VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Update: Aandeelhouders Ctac akkoord met dividendvoorstel
  10-04-2024 11:49 - Ook jaarrekening vastgesteld.

  (ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Ctac hebben dinsdag onder meer ingestemd met het dividendvoorstel. Dit bleek na afloop van de jaarvergadering van het bedrijf.

  Er kwam groen licht voor een dividend van 0,11 euro per aandeel over 2023. Ook werd de jaarrekening vastgesteld en werd decharge verleend aan het bestuur en de raad van commissarissen.

  Update: om juiste jaartal te noemen

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen hoger rond middaguur
  10-04-2024 11:48 - Amerikaanse inflatie in focus.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag hoger, in afwachting van de Amerikaanse inflatiedata over maart en vanavond nog de Fed-notulen.  

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een winst van 0,6 procent op 508,20 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,7 procent naar 18.194,25 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,5 procent met een stand van 8.086,14 punten. De Britse FTSE steeg 0,6 procent naar 7.981,92 punten. 

  IG was er nog niet zo gerust op: "De Amerikaanse inflatie over maart komt na het goede banenrapport over maart, dat afgelopen vrijdag naar buiten kwam en dat de twijfel voedde over de noodzaak tot een renteverlaging door de Fed in juni". 

  Olie werd woensdag duurder. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het groen op 85,50 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 89,69 dollar werd betaald, een stijging van eveneens 0,3 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0862. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0860 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen licht zien stijgen en gaf aan op schema te liggen met de groeidoelstellingen voor heel dit jaar. De koers van BMW noteerde 0,9 procent hoger.

  Tesco stelde met de aangepaste winst per aandeel teleur ten opzichte van de verwachtingen, maar kondigde bij de jaarcijfers wel een aandeleninkoop aan van 1 miljard pond. Een deel daarvan wordt gefinancierd uit de opbrengst van het verkochte Tesco Bank. Tesco noteerde 2,0 procent hoger.  

  Barry Callebaut zag in het afgelopen halfjaar de omzet stevig stijgen met dank aan de opgelopen prijzen voor cacao en doorlopende herstructureringen. De omzet steeg bijna 20 procent, de winst daarentegen kreeg er op jaarbasis 0,8 procent bij. De jaaroutlook werd herhaald. De koers noteerde 8,1 procent hoger. 

  De Amerikaanse rechter is akkoord gegaan met de deal die Philips sloot met de Amerikaanse Food and Drug Administration over diens slaapapneu-apparaten. Philips herhaalde woensdag de outlook. Het aandeel noteerde 2,7 procent hoger.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan woensdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

  De S&P500-index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 5.209,91 punten, de Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op 38.883,67 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent tot 16.306,64 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: markt wacht op Amerikaanse inflatie
  10-04-2024 11:42 - En daarna op Fed en ECB.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nog altijd rond de 1,0850 dollar, in afwachting van de Amerikaanse inflatie over maart. 

  "Dat kan een spannend cijfer worden, omdat het weer iets meer zegt over de kans op een renteverlaging door de Fed in juni", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Die wordt nu ingeschat op 53 procent. Wij denken dat de Fed in juni nog altijd kiest voor een renteverlaging." 

  Na de Amerikaanse inflatiecijfers kijkt de markt volgens Mevissen "natuurlijk" uit naar de notulen van de Fed vanavond en daarna naar het rentebesluit van de ECB op donderdag. 

  Monetair nieuws van bescheidener aard betrof onder andere Nieuw-Zeeland, waar de centrale bank de rente ongemoeid liet op 5,5 procent. Volgens de Reserve Bank of New Zealand past deze de rente bij de huidige inflatie. De bank streeft naar een inflatie van 1 tot 3 procent. Volgende week komt de inflatie van Nieuw-Zeeland over het eerste kwartaal naar buiten en weet de markt en de bank wat het perspectief is.

  De centrale bank van Canada houdt naar verwachting de rente vandaag op 5,0 procent. Het zou de zesde keer op rij zijn dat de centrale bank de rente niet wijzigt. Canada heeft de inflatie de afgelopen twee maanden zien dalen, waardoor deze nu op 2,8 procent staat. De Canadese centrale bank streeft naar een inflatie rond het middelpunt van de bandbreedte 1 tot 3 procent.

