VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Futures wijzen op verdeelde opening Wall Street
  16-04-2024 13:14 - Geopolitieke onrust en rentevrees drukken op sentiment.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,1 procent lager. De Dow Jones zal naar verwachting wel in het groen openen, na meevallende cijfers van zwaargewicht Unitedhealth Group.

  Wall Street steeg maandag in eerste instantie nog, nadat Israël afgelopen weekend met succes een drone- en raketaanval uit Iran had afgeslagen, waardoor de spanningen in het Midden-Oosten enigszins afnamen. Washington's voornemen om het Israël-Iran-conflict te beteugelen leek de zorgen eveneens in bedwang te houden. 

  Gedurende het verloop van de sessie verdampten de winsten echter en kreeg de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten toch de overhand, ondanks dat de bondgenoten van Israël hebben opgeroepen tot kalmte en waarschuwden dat er gemakkelijk een veel grotere oorlog in het Midden-Oosten kan ontstaan.

  Ook hielpen de sterke macrocijfers niet mee. Die duwden de rentes in de VS verder omhoog. Het rendement op de tienjarige staatsobligatie steeg vandaag naar 4,65 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds medio november.

  Investment manager Simon Wiersma van ING gaf aan dat er tot 26 april, wanneer de PCE-inflatie bekend wordt gemaakt, er volop ruimte is om te speculeren op de renteverwachtingen van de Fed. "Het lijkt er nu zelfs op dat er een wedstrijd is wie de minste verlagingen verwacht. Er zijn zelfs al analisten die het hebben over renteverhogingen! Drie maanden geleden werden er voor dit jaar nog bijna zeven renteverlagingen door de markt ingeprijsd. Nu zijn het er minder dan twee. Het kan verkeren", aldus Wiersma.

  Vandaag staan er weer een aantal bedrijven geagendeerd om de boeken te openen, waaronder Bank of America, Morgan Stanley en United Airlines.

  Bank of America verwacht overigens dat de winsten van S&P-bedrijven de verwachtingen in het eerste kwartaal zullen overtreffen. De analisten verwachten een winstgroei van 7 procent, ruim boven het consensuscijfer van 3 procent en ongeveer in lijn met de groei in het vierde kwartaal van 2023.

  Beleggers zullen vanmiddag ook uitkijken naar de laatste stand van zaken over het aantal nieuwe woningen en bouwvergunningen om inzicht te krijgen in de gezondheid van de woningmarkt. Gegevens over de industriële productie zullen ook vóór de openingsbel worden vrijgegeven.

  De prijs van een vat WTI-olie stabiliseerde rond de 85 dollar en de euro/dollar wist iets op te lopen naar 1,0629. "Voor juni denkt 17,5 procent van de markt dat de Fed de rente verlaagt", zei valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Gisteren deden de goede detailhandelsverkopen in de VS nog een duit in het zakje. De verwachting is dat macrodata uit de VS de komende tijd goed in de gaten gehouden worden om de stand van de economie van de VS te peilen", aldus Croonen.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van zwaargewicht Unitedhealth Group stegen ongeveer 7 procent voorbeurs. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2024 een verlies als gevolg van een cyberaanval, maar handhaaft vooralsnog wel de outlook voor heel dit jaar. In de verslagperiode werd het betalingssysteem van dochteronderneming Change Healthcare gehackt. Dit leidde tot chaos en een financiële crisis in de hele gezondheidszorgsector in de Verenigde Staten.

  De aandelen van Johnson & Johnson daalden 1,7 procent na de cijfers , ondanks dat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2024 hogere resultaten heeft behaald en besloot om de outlook licht aan te scherpen. Zo wordt nu gerekend op een omzetgroei van 5,5 tot 6,0 procent en een aangepaste winst per aandeel van 10,57 tot 10,72 dollar, wat op jaarbasis een stijging van gemiddeld 7,7 procent zou zijn.

  Live Nation daalde met 6,8 procent na een rapport van The Wall Street Journal waarin stond dat het ministerie van Justitie zich voorbereidt op het aanklagen van de moedermaatschappij van Ticketmaster, omdat het bedrijf zijn dominantie voor het ticketverkoop van live-evenementen heeft misbruikt. 

  Trump Media & Technology Group daalde 3,8 procent in de voorbeurshandel, na een daling van 18 procent op maandag, nadat het moederbedrijf van het Truth Social-platform een aanvraag had ingediend voor de verkoop van een groot aantal aandelen.

