VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beloningsbeleid weggestemd

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee memoreerde enthousiast enkele belangrijkste wapenfeiten van 2007. Over 2007 boekte elektronicaconcern Philips een omzet van 26,8 miljard euro, oftewel een groei van 5 procent op vergelijkbare basis ten opzichte van 2006. Dat is aan de onderkant van de doelstelling van 5-6 procent groei. De operationele marge (ebita) kwam uit op 7,7 procent. De nettowinst uit voortgezette activiteiten (4,6 miljard euro) bestond voor 3 miljard euro uit winst op de verkoop van belangen in de Taiwanese chipmaker TSMC en de producent van platte schermen LG.Philips LCD.

De divisieresultaten geven echter een gemengd beeld te zien. Consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten (DAP), inmiddels samengevoegd tot Consumer Lifestyle, presteerden naar behoren. Daarbij moet worden aangetekend dat consumentenelektronica afzonderlijk slecht presteerde en marktaandeel moest inleveren. Als in 2008 in een recessie bij de consumenten de hand op de knip gaat, zal de consumentendivisie daarvan het meeste last hebben en de vraag is of Philips deze divisie structureel naar behoren kan laten presteren.

De operationele marge kon in 2007 nog net op peil worden gehouden op ongeveer 3 procent. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet kwam bij DAP uit op 17,6 procent, ten opzichte van 14,9 procent over 2006. Bij Lighting kwam dezelfde ratio uit op 11,9 procent, een lichte stijging vergeleken met de 11,1 procent een jaar eerder. De grootste tegenvaller kreeg Philips te verduren bij de medische divisie, het zelfbenoemde pareltje waar de toekomstige groei vooral vandaan moet komen. Medical boekte over 2007 nauwelijks progressie met een omzetgroei van slechts 0,3 procent en een stagnatie van de ebita marge op 11,5 procent. Medical had veel last van bezuinigingen in de zorgsector in de Verenigde Staten.

In september 2007 werd met Vision 2010 de opdeling in drie kernactiviteiten bekend gemaakt: Healthcare, Lighting en Consumer Lifestyle. Het afgelopen jaar heeft Philips door acquisities haar kernactiviteiten in groeimarkten versterkt. De grootste overnames zijn producent van lichtarmaturen Genlyte (1,8 miljard euro) dat Lighting moet versterken en Respironics (ademhalingsapparaten voor thuisgebruik). Hiervoor betaalde Philips een recordbedrag van 3,6 miljard euro. Onder dit plan moet in 2010 ebita verdubbeld zijn ten opzichte van de over 2007 behaalde 7,7 procent. In het lopende jaar wordt veel energie gestoken in integratie van de overgenomen bedrijven, versterkte investeringen in opkomende markten (China), verdere verhoging van het aandeel van nieuwe producten in de totale omzet en verbetering van de interne efficiency.

In de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar leverden de VEB en andere aandeelhouders alkritiek dat het bestuur ook bij slecht presteren een recht op aandelen zou krijgen, een soort vaste toeslag op het jaarinkomen. De raad van commissarissen meende dit jaar met deze kritiek rekening gehouden te hebben door een voorstel te doen dat hieraan een einde moest maken. Maar dan wel zodanig dat het bestuur bij bovengemiddeld (ten opzichte van concurrenten) aanzienlijk meer aandelen in de schoot geworpen zou krijgen. Dit laatste vond de VEB onaanvaardbaar.

De vertegenwoordiger van enkele institutionele beleggers achtte de tevens voorgestelde wijziging in toekenning van optierechten niet acceptabel wegens strijdigheid met bestaande corporate governance-regels. President-commissaris Wim de Kleuver en Cees van Lede, voorzitter van de remuneratiecommissie, bestreden dit. De Kleuver wilde het voorstel niettemin toch in stemming brengen met de belofte dat volgend jaar een nieuw voorstel in stemming gebracht zou worden. De uitslag betekende een ware noviteit in Nederland. Voor het eerst werd een voorgesteld beloningsbeleid weggestemd. Liefst 57,7 procent van het geplaatste kapitaal heeft namelijk tegengestemd.

Ook stelde de VEB de voorgestelde herbenoeming van huisaccountant KPMG aan de orde. De veronderstelling van de VEB dat KPMG al sinds mensenheugenis de boeken van Philips controleert werd niet tegengesproken. Dat kon ook niet, want dit is al ongeveer dertig jaar het geval. Op de suggestie van de VEB dat het daarom raadzaam is om een andere accountant aan te stellen, reageerde commissaris Jan Michiel Hessels niet positief. Hij gaf aan dat de samenwerking met KPMG prima verloopt en dat beslist is om deze in ieder geval de komende drie jaar voort te zetten.