  De euro noteerde woensdag vlak 1,0860 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8556 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,1 procent en noteerde op 1,2692 dollar. De dollar van Nieuw-Zeeland steeg 0,2 procent naar 0,6068 Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar noteerde vlak op 1,3566 Canadese dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX nadert recente recordstanden weer
  10-04-2024 11:06 - Focus op inflatiecijfers VS.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs beleefde een prima start van de woensdag en komt weer in de buurt van de recente recordstand op 892,54 punten.

  Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 1,2 procent hoger op 891,15 punten.

  Vandaag zal vooral in het teken staan van de cijfers over de Amerikaanse inflatie. Deze bleek de afgelopen tijd toch taaier dan verwacht. De verwachting is dat de prijzen in maart op maandbasis met 0,3 procent zijn gestegen en met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor de kerninflatie houdt men rekening met respectievelijk 0,3 en 3,7 procent.

  Beleggers zullen deze cijfers nauwlettend in de gaten houden voor aanwijzingen over wanneer de beleidsmakers van de Federal Reserve voor het eerst de rente zullen verlagen. Gezien de taaiheid en afstand naar de doelstelling van de Fed van 2 procent inflatie, zijn de verwachtingen op de markt inmiddels aangepast.

  Volgens de CME FedWatch Tool denkt nu ongeveer de helft van de ondervraagden dat het de eerste renteverlaging in juni zal plaatsvinden en de andere helft rekent op juli.

  Investment manager Simon Wiersma van ING voegde eraan toe dat de oplopende grondstoffenprijzen de angst voeden voor een aantrekkende inflatie en dat verkleint de kans op renteverlagingen door centrale banken, is de redenering. "Wij denken dat het niet zo'n vaart zal lopen en de desinflatietrend zal aanhouden."

  "Dat neemt niet weg dat er flink wordt gespeculeerd op de grondstoffen- en rentemarkten, vaak in combinatie. Obligaties worden verkocht, of 'short gegaan', om grondstoffen te kopen. En of dat nu olie, koper, goud, cacao of ijzererts is, dat maakt speculanten niet zoveel uit", aldus Wiersma.

  Naast het inflatierapport van woensdag kijken beleggers ook uit naar de notulen van de bijeenkomst van de Fed vorige maand. 

  De Nederlandse industrie heeft ook in februari weer minder geproduceerd, maar de daling was wel kleiner dan in januari.

  De olieprijzen bewogen woensdagochtend nauwelijks na de daling van dinsdag. Dit mede doordat de zorgen over het Midden-Oosten werden gecompenseerd door een groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.

  De rentes bewogen ook nauwelijks, in afwachting van de inflatiecijfers. De euro/dollar handelde nagenoeg onveranderd op 1,0854.

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdaandelen ging Prosus aan kop met een koerswinst van 3,7 procent, gevolgd door ASMI met een winst van 2,9 procent.

  Philips steeg 2,6 procent hoewel dat eerder vandaag nog bijna 7 procent was. De Amerikaanse rechter is akkoord gegaan met de deal die Philips sloot met de Amerikaanse Food and Drug Administration over diens slaapapneu-apparaten. "Nu deze overeenkomst is goedgekeurd […] hebben we een duidelijke routekaart om geleidelijk de activiteiten weer te herstellen en patiënten over de hele wereld te bedienen", zei CEO Roy Jakobs.

  ING won 1,8 procent na twee kleine koersdoelverhogingen. RBC verhoogde het koersdoel van 15,15 naar 16,50 euro en UBS ging van 17,00 naar 17,80 euro.

  Er was één verliezer, en dat was RELX, maar met een bescheiden daling van 0,4 procent.

  In de AMX won Just Eat Take Away ruim 4 procent en Alfen 3,2 procent, terwijl Inpost 1,3 procent terrein verloor.

  In de AScX won B&S Group 4,2 procent, gevolgd door Postnl met een winst van 4,0 procent. De rode lantaarn was voor CM.com met een verlies van 1,3 procent.


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Saxo ziet beleggersvertrouwen dalen
  10-04-2024 09:45 - Maar AEX blijft in trek.

  (ABM FN-Dow Jones)  Het vertrouwen van beleggers is in april scherp gedaald, nadat maart het hoogst gemeten vertrouwen tot nu toe weergaf. Dit bleek uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo onder klanten.

  Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 4,1 begin maart naar 3,4 begin april, op een schaal van -15 tot 15. In februari lag dit cijfer op 2,8 en de meting van maart noteerde het hoogste vertrouwen sinds de metingen van de Saxo Market Sentiment die in april 2022 zijn begonnen.

  Het sentiment rond de AEX verbeterde daarentegen licht, aldus Saxo. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,3 procent in de komende maand. Dat was de voorgaande maand nog 1,1 procent. De vooruitzichten voor de S&P 500 zijn daarentegen verslechterd. Deze is gedaald van een plus van 1,9 naar 1,2 procent voor april.

  "Het is opvallend dat het vertrouwen in de financiële markten licht is afgenomen, terwijl het vertrouwen in de AEX juist stijgt", zei beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo in een toelichting. "Met de AEX bewegen we ons rond recordniveaus, maar beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat we mogelijk richting de 900 punten gaan. Waarschijnlijk geeft de sterke koersontwikkeling van de chipbedrijven, die een zware weging hebben binnen de AEX, het vertrouwen een zetje."

  Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML dan ook nog altijd op één, al is de populariteit wel wat afgenomen. Shell schoot omhoog van 1,7 naar 19,9 procent en bezette daarmee de tweede plek. NN Group staat op de derde positie. Besi stond vorige maand nog met NN op een gedeelde derde plaats, maar verloor nu flink terrein.

  Philips handhaaft bij de verkoopkandidaten zijn eerste plaats. Het sentiment rond Philips is zelfs verslechterd. Het bedrijf meldde begin april een nieuw veiligheidsprobleem met zijn beademingsapparaten. Shell neemt nu de tweede plek in. Besi bekleedt in deze lijst de derde positie. 

  Beleggers hebben nog steeds een duidelijke voorkeur voor Informatietechnologie, gevolgd door de financiële sector. Daarna volgen de energiesector, de grondstoffensector en de sector industrie.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Lichte groei autoverkoop BMW
  10-04-2024 09:32 - In eerste kwartaal 2024.

  (ABM FN-Dow Jones) BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen licht zien stijgen en gaf aan op schema te liggen met de groeidoelstellingen voor heel dit jaar. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Duitse automaker.

  De autoverkoop steeg wereldwijd met 1,1 procent tot 594.671 auto's van de merken als BMW, MINI en Rolls-Royce. 

  Van het merk BMW zelf ging er 2,5 procent meer over de toonbank, met in totaal 531.039 exemplaren.

  In Azië en China zag de Duitse autobouwer de verkopen dalen. Elders liepen deze volgens BMW wel op.

  Er werden door BMW 28 procent meer elektrische auto's verkocht in het eerste kwartaal. In totaal ging het om 82.700 stuks.

  BMW blijft verwachten dat de verkopen dit jaar een lichte stijging laten zien. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX flink hoger van start gegaan
  10-04-2024 09:15 - Philips aan kop na groen licht voor deal met FDA.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste woensdag kort na de beursgong 1 procent hoger op  889,95 punten, terwijl de Midkap 0,7 procent kon bijschrijven.

  Onder de hoofdaandelen ging Philips aan kop met een winst van ruim 5 procent. De Amerikaanse rechter is akkoord gegaan met de deal die Philips sloot met de Amerikaanse Food and Drug Administration over diens slaapapneu-apparaten.

  Prosus steeg 2,2 procent en ING won 1,4 procent na een koersdoelverhoging van RBC van 15,15 naar 16,50 euro.

  Er was één verliezer, en dat was Unilever, maar met een bescheiden daling van 0,1 procent.

  In de AMX wonnen Just Eat Take Away en Alfen circa 2,5 procent, terwijl Inpost 0,5 procent terrein verloor. Daarmee was dit de enige daling in de Midkap.

  In de AScX won NX Filtration 3,5 procent, gevolgd door B&S Group met een winst van 1,7 procent. BAM en Vivoryon verloren circa een procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Gommer verkoopt belang in Lucas Bols
  10-04-2024 08:49 - Volgens melding AFM.

  (ABM FN-Dow Jones) H. Gommer heeft zijn belang in Lucas Bols verkocht. Dit bleek woensdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten.