  Tesla gaat het personeelsbestand met meer dan 10 procent verkleinen, zo meldde de fabrikant dinsdag in een document ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarmee bevestigde de geruchten van de afgelopen dagen. De reorganisatie moet Tesla efficiënter maken en klaar zijn voor de volgende groeifase. Tesla verloor 2,4 procent voor de openingsbel.  Bovendien is  R&D-directeur Drew Baglino per 14 april afgetreden. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Johnson & Johnson scherpt outlook aan
  16-04-2024 12:56 - In het eerste kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson heeft in het eerste kwartaal van 2024 hogere resultaten behaald en besloot om de outlook licht aan te scherpen. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van het Amerikaanse gezondheidsbedrijf.

  "De solide prestaties van Johnson & Johnson in het eerste kwartaal weerspiegelen onze aangescherpte focus en de vooruitgang in onze portfolio en pijplijn," zei CEO Joaquin Duato in een toelichting.

  In het eerste kwartaal behaalde Johnson & Johnson een 2,3 procent hogere omzet van 21,38 miljard dollar, met een operationele groei van 3,9 procent. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een omzet van 21,39 miljard dollar.

  Het leeuwendeel van de omzet werd behaald door de tak Innovative Medicine, goed voor 13,6 miljard dollar aan inkomsten. Op jaarbasis betekende dat een groei van 1,1 procent.

  De nettowinst kwam in het eerste kwartaal op jaarbasis uit op 5,4 miljard dollar, tegenover een verlies van 491 miljoen dollar in dezelfde periode in 2023. De aangepaste winst per aandeel van 2,71 dollar lag op jaarbasis 12,4 procent hoger en was meer dan de 2,64 dollar waar de markt op rekende.

  Outlook

  Johnson & Johnson scherpte dinsdag de outlook licht aan. Zo wordt nu gerekend op een omzetgroei van 5,5 tot 6,0 procent en een aangepaste winst per aandeel van 10,57 tot 10,72 dollar, wat op jaarbasis een gemiddelde stijging van 7,7 procent zou zijn.

  Het bedrijf rekende eerder op een aangepaste omzetgroei van 5,0 tot 6,0 procent en een aangepaste winst van 10,55 tot 10,75 dollar, wat gemiddeld een groei van 7,4 procent zou betekenen ten opzichte van de aangepaste winst per aandeel van 9,92 dollar afgelopen jaar.

  De gerapporteerde jaaromzet komt in de nieuwe verwachting aan de bovenkant van de bandbreedte wel iets lager uit, op 88,4 miljard dollar, tegen eerder 88,6 miljard dollar, maar werd aan de onderkant van die bandbreedte juist licht opwaarts bijgesteld, van 87,8 naar 88,0 miljard dollar. Daarmee blijft de omzetverwachting voor dit jaar gemiddeld gelijk op 88,2 miljard dollar.

  Het aandeel Johnson & Johnson noteerde dinsdag in de voorbeurshandel 1,7 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Media: Saxo onderzoekt strategische opties
  16-04-2024 12:47 - Waaronder verkoop.

  (ABM FN-Dow Jones) Broker Saxo Bank onderzoekt de strategische opties. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van vier bronnen.

  De stap volgt nadat circa 1,5 jaar geleden een beursnotering via een SPAC in Amsterdam mislukte.

  Volgens twee bronnen van Reuters zou er een waardering van 1,5 tot 2 miljard euro gemoeid zijn bij een verkoop.

  Saxo had in 2022 plannen om via de lege beurshuls Disruptive Capital Acquisition Company een notering in Amsterdam te krijgen. Het plan ging niet door, omdat "de timing" niet optimaal was. Destijds werd gesproken van een waardering van 2 miljard euro.

  Saxo nam enkele jaren geleden het Nederlandse BinckBank over, wat toen het einde van diens beursnotering in Amsterdam betekende. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • UnitedHealth handhaaft outlook ondanks cyberaanval
  16-04-2024 12:34 - Verlies in eerste kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) UnitedHealth heeft in het eerste kwartaal van 2024 een verlies geboekt als gevolg van een cyberaanval, maar handhaaft vooralsnog wel de outlook voor heel dit jaar. Dit bleek dinsdag uit de resultaten van de Amerikaanse zorgverzekeraar.

  In de verslagperiode werd het betalingssysteem van dochteronderneming Change Healthcare gehackt. Dit leidde tot chaos en een financiële crisis in de hele gezondheidszorgsector in de Verenigde Staten.

