VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wachten op verlossende injectie

Biofarmaceutisch bedrijf OctoPlus wil de uitkomsten van de huidige onderhandelingen over de financiering meenemen in de jaarrekening over 2007. Zodoende werd een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegd om de publicatie van de jaarrekening met maximaal zes maanden te kunnen uitstellen. In een wel erge klinische ruimte in het Leidse hoofdkantoor van OctoPlus hield bestuursvoorzitter Joost Holthuis de aandeelhouders voor dat er momenteel nog gesprekken lopen over verschillende vormen van financiering. Hij wilde echter niet verder ingaan op details omdat dit ten koste zou kunnen gaan van de onderhandelingspositie. OctoPlus onderhandelt, na het afblazen van een tweede aandelenemissie in november 2007, al een half jaar met verschillende partijen om de rap leeglopende kas aan te kunnen vullen.

OctoPlus ontwikkelt op fifty-fifty basis met het Amerikaanse Biolex Therapeutics het medicijn Locteron. Op papier vertegenwoordigt Locteron momenteel 80 procent van de waarde van OctoPlus, aldus Holthuis. Locteron is een medicijn tegen chronische hepatitis-C, een leveraandoening. Met gepatenteerde technologie kan OctoPlus (bestaande) medicijnen verbeteren, die regelmatig en gedurende langere tijd via een injectie moeten worden toegediend. Hierdoor hoeft minder vaak geïnjecteerd te worden. Dit is mogelijk omdat het medicijn ‘verpakt’ is in minuscule bolletjes die niet met het blote oog kunnen worden waargenomen. Ze worden onder de huid ingespoten waar ze een depot vormen van waaruit het medicijn langzaam vrijkomt. Door die langzame afgifte werkt het medicijn langer én zijn er minder concentratieschommelingen in het bloed met als positief gevolg dat de kans op bijwerkingen kleiner is.

In oktober 2007 heeft OctoPlus fase IIa van het Locteron-onderzoek afgesloten. Met Biolex is momenteel een klinische trial gestart in de Verenigde Staten onder toezicht van de FDA. Een positieve uitkomst van deze trial is noodzakelijk om fase IIb te kunnen starten en zal de positie van OctoPlus versterken, aldus Holthuis. De strategie van OctoPlus is om Locteron tot en met fase IIb samen te ontwikkelen met Biolex. OctoPlus verwacht fase IIb eind 2008 op te kunnen starten. Na een eventuele afronding van fase IIb wordt een punt bereikt waarop een significante waarde is ontwikkeld voor het product. Daarna, dus voor fase III wordt ingegaan, wordt het product uitgelicenseerd omdat deze fase te omvangrijk en kapitaalintensief is voor OctoPlus en Biolex. Hiervoor worden commerciële partners gezocht. Vanaf dat moment kan OctoPlus inkomsten verwachten bij het behalen van bepaalde resultaten in de vorm van een aanbetaling en mijlpaalbetalingen. Komt het product op de markt dan kunnen royalties tegemoet gezien worden.

Bij de beursintroductie in oktober 2006 werd 20 miljoen euro opgehaald door plaatsing van 4,3 miljoen aandelen tegen een koers van 4,65 euro. De bestaande grootaandeelhouders die al 73 procent van het aandelenkapitaal in bezit hadden, schreven destijds niet in op deze emissie. Dat de bestaande grootaandeelhouders na het afblazen van de laatste emissie in november 2007 ter waarde van 25 miljoen euro niet staan te springen om OctoPlus momenteel te financieren, is merkwaardig. Dit staat eigenlijk haaks op het uitgestraalde vertrouwen van de directie van OctoPlus in de vergadering. Toen de kas eind maart van dit jaar (bijna) leeg was, sprongen dan uiteindelijk toch twee grootaandeelhouders, die samen ongeveer 25 procent van het geplaatste aandelenkapitaal bezitten, bij. SR-One, het venture capital fund van farmaciereus GlaxoSmithKline, en durfkapitalist Life Sciences Partners verstrekten een noodkrediet van 4 miljoen euro tegen 15 procent rente op jaarbasis.

Voor aandeelhouders is het wachten op afronding van de onderhandelingen die voor OctoPlus moeten leiden tot een verlossende kapitaalinjectie van naar verwachting 25 miljoen euro. Deze injectie is noodzakelijk voor OctoPlus om de periode tot fase III te kunnen overbruggen. Na het onlangs verstrekte noodkrediet raakt de bodem van de kas van het geldslurpende OctoPlus snel in zicht. Het aandeel OctoPlus wordt inmiddels onder de 2 euro verhandeld!