  Op 13 februari was het belang van Gommer in Lucas Bols 0,0 procent.

  Op 7 september 2023 meldde Gommer nog een belang van 5,01 procent. Dat was een stijging ten opzichte van 2 juli, toen het belang 3,16 procent was.

  Lucas Bols wordt overgenomen door sectorgenoot Nolet voor 18,00 euro per aandeel. Begin februari dit jaar deed Nolet het bod op Bols gestand. 

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Meer omzet voor TSMC
  10-04-2024 08:40 - Stijging van 7,5 procent in maart.

  (ABM FN-Dow Jones) Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heeft in maart meer omzet geboekt. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders.

  In maart boekte TSMC een omzet van 195,2 miljard Taiwanese dollar, 7,5 procent meer dan in februari. 

  Op jaarbasis steeg de omzet in maart zelfs met 34,3 procent.

  In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC zo met 16,5 procent op jaarbasis.

  TSMC is een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Groen licht Amerikaanse rechter voor deal Philips met FDA
  10-04-2024 08:35 - Voor slaapapneu-apparaten.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse rechter is akkoord gegaan met de deal die Philips sloot met de Amerikaanse Food and Drug Administration over diens slaapapneu-apparaten. Dit maakte Philips woensdagochtend bekend.

  Het Department of Justice keurde de afspraken tussen de FDA en Philips goed. Die werden door Philips en de FDA begin dit jaar ingediend bij de Amerikaanse rechtbank voor goedkeuring.

  Philips herhaalde woensdag de outlook. "Nu deze overeenkomst is goedgekeurd […] hebben we een duidelijke routekaart om geleidelijk de activiteiten weer te herstellen en patiënten over de hele wereld te bedienen", zei CEO Roy Jakobs.

  Op dit moment mag Philips geen nieuwe slaapapneu-apparaten verkopen in de VS. Wel mag Philips bestaande patiënten service verlenen en mag Philips vanuit de VS de apparaten exporteren.

  Om in de VS weer slaapapneu-apparaten te mogen verkopen, moet Philips aan een aantal eisen voldoen, en de afspraken hierover met de FDA zijn dus gisterenavond door de Amerikaanse rechter goedgekeurd.

  Voor de financiële component is er niets veranderd sinds januari, bevestigde een woordvoerder van Philips aan ABM Financial News.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • DGB ontvangt laatste betaling in kookovenproject Kenia
  10-04-2024 08:11 - Van 150.000 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) DGB heeft via het Hongera Energy Efficient Cookstoves Project met succes de eerste 50.000 energiezuinige kookovens in Kenia geproduceerd en gedistribueerd en daarom van de koper de laatste betaling van 150.000 euro ontvangen. Dit maakte DGB woensdag bekend.

  Eerder al, op 31 augustus 2022, ontving DGB de eerste vooruitbetaling van 500.000 euro. Daarna volgden nog betalingen van 600.000 en 450.000 euro.

  In totaal werd er 1,7 miljoen euro betaald.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX gaat naar verwachting hoger van start
  10-04-2024 08:00 - Focus op Amerikaanse inflatiecijfers.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich woensdag op voor een hogere opening, na een late opleving op Wall Street dinsdagavond. 

  Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van 0,5 procent.

  Woensdag zal vooral in het teken staan van de cijfers over de Amerikaanse consumentinflatie. Deze bleek de afgelopen tijd toch taaier dan verwacht. De verwachting is dat de prijzen in maart op maandbasis met 0,3 procent zijn gestegen en met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor de kerninflatie houdt men rekening met respectievelijk 0,3 en 3,7 procent.

  Beleggers zullen deze cijfers nauwlettend in de gaten houden voor aanwijzingen over wanneer de beleidsmakers van de Federal Reserve voor het eerst de rente zullen verlagen. Gezien de taaiheid en afstand naar de doelstelling van de Fed van 2 procent inflatie, zijn de verwachtingen op de markt inmiddels aangepast.

  Volgens de CME FedWatch Tool denkt nu ongeveer de helft van de ondervraagden dat het de eerste renteverlaging in juni zal plaatsvinden en de andere helft rekent op juli.

  Naast het inflatierapport van woensdag kijken beleggers ook uit naar de notulen van de bijeenkomst van de Fed vorige maand. 