  "Het bedrijf blijft aanzienlijke vooruitgang boeken bij het herstellen van de getroffen diensten van Change Healthcare en biedt tegelijkertijd financiële steun aan getroffen zorgverleners. Tot nu toe heeft het bedrijf meer dan 6 miljard dollar aan voorschotten en renteloze leningen verstrekt om zorgverleners in nood te ondersteunen", zei UnitedHealth dinsdag.

  De totale impact van cyberaanvallen in het eerste kwartaal bedroeg 0,74 dollar per aandeel en het bedrijf schat de impact voor het hele jaar op 1,15 tot 1,35 dollar per aandeel.

  In het eerste kwartaal boekte het bedrijf verder een eerder aangekondigde afschrijving van ongeveer 7 miljard dollar als gevolg van de verkoop van de Braziliaanse activiteiten bij ongunstige wisselkoersen.

  Wel liet UnitedHealth de eerder afgegeven outlook voor 2024 dinsdag ongemoeid. Het bedrijf rekent voorlopig nog steeds op een aangepaste winst van 27,50 tot 28,00 dollar per aandeel. Dit is wel exclusief een deel van de nasleep van de cyberaanval en de verkoop van de Braziliaanse activiteiten, aldus het bedrijf. De nettowinst per aandeel moet uitkomen op 17,60 tot 18,20 dollar.

  In het eerste kwartaal kwam er een verlies van 1,53 dollar per aandeel in de boeken als gevolg van de cyberaanval en de valutaire tegenwind van de Braziliaanse desinvestering. De aangepaste winst van 6,91 dollar per aandeel was wel beter dan de 6,61 dollar per aandeel waar analisten geraadpleegd door FactSet op rekenden, maar marktkenners waarschuwden voorafgaand aan het cijferseizoen al dat het lastig zou zijn om de impact van de cyberaanval goed in te schatten.

  De omzet van UnitedHealth steeg op jaarbasis van 91,9 naar 99,8 miljard dollar, hetgeen conform de marktverwachting was.

  Een belangrijke indicator voor de markt, de zogeheten medical loss ratio, die aangeeft welk deel van de premies wordt uitbetaald om medische kosten te dekken, kwam uit op 84,3 procent. De markt rekende op 83,8 procent.

  De operationele kasstroom werd met circa 3 miljard dollar gedrukt als gevolg van de kosten die UnitedHealth maakte na de cyberaanval, en noteerde eind maart op 1,1 miljard dollar.

  Het aandeel UnitedHealth noteerde dinsdag voorbeurs 5,5 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Tesla kondigt grote reorganisatie aan
  16-04-2024 12:21 - Personeelsbestand fors kleiner.

  (ABM FN-Dow Jones) Tesla heeft dinsdag een grote reorganisatie aangekondigd, nadat de afgelopen dagen in de media al berichten verschenen dat een grote herstructurering op til was.

  Tesla gaat het personeelsbestand met meer dan 10 procent verkleinen, zo meldde de fabrikant dinsdag in een document ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

  Volgens eigen zeggen is Tesla snel gegroeid door het opschalen van meerdere fabrieken over de hele wereld. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van rollen en functies op bepaalde vlakken.

  De reorganisatie moet Tesla efficiënter maken en klaar voor de volgende groeifase, aldus het document.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen fors lager rond middaguur
  16-04-2024 12:09 - Rentevrees steekt de kop weer op.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager na de rode slotnotering op Wall Street maandagavond.   

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 1,3 procent op 496,20 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,3 procent naar 17.765,55 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van eveneens 1,3 procent met een stand van 7.939,10 punten. De Britse FTSE daalde 1,3 procent naar 7.858,84 punten.

  "De afgenomen verwachtingen voor de Amerikaanse rente en de spanningen in het Midden-Oosten zetten de koersen lager", aldus analisten van IG in een commentaar. Veel partijen verwachten dat de Fed de rente langer in stand houdt dan eerder dit jaar nog werd gedacht en gehoopt.

  De start van het seizoen voor de eerste kwartaalcijfers gaat verder niet zonder de nodige nervositeit gepaard, gezien de koersdalingen. Relatief veel bedrijf zijn terughoudend in de outlook voor de rest van het jaar.

  Bank of America verwacht dat de winsten van S&P-bedrijven de verwachtingen in het eerste kwartaal zullen overtreffen. De analisten verwachten een winstgroei van 7 procent, ruim boven het consensuscijfer van 3 procent en ongeveer in lijn met de groei in het vierde kwartaal van 2023.

