de samenwerking, meldde Uber niet.

  Het aandeel Uber lijkt donderdag 1,5 procent lager te openen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: volumedruk AkzoNobel houdt aan
  21-09-2023 13:45 - JPMorgan handhaaft Underperform advies.

  (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in juli en augustus de volumes wat onder druk zien staan. Dit bleek na een gesprek dat JPMorgan organiseerde met CEO Gregoire Poux-Guillaume.

  In een rapport van de zakenbank, stelden de analisten dat de topman aangaf dat de volumes in juli en augustus met een procent daalden op jaarbasis. De verfvolumes bleven vlak, terwijl die bij industriële coatings met enkele procenten daalden. "Dit was wat slechter dan waar Akzo zelf rekening mee hield aan het begin van het kwartaal", aldus JPMorgan.

  Wel zou de topman gezegd hebben dat de prijzen op groepsniveau wat gunstiger waren dan verwacht, ondanks hogere prijzen en margedruk in China. Uit dit land haalt Akzo circa 15 procent van de omzet.

  De topman handhaafde verder de outlook voor het derde kwartaal van een aangepaste EBIT die iets hoger zal zijn dan in het tweede kwartaal. Ook mikt Poux-Guillaume op een groei van de volumes en de marges in 2024. De consensus samengesteld door Bloomberg houdt volgens de bank momenteel rekening met een EBIT-groei van 19 procent in 2024.

  JPMorgan stelde zijn taxaties voor de aangepaste EBIT in het derde kwartaal met 4 procent neerwaarts bij tot 323 miljoen euro. Dat is 5 procent onder de analistenconsensus die Akzo zelf samenstelde. Verder liet de bank de taxaties voor de komende periodes ongewijzigd.

  JPMorgan heeft een Onderwogen advies op AkzoNobel met een koersdoel van 68,50 euro. Het aandeel daalde donderdag met 0,8 procent tot 69,16 euro.    

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: Bank of England verhoogt rente niet
  21-09-2023 13:43 - Meningen over inflatiedruk verdeeld.

  (ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft besloten om de rente niet te verhogen, met een minimale meerderheid van stemmen. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend.

  Het besluit komt onverwacht. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten.

  De Bank Rate blijft echter op 5,25 procent.

  Het besluit werd genomen met 5 stemmen voor een pas op de plaats tegen 4 stemmen voor een renteverhoging tot 5,50 procent.  

  Er was vooraf al enige verdeeldheid te bespeuren in het Monetary Policy Committe, merkte CMC Markets op. Voorzitter Andrew Bailey gaf aan te twijfelen aan de noodzaak van verdere renteverhogingen, maar bestuurslid Catherine Mann zei recent juist dat de rente verder omhoog moet om de inflatie in te dammen.
   
  Als redenen om de rente niet te verhogen, noemden beleidsmakers signalen dat de Britse arbeidsmarkt minder krap aan het worden is. Ook het algemene inflatiecijfer en de inflatie van de consumentenprijzen in de dienstensector waren lager dan eerder was verwacht.

  De vier leden die stemden voor een renteverhoging, wezen erop dat er weliswaar signalen waren van een verzwakking van de economie, maar dat het consumentenvertrouwen nog overeind blijft en dat de inkomens van huishoudens, gecorrigeerd voor inflatie, zijn gestegen. Ook verloopt de afkoeling van de arbeidsmarkt nog maar langzaam. De inflatie van prijzen van diensten was sterker dan verwacht afgenomen, maar dit was vooral te danken aan volatiele componenten.

  De centrale bank sloot donderdag een verdere verhoging van de rente niet uit. Dat hangt af van indicatoren als de krapte op de arbeidsmarkt, de loongroei en de prijsinflatie van diensten. "Verdere verkrapping van het monetaire beleid zou nodig zijn als er bewijs was van meer aanhoudende inflatiedruk", stelde de Bank of England.

  Update: om meer informatie toe te voegen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Turkse centrale bank verhoogt rente nogmaals fors
  21-09-2023 13:23 - Nu naar 30 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De Turkse centrale bank heeft de rente nogmaals scherp verhoogd, om de hoge inflatie terug te dringen. Dit maakte het monetaire beleidsorgaan van Turkije donderdagmiddag bekend.

  De rente werd verhoogd van 25,0 naar 30,0 procent.

  In augustus kwamen er ook al 750 basispunten bij.

  De bank stelde donderdag dat de inflatie van Turkije in juli en augustus boven verwachting lag en de vrees voedt dat deze aan het einde van dit jaar dichtbij de bovenkant van de afgegeven verwachtingsrange komt te liggen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: Bank of England verhoogt rente niet
  21-09-2023 13:15 - Ondanks tegenvallende loonstijging en prijzen voor diensten.

  (ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft besloten om de rente niet te verhogen, met een minimale meerderheid van stemmen. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend. 

  Het besluit komt onverwacht. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten.

  De Bank Rate blijft echter op 5,25 procent. 

  Het besluit werd genomen met 5 stemmen voor een pas op de plaats tegen 4 stemmen voor een renteverhoging tot 5,50 procent.  

  Er was vooraf al enige verdeeldheid te bespeuren in het Monetary Policy Committe, merkte CMC Markets op. Voorzitter Andrew Bailey gaf aan te twijfelen aan de noodzaak van verdere renteverhogingen, maar bestuurslid Catherine Mann zei recent juist dat de rente verder omhoog moet om de inflatie in te dammen.

  De loonstijging en de inflatie van de prijzen in de dienstensector vielen namelijk hoger uit dan vorige maand werd voorspeld. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.