  Ook het cijferseizoen voor het eerste kwartaal staat op het punt van start te gaan. Delta Airlines staat op de rol om de resultaten woensdag vóór de bel te posten. De meeste aandacht gaat echter uit naar vrijdag, als een aantal grote banken de boeken opent.

  Vanuit Azië kwam weinig steun. De Japanse bedrijfsinflatie kwam in maart uit op 0,8 procent. Dat was de derde opeenvolgende maand van stijging en in lijn met de verwachtingen van een Reuters-enquête onder economen.

  Ook werd bekend dat de outlook voor de kredietwaardigheid van China door kredietbeoordelaar Fitch vannacht is herzien naar negatief.

  In Nederland werd bekendgemaakt dat de Nederlandse industrie ook in februari weer minder heeft geproduceerd, maar de daling was wel minder dan in januari.

  De olieprijzen bewogen woensdagochtend nauwelijks na de daling van dinsdag. Dit mede doordat de zorgen over het Midden-Oosten werden gecompenseerd door een groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.

  De rentes bewogen ook nauwelijks, in afwachting van de inflatiecijfers. De euro/dollar handelde nagenoeg onveranderd op 1,0854.

  Bedrijfsnieuws

  RBC heeft woensdagochtend koersdoel voor ING verhoogd van 15,50 euro naar 16,50 euro, met behoud van een Houden advies. 

  Aandeelhouders van Ctac hebben dinsdag onder meer ingestemd met het dividendvoorstel. 

  Slotstanden Wall Street

  De S&P500-index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 5.209,91 punten, de Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op  38.883,67 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent tot 16.306,64 punten.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Fitch Ratings verlaagt outlook China
  10-04-2024 07:17 - Naar Negatief.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de outlook voor China verlaagd van Stabiel naar Negatief met handhaving van de kredietwaardigheid op A+. Dit maakte Fitch woensdag bekend.

  Fitch ziet de risico's voor China om in de toekomst aan alle kredietverplichtingen te kunnen voldoen stijgen. "Grote fiscale tekorten en stijgende overheidsschulden in de afgelopen jaren hebben de fiscale buffers [van China] aangetast", scheef de kredietbeoordelaar woensdag in zijn rapport.

  Fitch voorziet dat Beijing de Chinese groei met fiscaal beleid wil stimuleren, waardoor de schulden nog verder zullen oplopen.

  Daar staat volgens de analisten tegenover dat de Chinese economie groot en divers is, met nog altijd solide groeivooruitzichten in vergelijking tot andere grote economieën. Daarom handhaafde Fitch de kredietwaardigheid op A+.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Verdeeld beeld in Azië
  10-04-2024 07:13 - In afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers.

  (ABM FN-Dow Jones)De beurs in Shanghai daalde 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong steeg daarentegen met 1,9 procent. De Nikkei daalde 0,4 procent.

  De Japanse bedrijfsinflatie kwam in maart uit op 0,8 procent. Dat was de derde opeenvolgende maand van stijging en in lijn met de verwachtingen van een Reuters-enquête onder economen. Dit terwijl beleggers zich ook schrap zetten voor de Amerikaanse inflatie, die later vandaag wordt gepubliceerd.

  De yen bleef vóór de inflatiecijfers dicht bij het laagste punt in 34 jaar ten opzichte van de dollar. Maar gouverneur Kazuo Ueda van de Bank of Japan schoof de marktspeculatie terzijde dat de scherpe daling van de yen de centrale bank zou kunnen dwingen de rente te verhogen.

  Ook werd bekend dat de outlook voor de kredietwaardigheid van China door kredietbeoordelaar Fitch vannacht is herzien naar negatief, daarbij verwijzend naar risico's voor de overheidsfinanciën nu de economie te maken krijgt met toenemende onzekerheid bij de verschuiving naar nieuwe groeimodellen.

  Fitch voorspelt dat de economische groei van China in 2024 zal vertragen tot 4,5 procent, vergeleken met 5,2 procent vorig jaar.

  Moody's heeft in december al een waarschuwing afgegeven voor de kredietwaardigheid van China, daarbij verwijzend naar de kosten om lokale overheden en staatsbedrijven te redden en de vastgoedcrisis onder controle te krijgen.