  Het resultatenseizoen staat ook in Europa op het punt van start te gaan. Naar verwachting van Bank of America zal ongeveer 40 procent van de Europese bedrijven deze maand rapport uitbrengen. De consensus is dat de winst per aandeel op jaarbasis met 14 procent zal dalen, wat de zwakste prestatie zou zijn sinds het derde kwartaal van 2020. In het vierde kwartaal van 2023 daalde de winst met 9 procent.

  Olie werd dinsdag goedkoper. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het rood op 85,14 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 89,88 dollar werd betaald, een daling van 0,2 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0623. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0612 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0629 op de borden.

  De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag aan het einde van de ochtend op 4,651 procent en de Duitse Bund stond op 2,454 procent.

  Bedrijfsnieuws

  Deutsche Bank heeft het advies voor ArcelorMittal verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 31,00 naar 29,00 euro. Het aandeel noteerde dinsdag 6,5 procent lager.

  Beiersdorf, onder meer bekend van het merk Nivea, zat met de resultaten over het eerste kwartaal boven de prognoses in de markt, ofschoon de groei in de VS zwak was. In Europa gaat het volgens het bedrijf beter en in China wordt weer een groei verwacht in het topsegment. De koers noteerde 1,7 procent hoger.  

  Evonik heeft in het eerste kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De sterkste groei boekte Evonik afgelopen kwartaal bij de divisies Specialty Additives en Nutrition & Care. Evonik zei dinsdag dat de marktomstandigheden moeilijk en onzeker blijven. Het bedrijf rekent nog altijd op een aangepaste EBITDA van 1,7 tot 2,0 miljard euro in 2024 op een omzet van 15 tot 17 miljard euro. Evonik noteerde 0,8 procent hoger.

  Dr. Martens zei dat CEO Kenny Wilson van plan is af te treden en waarschuwde voor een uitdagend jaar. Er ging dinsdag 29,4 procent van de koers af.

  Zowel recruiter Robert Half als diens Britse sectorgenoot Hays maakte over het eerste kwartaal een daling in de brutoresultaten bekend. Bij Robert Half ging het om een afname van 16 procent en bij Hays om 14 procent. Het aandeel Robert Half noteerde 2,1 procent lager. Hays verloor 4,1 procent.

  Ericsson heeft in het eerste kwartaal de omzet zien dalen en gaf een voorzichtige outlook af voor 2024, maar wist de winst wel flink op te voeren dankzij kostenbesparingen. De koers noteerde 6,5 procent hoger. 

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

  De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,2 procent tot 5.061,82 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 37.735,11 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent lager op 15.885,02 punten. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Just Eat Takeaway stopt met activiteiten in Nieuw-Zeeland
  16-04-2024 12:01 - Weinig financiële impact verwacht.

  (ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com beëindigt alle activiteiten in Nieuw-Zeeland in de komende weken. Dit meldde de maaltijdbezorger dinsdag.

  "Dit toont de toewijding van het bedrijf om de efficiëntie te verhogen en zich te concentreren op het opbouwen van sterke en duurzaam winstgevende posities", zei Just Eat in een toelichting.

  Hoewel Just Eat geen financiële details bekendmaakt, "is de impact voor de onderneming en het segment Zuid-Europa en Australië niet significant”, zei het bedrijf.

  "Menulog in Nieuw-Zeeland vertegenwoordigt een klein deel van de Just Eat Takeaway.com activiteiten en de omvang is onvoldoende om een gezond bedrijf in deze markt te behouden", aldus de maaltijdbezorger, die woensdagochtend met een kwartaalupdate komt.

  Just Eat zal volledige ondersteuning bieden aan het zeer beperkte aantal werknemers dat rechtstreeks wordt getroffen door de beslissing.

  Het aandeel Just Eat Takeaway noteerde dinsdag 1,5 procent lager op 14,43 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: onrust en rentevrees zetten AEX onder druk
  16-04-2024 11:45 - Alle aandelen in het rood.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend rond de klok van half 12 flink lager, vooral vanwege de aanhoudende onzekerheid in het Midden-Oosten in combinatie met hernieuwde rentevrees.

  De AEX daalde 0,7 procent naar 872,95 punten, waarbij alle aandelen roodgekleurd waren.

