VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eigen Top-Drie

Zoals een aandeelhouder op de vergadering meedeelde, dat zijn trotse dochter derde was geworden bij het paardrijden in een veld van drie deelnemers, vertelde Ronald Kasteel – bestuursvoorzitter  dat Ordina nog steeds als beleid heeft bij de top-drie full-service IT-softwaredienstverleners van Nederland te willen behoren. Daartoe bakent hij wel eerst de markt af. Van Getronics mag hardware niet meedoen, van PinkRoccade vallen de datacenteractiviteiten af, CMG moet het zonder zijn telecomactiviteteiten stellen en ATOS-Origin mag ook iets niet meetellen.

Dat allemaal in aanmerking nemend staat Ordina nu op een drie-plus-plaats en ligt de derde plaats voor het grijpen. Overigens valt er op de strategie van Ordina niet zoveel aan te merken, daar Kasteel het achteraf blijkbaar goed gezien heeft, dat internationale expansie alleen maar geld zou kosten. Ondanks grote druk heeft hij altijd beweerd, dat er op de thuismarkt – de Benelux – voldoende ruimte is en volgt Ordina alleen klanten naar het buitenland die er om vragen. Nu doet Ordina het als pure softwaredienstverlener op de Nederlandse markt relatief goed.

Hoewel de omzetstijging grotendeels te danken is aan de volledige opname van de omzet van het eind 2000 gekochte Devote en laat de autonome omzetstijging te wensen over. Kasteel heeft over de rest van het jaar geen hoge pet op en hoopt 2002 af te sluiten met gelijkblijvende omzet en winst als 2001. De op de dag van de vergadering gehouden winstwaarschuwing met een daling van de EBIDTA van 35 procent geeft natuurlijk niet veel aanleiding om deze verwachting met Kasteel te delen.
Vanzelfsprekend kwam de wens tijdens de vergadering boven om kwartaalcijfers te publiceren. Dit wordt helaas door de voorzitter van de raad van commissarissen – A. Watelaar – categorisch geweigerd. Zijn motivatie klinkt om twee redenen niet logisch.
Ten eerste zou het moeilijk zijn voor Ordina om kwartaalresultaten te publiceren, hetgeen als SAP-awardwinnaar en prijsdrager van het beste Nederlandse IT-bedrijf nogal vreemd is en ten tweede omdat de resultaten van Ordina per kwartaal zodanig kunnen verschillen, dat dat alleen maar ongerustheid met zich mee zou brengen. Ook dat klinkt vreemd daar Ordina een typisch capaciteitsbedrijf is, dat omzet en groei gelijkmatig moet zien stijgen. Een niet gefactureerd uur komt niet meer terug en juist deze ongerustheid voor de aandeelhouder is de informatie, waarop de aandeelhouder beslist of zijn investeringen in Ordina gerechtvaardigd zijn. Nu heeft Watelaar naast zijn directeurschap nog minstens een tiental commissariaten. Dus wellicht dacht hij bij de algemene aandeelhoudersvergadering van een andere onderneming te zijn. Daarmee geconfronteerd deelde hij mee, dat de vergadering zijn mening kent. Dus voorlopig geen kwartaalcijfers van Ordina.
Ondanks het feit dat Ordina in 2001 zwaar getroffen is door de nagenoeg wegvallende omzet van Telecom en enkele goede relaties uit de financiële sector heeft Ordina het in 2001 beter gedaan dan zijn concurrenten. Dat samen met de kijk van Kasteel en zijn manschappen op de marktontwikkelingen zorgt ervoor dat Ordina in 2002 zijn hoofd boven water zal houden, maar dan moeten haar concurrenten het niet slechter gaan doen. Want een relatieve positie is ook niet alles.