  Verder werd aangekondigd dat de Chinese internettechnologiegigant NetEase een samenwerking is aangegaan met Microsoft  om games van Blizzard Entertainment weer beschikbaar te krijgen in China. De stap komt nadat de samenwerking tussen de twee bedrijven in 2023 door Blizzard werd beëindigd, onder verwijzing naar onenigheid over de controle op intellectueel eigendom.

  De Europese beurzen lijken op weg naar een hogere opening. 

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen openen hoger
  10-04-2024 07:01 - In afwachting van Amerikaanse inflatie.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet.

  IG Markets voorziet een openingswinst van 82 punten voor de Duitse DAX, een plus van 39 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 46 punten voor de Britse FTSE 100.

  De Europese beurzen sloten dinsdag lager, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de ECB later deze week. Defensie-aandelen waren uit de gratie.

  Met een lege agenda in het verschiet rest de markt niet veel meer dan de Amerikaanse inflatie over maart, die woensdag naar buiten komt, en het rentebesluit van de ECB van donderdag af te wachten.

  De ECB zal naar verwachting de rente ongemoeid laten donderdag maar zal waarschijnlijk hinten op een waarschijnlijke renteverlaging deze zomer. Als de ECB inderdaad eerder de rente verlaagt dan de Fed dit jaar, kan dat volgens sommige analisten de koers van de euro laten dalen tot pariteit met de Amerikaanse dollar.

  Bedrijfsnieuws

  Defensiebedrijven stonden onder druk. Rheinmetall verloor bijna 7 procent en Saab en Leonardo sloten respectievelijk 10 en 9 procent in het rood. BAE Systems en Rolls-Royce verloren 4,5 en 3 procent in Londen.

  Defensie-aandelen zaten de laatste tijd sterk in de lift vanwege hogere verwachte investeringen door de militarisering van Europa als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

  Oliereus BP kwam vanochtend met positieve verwachtingen voor het eerste kwartaal en sloot in Londen 1,6 procent hoger. Shell won in Amsterdam 0,8 procent.

  BP en de mijnbouwers hielpen Londen aan een betere eindstand dan elders in Europa.

  Fresnillo, mijnbouwer van edelmetaal, won 5 procent, na een rapport van Bank of America dat zich positief uitliet over de verwachtingen voor de goud- en zilverprijs.  

  HSBC heeft in Argentinië activiteiten verkocht. De bank sloot 0,2 procent hoger in Londen.

  Atos is op zoek naar 1,2 miljard euro aan vers kapitaal, dat het voor de helft wil ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen en voor de rest met leningen en garanties. Het aandeel daalde 13,6 procent in Parijs.

  Euro STOXX 50          4.989,25 (-0,76%)
  STOXX Europe 600       505,82 (-0,61%)
  DAX                           18.077,69 (-1,32%)
  CAC 40                        8.049,17 (-0,86%)
  FTSE 100                    7.945,79 (-0,11%)
  SMI                              11.506,04 (-0,36%)
  AEX                                 881,03 (-0,43%)
  BEL 20                        3.845,70 (-0,19%)
  FTSE MIB                 33.946,29(-1,08%)
  IBEX 35                      10.816,00 (-0,88%)  

  AMERIKAANSE AANDELEN

  Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag hoger.

  De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag al licht hoger, na een late opleving, in afwachting van inflatiecijfers woensdag en bedrijfsresultaten later in de week.

  Het inflatiecijfer zal laten zien of de prijzen in maart verder opliepen, na de stijgingen begin dit jaar. Economen voorzien een inflatie van 3,4 procent, tegen 3,2 procent in februari.

  De rendementen op tienjarige staatsleningen daalden tot 4,362 procent, nadat maandag de hoogste rente sinds november werd aangetikt. De afgelopen weken daalden de koersen van obligaties en stegen dus de rendementen, omdat beleggers hun verwachtingen voor het aantal renteverlagingen door de Fed dit jaar omlaag bijstelden.

  Door de taaie inflatie en sterke arbeidsmarkt in de VS is er onder beleggers de nodige twijfel over het aantal renteverlagingen. Inmiddels wordt de kans op een renteverlaging in juni op minder dan 50 procent ingeschat en dat geldt ook voor juli, aldus de FedWatch Tool van CME.