  De geopolitieke spanningen zijn hoog na de uitgebreide drone- en raketaanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Israël heeft beloofd wraak te nemen, maar hoe, waar of wanneer is nog onduidelijk. Dit ondanks dat de bondgenoten van Israël hebben opgeroepen tot kalmte en waarschuwden dat er gemakkelijk een veel grotere oorlog in het Midden-Oosten kan ontstaan.

  Ook hielpen de sterke winkelverkopen in de VS niet mee. Die duwden de rentes in de VS verder omhoog. Het rendement op de tienjarige staatsobligatie steeg vandaag naar 4,64 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds medio november.

  Investment manager Simon Wiersma van ING gaf aan dat er tot 26 april, wanneer de PCE-inflatie bekend wordt gemaakt, er volop ruimte is om te speculeren op de renteverwachtingen van de Fed. "Het lijkt er nu zelfs op dat er een wedstrijd is wie de minste verlagingen verwacht. Er zijn zelfs al analisten die het hebben over renteverhogingen! Drie maanden geleden werden er voor dit jaar nog bijna zeven renteverlagingen door de markt ingeprijsd. Nu zijn het er minder dan twee. Het kan verkeren", aldus Wiersma.

  Dit betekent echter niet dat ING minder positief is geworden over aandelen. Een sterk draaiende Amerikaanse economie is gunstig voor de winstgroeiverwachtingen van bedrijven. Vooralsnog houdt ING vast aan een overweging. Voor obligaties is het met langer hoog blijvende groei en inflatie een wat moeilijkere periode. Daarbij past een onderweging, voegde Wiersma toe.

  De prijs van een vat Brent olie stabiliseerde rond de 90 dollar en de euro/dollar zakte mede vanwege het groeiende renteverschil tussen de VS en Europa naar 1,0618.

  Stijgers en dalers

  Onder de volledig roodgekleurde hoofdaandelen was staalconcern ArcelorMittal de grootste daler met een koersverlies van ruim 6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een adviesverlaging van Deutsche Bank voor ArcelorMittal. Het advies ging van Kopen naar Houden en het koersdoel daalde naar 29 euro.

  ASMI verloor daarnaast ruim drie procent. 

  ING verloor 1,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux naar 20,00 euro. Kepler handhaafde ING ook op de favorietenlijst in aanloop naar de kwartaalcijfers van de bank.

  Unilever en DSM-Firmenich presteerden in de AEX het beste met bescheiden verliezen van 0,2 procent. 

  In de AMX wist Fagron 0,6 procent bij te schrijven. SBM Offshore koerste na een ex-dividend notering 5,5 procent lager. Hiervoor gecorrigeerd was het verlies slechts 0,2 procent. Aperam verloor 5,4 procent, vermoedelijk geraakt door het negatieve analistenrapport voor Arcelor.

  In de AScX steeg Avantium met 2,3 procent.

  B&S steeg na cijfers met 1,2 procent. ING vond de cijfers netjes. De consensus mikt op een marge van 5,2 tot 5,4 procent voor dit jaar en is daarmee volgens ING wat aan de voorzichtige kant.

  Ook Fastned kwam met cijfers en steeg met 0,6 procent. ING vond de kwartaalupdate teleurstellend. Fastned maakte bekend dat het tempo van de uitrol van stations in 2024 wat lager zal uitvallen, gevolgd door een versnelling in 2025. 

  Pharming en Accsys verloren bijna 3 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: euro blijft onder druk staan
  16-04-2024 11:27 - Na getemperde verwachtingen renteverlagingen door Fed.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag even dicht op de 1,06 dollar in een markt die voortdurend de verwachtingen bijstelt voor een renteverlaging in de VS. Dinsdag rond 08.30 uur noteerde de munt 1,0602 dollar.

  "Voor juni denkt nu 17,5 procent van de markt dat de Fed de rente verlaagt", zei valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Gisteren deden de goede detailhandelsverkopen in de VS nog een duit in het zakje. De verwachting is dat macrodata uit de VS de komende tijd goed in de gaten gehouden worden om de stand van de economie van de VS te peilen", aldus Croonen.

  Croonen wees dinsdag verder op de verlaagde raming voor het aantal renteverlagingen in de VS. "Na de notulen van de laatste Fed-vergadering bracht dat het aantal afgelopen maandag in de nieuwe raming omlaag van 3 naar 2", aldus de handelaar van Ebury dinsdag.

  Tussen de reeks monetaire sprekers van dinsdag vallen Fed-voorzitter Jerome Powell en ambtsgenoot Tiff Macklem van de Bank of Canada op als deelnemers aan een praatbijeenkomst van het Wilson Center.

