VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Afgeronde acties

De afgelopen jaren compenseerde de VEB ruim 300.000 beleggers voor meer dan 2 miljard euro. Hieronder een aantal voorbeelden van succesvolle acties.

NIBC

NIBC

‘De VEB heeft een minnelijke regeling getroffen met NIBC over de vraag of zij het voornemen van Blackstone om mogelijk een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen NIBC tijdig aan haar aandeelhouders bekend heeft gemaakt. VEB-leden die per saldo aandelen NIBC hebben verkocht in de periode van donderdag 6 februari 2020 tot en met donderdag 13 februari 2020 kwamen in aanmerking voor een vergoeding. De regeling gold alleen voor VEB-leden die lid waren in februari 2020 en lid zijn gebleven tot het moment van uitkering.’

VolkerWessels

VolkerWessels

Lees verder

VolkerWessels

De VEB heeft een minnelijke regeling getroffen met VolkerWessels over de vraag of zij het voornemen van Reggeborgh om mogelijk een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen VolkerWessels tijdig aan haar aandeelhouders bekend heeft gemaakt.

Actie LCI

Actie LCI

Lees verder

Actie LCI

ICT-fonds LCI was begin deze eeuw een lieveling op de Amsterdamse beurs. Wat de aandeelhouders toen niet wisten, is dat de snelle groei mogelijk was dankzij leugens, opgepompte balansen en mismanagement. In december 2001 werd LCI failliet verklaard. De VEB bereikte eind 2019 een beperkte schikking voor haar leden inzake LCI.

Van der Moolen

Van der Moolen

Lees verder

Van der Moolen

Na ruim 115 jaar ging in augustus 2009 het vermaarde handelshuis Van der Moolen met veel kabaal ten onder. Mismanagement en wanbeleid speelden een prominente rol bij het faillissement van het beursfonds. De VEB bereikte in juli 2015 een schikking met de voormalige bestuurders en commissarissen van Van der Moolen – uitsluitend zij die door de OK wegens wanbeleid aansprakelijk werden geacht – en met hun aansprakelijkheidsverzekeraar.

Actie Landis

Actie Landis

Lees verder

Actie Landis

ICT-fonds Landis was begin deze eeuw een lieveling op de Amsterdamse beurs. Wat de aandeelhouders toen niet wisten, is dat de snelle groei mogelijk was dankzij leugens, opgepompte balansen en mismanagement. De VEB en de Stichting VEB-Actie Landis hebben schikkingen getroffen met de voormalige bestuurders en commissarissen van Landis Group N.V. en met EY, de accountant van Landis.

Actie InnoConcepts

Actie InnoConcepts

Lees verder

Actie InnoConcepts

De VEB heeft een minnelijke regeling getroffen met voormalige bestuurders en commissarissen van het in 2010 gefailleerde InnoConcepts N.V. De schikking impliceert geen erkenning van schuld of aansprakelijkheid door de voormalige bestuurders en commissarissen van InnoConcepts. Na de eerdere schikkingen met Deloitte en ING sluit de VEB met deze schikking de InnoConcepts-actie.

Wavin

Wavin

Lees verder

Wavin

De AFM heeft Wavin op 9 maart 2011 een boetebesluit opgelegd omdat Wavin te laat koersgevoelige informatie openbaar had gemaakt. Het besluit had betrekking op de sterke koers- en omzetontwikkeling van Wavin op maandag 4 en dinsdag 5 mei 2009. De VEB trof een schikking voor bij haar aangesloten beleggers.

Dim Vastgoed

Dim Vastgoed

Lees verder

Dim Vastgoed

In 2010 lanceerde het Amerikaanse vastgoedconcern Southeast U.S. Holdings, een dochteronderneming van het Amerikaanse Equity One, een overnamebod op het toen beursgenoteerde DIM Vastgoed. De VEB begon een actie omdat zij de geboden overnameprijs te laag vond. In 2015 schikte de VEB met Southeast. Beleggers die hun aandelen niet hadden aangeboden kregen een bedrag van USD 8,75 per aandeel, bijna 45 procent meer dan het oorspronkelijke bod.