  Het cijferseizoen komt intussen weer op gang. Deze week worden de boeken geopend door bedrijven zoals Constellation Brands, Delta Airlines en vrijdag de financiële instellingen BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo.

  Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wacht vooral op de kwartaalcijfers van de grote techfondsen, de zogeheten Magnificent 7, die goed zijn voor grofweg 60 procent van de winsten van de S&P 500 index.

  Dinsdag werd in de VS bekend dat het vertrouwen onder kleine ondernemers in maart weer verder is gedaald, tot het laagste niveau sinds eind 2012.
   
  Bedrijfsnieuws

  Een aantal recente hoogvliegers op de beur verloor terrein. Nvidia daalde 2 procent, ondanks een mediabericht over meevallende omzetcijfers in China voor de marktleider in AI-chips.

  Rivaal Google, onderdeel van Alphabet, kondigde aan zelf een AI-chip te willen ontwikkelen en dat zet mogelijk druk op Nvidia. Google kondigde ook aan zijn samenwerking met Palo Alto Networks uit te breiden. Alphabet sloot 1,3 procent hoger.

  Tesla steeg 2,2 procent. CEO Elon Musk kondigde op zijn eigen socialemediaplatform X, voorheen Twitter, aan dat Tesla zijn robotaxi op 8 augustus zal presenteren. Hij ontkende geruchten dat Tesla geen zelfrijdende auto voor het grote publiek zal maken.

  De autofabrikant bereikte een schikking met de familie van een bestuurder die in 2018 omkwam bij een ongeval, waarin de zelfrijdende technologie van Tesla een rol speelde. De voorwaarden van de schikking zijn niet bekendgemaakt, meldde The Wall Street Journal.

  Aandelen van financiële bedrijven die deze week met resultaten komen verloren terrein. JPMorgan Chase, American Express en Visa werden minder waard.

  Het aandeel Tilray verloor 20,6 procent nadat het bedrijf met tegenvallende omzet-en winstcijfers kwam. Tevens werd de outlook verlaagd.

  Trump Media & Technology kwam op adem. Het aandeel achter de sociale-mediasite Truth Social daalde afgelopen vijf dagen 20 procent maar sloot dinsdag licht hoger.

  S&P 500 index                   5.209,91 (+0,14%)
  Dow Jones index            38.883,67 (-0,02%)
  Nasdaq Composite           16.306,64 (+0,32%)

  AZIE
  De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, meet de beurs van Hongkong als uitblinker.

  Nikkei 225                     39.634,12 (-0,4%)
  Shanghai Composite      3.038,25 (-0,3%)
  Hang Seng                    17.144544 (+1,9%)

  VALUTA
  De euro/dollar noteerde op 1,0851. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0860 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0855 op de borden.

  USD/JPY Yen   151,78
  EUR/USD Euro  1,0851
  EUR/JPY Yen   164,71

  MACRO-AGENDA:
  06:30 Industriële productie - Februari (NL)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Inflatie - Maart (VS)
  16:00 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

  BEDRIJFSNIEUWS:
  13:00 Delta Air Lines - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Productie Nederlandse industrie blijft onder druk
  10-04-2024 06:54 - Daling van ruim twee procent in februari.

  (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse industrie heeft ook in februari weer minder geproduceerd, maar de daling was wel minder dan in januari. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  De productie, gecorrigeerd voor kalendereffecten, nam met 2,3 procent op jaarbasis af. Daarmee is het inmiddels de achtste maand op rij dat de productie daalt. In januari bedroeg de productiedaling nog 4,8 procent op jaarbasis.

  Ruim de helft van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grotere branches noteerde de transportmiddelenindustrie de grootste productiedaling.

  Van januari op februari steeg de productie met 1,4 procent.

  De producenten in de industrie waren in maart iets negatiever dan in februari. Fabrikanten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid en negatiever over hun voorraden.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  10-04-2024 06:52 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met woensdag 17 april 2024:

  WOENSDAG 10 APRIL 2024
  06:30 Industriële productie - Februari (NL)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Inflatie - Maart (VS)
  16:00 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

  DONDERDAG 11 APRIL 2024
  03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (Chi)
  14:00 Maandrapport OPEC (Oos)
  14:15 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Producentenprijzen - Maart (VS)
  14:45 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit (eur)
  15:00 IMF - World Economic Outlook