  De euro noteerde dinsdag aan het einde van de ochtend vlak op 1,0628 dollar. De Europese munt noteerde nog geen 0,1 procent hoger op 0,8541 Britse pond. Het Britse pond noteerde vlak procent op 1,2444 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Export eurozone licht gestegen
  16-04-2024 11:06 - Import in februari sterk afgenomen.

  (ABM FN-Dow Jones) De export in de eurozone is in februari van dit jaar licht gestegen, terwijl de import hard daalde. Dit meldde statistiekbureau Eurostat dinsdag.

  De export, aangepast voor kalendereffecten, steeg in februari met 0,3 procent op jaarbasis, terwijl de import met 8,4 procent afnam.

  Daardoor was er een handelsoverschot van 23,6 miljard euro, tegenover een surplus van 3,6 miljard euro in februari 2023.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Duitse ZEW index stijgt verder
  16-04-2024 11:05 - Index voor huidige situatie verbeterd, maar nog steeds negatief.

  (ABM FN-Dow Jones) De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in april veel sterker dan verwacht gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut.

  De ZEW-verwachtingsindex verbeterde van 31,7 in maart naar 42,9 deze maand. 

  De markt rekende op een indexstand van 35,0.

  De index voor de huidige situatie verbeterde ook verder, maar bleef nog wel negatief. Deze index ging van -80,5 naar -79,2.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Meevallend kwartaal voor Evonik
  16-04-2024 11:00 - Herhaalt outlook 2024.

  (ABM FN-Dow Jones) Evonik heeft in het eerste kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. Dit meldde het Duitse bedrijf dinsdagochtend.

  "De start van 2024 was beter dan verwacht", aldus het bedrijf uit Essen.

  De aangepaste EBITDA steeg met 28 procent van 409 miljoen naar 522 miljoen euro. En voor het eerst in twee jaar tijd stegen de verkoopvolumes, benadrukte Evonik. Het bedrijf herhaalde de outlook voor heel 2024.

  De analistenconsensus van Vara Research rekende op een EBITDA van 450 miljoen euro.

  De sterkste groei boekte Evonik afgelopen kwartaal bij de divisie Specialty Additives and Nutrition & Care. Na zeven kwartalen van volumedalingen, was er afgelopen kwartaal eindelijk weer sprake van een stijging, aldus het bedrijf.

  Evonik rekent verder op een kwartaalomzet van circa 3,8 miljard euro.

  Wel zei Evonik dat de marktomstandigheden moeilijk en onzeker blijven. Het bedrijf rekent nog altijd op een aangepaste EBITDA van 1,7 tot 2,0 miljard euro in 2024 op een omzet van 15 tot 17 miljard euro.

  Op 8 mei volgen de volledige cijfers.

  Het aandeel Evonik steeg dinsdag 0,8 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aandeel Dr. Martens hard onderuit
  16-04-2024 10:43 - Gifbeker nog niet leeg.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelen van Dr. Martens kelderden dinsdagochtend, nadat het Britse schoenen- en kledingmerk zei dat CEO Kenny Wilson van plan is af te treden en waarschuwde voor een uitdagend jaar.

  Op 30 mei komt Dr. Martens met de resultaten over het boekjaar 2024. Die cijfers zullen conform de outlook en de analistenverwachtingen zijn, aldus Dr. Martens.

  Maar voor het nieuwe boekjaar liet de fabrikant zich somber uit. Mogelijk dat de winst vóór belastingen zal uitkomen op ongeveer een derde van afgelopen boekjaar. Er de omzet daalt naar verwachting van Dr. Martens met een eencijferig percentage.

  CEO Wilson wordt opgevolgd door Ije Nwokorie, de huidige Chief Brand Officer van Dr. Martens. Wel zal Wilson voor een goede overdracht zorgen.

  Het aandeel noteerde dinsdag bijna 30 procent lager. Het aandeel heeft het sinds de beursgang in 2021 al erg lastig en is inmiddels circa 85 procent in waarde gedaald.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: tegenvallend kwartaal Fastned
  16-04-2024 10:25 - Teleurstellend oplaadvolume volgens ING.

  (ABM FN-Dow Jones) De kwartaalupdate van Fastned was teleurstellend. Dit stelden analisten van ING dinsdag in een rapport na de cijfers.

  De omzet in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 18,9 miljoen euro, aanzienlijk lager dan de schattingen van ING , als gevolg van tegenvallende oplaadvolumes.