Super de Boer

Super de Boer

Lees verder

Super de Boer

Super de Boer meldde te laat koersgevoelige informatie. Nog voordat Super de Boer op 18 september 2009 (voorbeurs) bekend maakte dat zij een overnamebod van Jumbo had ontvangen, liep de koers van het aandeel Super de Boer fors op. Daarbij was ook sprake van significant grotere handelsvolumes, zonder duidelijke reden. Achteraf bleek dat Super de Boer al op 4 september 2009 was benaderd door haar concurrent Jumbo. Het Hof oordeelde dat Super de Boer dat op 10 september 2009 (voorbeurs) bekend had moeten maken.

Imtech

Imtech

Lees verder

Imtech

Begin februari 2013 kwam met een daverende klap een einde aan het zelf gecreëerde beurssprookje van Imtech. De technisch dienstverlener moest bekendmaken dat de grootste order ooit, een Pools pretpark, was uitgedraaid op een fiasco. De berichten over fraude leverden beleggers honderden miljoenen aan koersverlies op.

World Online

World Online

Lees verder

World Online

Zelden kreeg een beursgang zoveel aandacht als die van World Online (WOL) in 2000. De aanvankelijk torenhoge verwachtingen werden bepaald niet ingelost, de beursgang eindigde in een drama voor beleggers. De VEB bereikte uiteindelijk een schikking met de bij de beursgang van WOL betrokken banken. Zo'n 12.000 VEB-leden konden hiervan profiteren.

KPNQWest

KPNQWest

Lees verder

KPNQWest

Beleggers leden schade door het faillissement van KPNQwest in 2002. De VEB bereikte een schikking met KPN en Qwest die circa 5.500 bij de VEB aangesloten beleggers compenseerde.

Shell

Shell

Lees verder

Shell

De rapportages over Shell's oliereserves klopten niet. Hierdoor werden beleggers gedupeerd. Deze Europese schikking is op 29 mei 2009 door het Amsterdamse Gerechtshof algemeen verbindend verklaard.

Numico

Numico

Lees verder

Numico

Beleggers leden schade bij de overname van Numico door Danone. Nog voor de overname van Numico officieel bekend werd gemaakt, steeg de koers van het aandeel sterk.

Vedior

Vedior

Lees verder

Vedior

Aandeelhouders leden schade door het vroegtijdig uitlekken van de overname van het uitzendconcern door Randstad. Daartoe heeft de VEB in 2008 met Randstad - de nieuwe aandeelhouder en rechtsopvolger van uitzendconcern Vedior - een schikking bereikt.

Unilever

Unilever

Lees verder

Unilever

De schikking zag op een juridisch geschil inzake de in 1999 uitgegeven NLG 0,10 cumulatief preferente aandelen Unilever N.V. ("preferente aandelen").

Ahold

Ahold

Lees verder

Ahold

Op 24 februari 2003 moest Ahold bekendmaken dat er sprake was van grootscheepse fraude bij het onderdeel US foodservice. De winsten moesten met 880 miljoen dollar neerwaarts worden bijgesteld. Bovendien bleek dat Ahold de cijfers had opgepoetst door deelnemingen in de cijfers mee te nemen (te consolideren) waarover het bedrijf geen controle had. De indruk werd gewekt dat er wel controle bestond, maar uit geheime ‘sideletters' bleek dat de werkelijke verhoudingen anders lagen.

Meer acties

Meer acties

Lees verder

Meer acties

Voor 2006 schikte de VEB in vele andere zaken, zoals Dexia, Fokker, Philips en Content.

BP

BP

Voor de olieramp in 2010 leek er geen vuiltje aan de lucht. BP had namelijk stelselmatig onjuiste, onvolledige en misleidende mededelingen gedaan over haar veiligheids- en onderhoudsprogramma's. Ook na de ramp liet zij zich misleidend uit over de omvang daarvan. De collectieve actie van de VEB tegen BP bij de Hoge Raad is op 4 juni 2021 geroyeerd.

Volkswagen

Volkswagen

Lees verder

Volkswagen

De VEB heeft het Duitse autoconcern Volkswagen aansprakelijk gesteld. Het gaat over de schade die beleggers hebben geleden nadat bekend werd dat Volkswagen in de Verenigde Staten milieuregels had overtreden. Door dit bedrog was de koers van het Volkswagen aandeel kunstmatig hoog. Toen de manipulatie bekend werd, verloor het aandeel in twee dagen ruim 35% van haar waarde. De collectieve actie van de VEB tegen Volkswagen bij de rechtbank Amsterdam is op 7 juli 2021 doorgehaald.