  VRIJDAG 12 APRIL 2024
  04:00 Handelsbalans - Maart (Chi)
  06:30 Industriële productie - Februari (Jap)
  06:30 Faillissementen - Maart (NL)
  06:30 Internationale handel - Februari (NL)
  08:00 Inflatie - Maart def. (Dld)
  08:00 Industriële productie - Februari (VK)
  08:00 Handelsbalans - Februari (VK)
  08:45 Inflatie - Maart (Fra)
  14:30 Importprijzen - Maart (VS)
  16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - April vlpg (VS)

  MAANDAG 15 APRIL 2024
  11:00 Industriële productie - Februari (eur)
  14:30 Detailhandelsverkopen - Maart (VS)
  14:30 Empire State index - April (VS)
  16:00 Vertrouwen huizenbouwers - April (VS)
  16:00 Bedrijfsvoorraden - Februari (VS)

  DINSDAG 16 APRIL 2024
  04:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Chi)
  04:00 Industriële productie - Maart (Chi)
  04:00 Detailhandelsverkopen - Maart (Chi)
  08:00 Werkloosheid - Februari (VK)
  11:00 Handelsbalans - Februari (eur)
  11:00 ZEW economisch sentiment - April (Dld)
  14:30 Woningbouw en vergunningen - Maart (VS)
  15:15 Industriële productie - Maart (VS)

  WOENSDAG 17 APRIL 2024
  00:50 Handelsbalans - Maart (Jap)
  08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (VK)
  11:00 Inflatie - Maart (eur)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  10-04-2024 06:52 - Cijferseizoen in aantocht.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met woensdag 17 april 2024:

  WOENSDAG 10 APRIL 2024
  13:00 Delta Air Lines - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  DONDERDAG 11 APRIL 2024
  13:00 Constellation Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  VRIJDAG 12 APRIL 2024
  12:00 BlackRock - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 Citigroup - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 JPMorgan Chase - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 Wells Fargo - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  MAANDAG 15 APRIL 2024
  13:00 Goldman Sachs - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  DINSDAG 16 APRIL 2024
  07:00 Beiersdorf - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
  13:00 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 Morgan Stanley - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  13:00 UnitedHealth - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  WOENSDAG 17 APRIL 2024
  13:00 Abbott Laboratories - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  22:00 Alcoa - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  10-04-2024 06:52 - Cijferseizoen bijna van start.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met woensdag 17 april 2024:

  WOENSDAG 10 APRIL 2024
  00:00 Ahold Delhaize - Jaarvergadering
  00:00 BAM - Jaarvergadering

  DONDERDAG 11 APRIL 2024
  07:00 Fagron - Cijfers eerste kwartaal
  00:00 ForFarmers - Jaarvergadering
  00:00 Nedap - Jaarvergadering

  VRIJDAG 12 APRIL 2024
  00:00 Ahold Delhaize - Ex-dividend
  09:00 BAM - Ex-dividend
  00:00 SBM Offshore - Jaarvergadering

  MAANDAG 15 APRIL 2024
  09:00 ForFarmers - Ex-dividend
  09:00 Nedap - Ex-dividend
  00:00 Kendrion - Jaarvergadering

  DINSDAG 16 APRIL 2024
  07:00 B&S Group - Cijfers vierde kwartaal
  07:00 Fastned - Cijfers eerste kwartaal
  09:00 SBM Offshore - Ex-dividend
  00:00 PostNL - Jaarvergadering

  WOENSDAG 17 APRIL 2024
  07:00 ASML - Cijfers eerste kwartaal
  07:00 Just Eat Takeaway - Cijfers eerste kwartaal
  07:00 CM.com - Cijfers eerste kwartaal
  07:00 TomTom - Cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
  00:00 KPN - Jaarvergadering

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX op Wall Street
  09-04-2024 22:29 - Verdeeld.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn dinsdag vier van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten en vier lager. Per saldo was er weinig impact op de AEX-index.

  Aegon (-0,60%)

  ArcelorMittal (+0,50%)

  ASML (+1,37%)

  ING Groep (+0,28%)

  Philips (-0,53%)

  RELX (+0,29%)

  Royal Dutch Shell (-0,26%)

  Unilever (-0,37%)


  Euro/dollar: 1,0858

  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 881,03 punten, zijn geëindigd op 880,92 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.