  Volgens de analisten van ING was de brutowinst per kWh wel iets beter dan hun schattingen, wat resulteerde in een brutowinst van 14,7 miljoen euro. Maar dat was nog steeds 13 procent lager dan de raming van ING in aanloop naar de cijfers.

  Fastned maakte verder bekend dat het tempo van de uitrol van stations voor 2024 wat lager zal uitvallen, gevolgd door een versnelling in 2025. 

  Fastned wil in 2024 38 tot 53 stations openen, om zo tegen het einde van 2024 uit te komen op 335 tot 350 stations. Dat was eerder nog meer dan 350. De analistenconsensus rekende op 65 nieuwe stations.

  Fastned wees op de uitdagingen op het gebied van netwerkcongestie en vertragingen bij aanbestedingen van vorig jaar als de belangrijkste redenen voor een langzamer bouwtempo.

  ING meent dat het bedrijf ambitieus blijft met een doelstelling van 1.000 stations vóór 2030. Volgens de analisten betekent dit, dat Fastned de komende jaren gemiddeld meer dan 130 stations per jaar moet bouwen.

  Fastned herhaalde dinsdag de eerder afgegeven outlook voor 2024. Dat betekent dat Fastned mikt op een positieve onderliggende EBITDA. Voor 2025 verwacht het bedrijf een operationele EBITDA marge van meer dan 40 procent. De analistenconsensus is volgens ING te optimistisch. De omzetverwachting moet volgens de bank met een ruime 10 procent omlaag en die voor de EBITDA zelfs nog meer.

  ING handhaafde dinsdag het Houden advies met een koersdoel van 29,00 euro.

  Het aandeel Fastned daalde dinsdagochtend 0,4 procent naar 24,10 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • ABU: uren en omzet uitzendbranche steeds minder onder druk
  16-04-2024 10:19 - Omzet in industrie opnieuw gestegen.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal gewerkte uren en de omzet in de Nederlandse uitzendsector zijn in de afgelopen weken minder sterk gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

  In periode 3, dat wil zeggen week 9 tot en met 12 van 2024, namen de uitzenduren met 8 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 1 procent.

  De uren daalden een periode eerder met 10 procent, terwijl de omzet toen met 2 procent afnam. 

  De administratieve sector zag de uren in periode 3 met 16 procent afnemen op jaarbasis, terwijl de omzet met 5 procent daalde.

  In de industrie daalden de uren op jaarbasis met 4 procent. De omzet steeg daarentegen op jaarbasis met 3 procent, na een plus van 2 procent een periode eerder.

  In de technische sector daalde het aantal uren met 10 procent en de omzet met 2 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Deutsche Bank haalt ArcelorMittal van de kooplijst
  16-04-2024 09:59 - Koersdoel omlaag naar 29,00 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft het advies voor ArcelorMittal verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 31,00 naar 29,00 euro. Dit bleek dinsdag uit een analistenrapportage van de Duitse bank.

  Deutsche Bank betoogde dat het vraagherstel in veel kernmarkten aan de matige kant blijft, terwijl de Chinese macrocijfers zwak zijn en op de staalmarkt blijven drukken. 

  De bank stelde de taxaties voor 2024 tot en met 2026 neerwaarts bij. De ramingen voor de EBITDA daalden met 10 tot 13 procent. Daarbij hielden de analisten rekening met de nieuwe boekhoudmethode, die ook de joint ventures meenemen bij de vaststelling van de EBITDA.

  Het aandeel ArcelorMittal noteerde dinsdag op een rood Damrak 5,9 procent lager op 24,01 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: nette cijfers B&S
  16-04-2024 09:45 - ING vindt markt voorzichtig met verwachting voor 2024.

  (ABM FN-Dow Jones) B&S Group heeft in 2023 netjes gepresteerd. Dit bleek dinsdag uit een analistenreactie van ING.

  De omzet was dan wel iets lager dan verwacht, maar de EBITDA deed het beter dan voorzien, net als de ontwikkeling van de nettoschuld.

  Voor het lopende boekjaar gaat B&S uit van een omzetgroei van circa 5 procent. Dat is aan de onderkant van de 5 tot 7 procent groei die B&S voor de periode 2024 tot en met 2026 voorziet. En voor de EBITDA-marge gaat de onderneming uit van 5 tot 6 procent, conform de doelstelling voor de komende drie jaar.

  De consensus mikt op een marge van 5,2 tot 5,4 procent voor dit jaar en is daarmee volgens ING wat aan de voorzichtige kant.

  ING heeft een Houden advies voor B&S met een koersdoel van 6,00 euro.

  Het aandeel B&S noteerde dinsdag 2,2 procent hoger op 4,22 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Kepler verhoogt koersdoel ING
  16-04-2024 09:38 - Van 18,60 naar 20,00 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Kepler Cheuvreux heeft dinsdag het koersdoel voor ING verhoogd van 18,60 naar 20,00 euro met handhaving van het koopadvies. Dit bleek uit een analistenrapport van Kepler.

  ING houdt op 17 juni in Londen een beleggersdag. De analisten van Kepler verwachten dat de bank een doelstelling voor het rendement op het eigen vermogen zal geven van 14,0 procent in 2027. Voor 2026 ligt de consensus op 13,3 procent, aldus Visible Alpha.

  Dit zou volgens Kepler rechtvaardigen dat het aandeel hoger zou moeten noteren dan de 0,95 keer de verwachte tastbare boekwaarde in 2024.

  De analisten van Kepler houden rekening met een jaarlijkse winstgroei per aandeel ING van 6 procent tussen 2023 en 2027. En het dividend zal in datzelfde tempo meestijgen. 

  Het aantal uitstaande aandelen ING zal tussen 2023 en 2027 naar verwachting met 28 procent dalen door de aandelen die de bank inkoopt. Kepler schat dat ING voor 13,5 miljard euro eigen aandelen inkoopt.

  Kepler handhaafde ING op de favorietenlijst.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Meer winst Ericsson ondanks omzetdaling
  16-04-2024 09:37 - Voorzichtige outlook.

  (ABM FN-Dow Jones) Ericsson heeft in het eerste kwartaal de omzet zien dalen en gaf een voorzichtige outlook af voor 2024, maar wist de winst wel flink op te voeren dankzij kostenbesparingen. Dit maakte het Zweedse bedrijf op het gebied van telecommunicatieapparatuur dinsdagochtend bekend

  Ericssons zei dat de omzet in zijn belangrijkste divisie voor mobiele netwerken in het eerste kwartaal met 21 procent was gedaald, vooral door tegenwind in India. Ook de omzet in de VS daalde met 23 procent.

  De autonome omzet daalde met 14 procent op jaarbasis naar 53,3 miljard Zweedse kroon. De brutomarge exclusief herstructureringskosten verbeterde wel, van 39,8 naar 42,7 procent.

  De EBITA exclusief herstructureringskosten bedroeg 5,1 miljard kroon met een marge van 9,6 procent, inclusief een eenmalige winst van 1,9 miljard kroon.

  De nettowinst bedroeg 2,6 miljard kroon, een miljard kroon meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

  De vrije kasstroom vóór fusies en overnames bedroeg 3,7 miljard kroon, en dat was een flinke verbetering ten opzichte van de 8,0 miljard kroon negatief. Het lijkt erop dat het beheer van het werkkapitaal aanzienlijk is verbeterd.

  Outlook

  Ericsson verwacht dat de markt voor mobiele netwerken in ieder geval tot het einde van dit jaar onder druk zal blijven, omdat klanten terughoudend blijven en de investeringen in India verder vertragen.

  Als de huidige trends aanhouden, verwacht Ericsson dat in de tweede helft van het jaar de omzet zal stabiliseren, profiterend van recent binnengehaalde contracten en de normalisatie van de voorraadniveaus van klanten in Noord-Amerika.

  Het aandeel steeg dinsdag bijna 6 procent.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX fors lager van start gegaan
  16-04-2024 09:11 - Over brede linie lager.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste dinsdag kort na de beursgong 1,3 procent lager op 872,61 punten, terwijl de Midkap 1,6 procent prijs gaf.

  Onder de volledig roodgekleurde hoofdaandelen was staalconcern ArcelorMittal de grootste daler met een koersdaling van 6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een adviesverlaging van Deutsche Bank voor ArcelorMittal. Het advies ging van Kopen naar Houden. Besi verloor daarnaast drie procent. 

  In de AMX noteerde alleen Alfen nipt in het groen. SBM Offshore koerste na een ex-dividend notering 5,5 procent lager. Hiervoor gecorrigeerd was het verlies slechts 0,2 procent. Aperam verloor bijna 6 procent. 

  In de AScX verloor Accsys 4,1 procent. B&S steeg na cijfers met 3,0 procent. In het aandeel Fastned was nog geen handel na de cijfers voorbeurs. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.