VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Franse slag

De sleutelgebeurtenis tijdens het boekjaar 2007 was natuurlijk het openbare bod dat de Franse beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Unibail deed op de aandelen Rodamco Europe (Rodamco). Het bod was in aandelen Unibail (ruilbod) maar kwam omgerekend neer op ruim 124 euro per aandeel Rodamco. Unibail haalde 98,5 procent van de aandelen Rodamco binnen en kreeg daarmee per einde 2007 de volledige controle over Rodamco.

Om in het bezit te komen van de1,5 procent nog uitstaande aandelen is door Unibail een uitkoopprocedure bij de Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof Amsterdam gestart. Unibail eist via deze procedure de overdracht van de resterende aandelen Rodamco tegen een prijs van 81 euro per aandeel, dus liefst de helft lager dan onder het openbare bod. Voor de VEB is dit onacceptabel laag. Minderheidsaandeelhouders mogeneen reëel en fair bod van Unibail verwachten. De wijze waarop Unibail de door haar voorgestelde uitkoopprijs heeft vastgesteld is bovendien principieel onjuist. De OK heeft deze zaak onder handen en zal hopelijk spoedig tot een uitspraak komen. De VEB wil een uitkoopprijs die aansluit bij het openbare bod van 124 euro per aandeel.

In het kader van deze uitkoopprocedure had de VEB vele vragen over de intrinsieke waarde en de herwaardering van de vastgoedportefeuille in het eerste half jaar van 2008. Bestuursvoorzitter Peter van Rossum weigerde daar, ongetwijfeld ingefluisterd door het aanwezige leger aan advocaten, iets over te zeggen zolang de procedure bij de OK loopt. Zelfs simpele vragen over de intrinsieke waarde van het aandeel ten opzichte van de beurskoers werden niet beantwoord. “Hierover kunnen we niets zeggen”, zo meldden Van Rossum en de Franse president-commissaris – en tegelijkertijd ceo van Unibail-Rodamco – Guillaume Poitrinal. Ook over de doelstellingen voor 2008 werden geen mededelingen gedaan. Van Rossum meldde wel dat de resultaten in 2007 niet in lijn waren met de financiële doelen en het resultaat over 2006. Het gevolg was een verlaging van het dividend van 3,71 euro in 2006 naar 3,05 euro in 2007, wat neerkomt op een pay-out van 85 procent.

Vastgoedactiviteiten zijn kapitaalintensief en dus is toegang tot goedkoop kapitaal essentieel voor gecontroleerde groei. Als grootste vastgoedbelegger van Europa is de stijgende rente op de kapitaalmarkt voor Rodamco dus een risico en belangrijke zorg. Maar als de stijgende rente gelijk loopt met de inflatie en de huurcontracten hieraan aangepast kunnen worden, dan is er geen probleem. Desgevraagd werd bevestigd dat alle huurcontracten geïndexeerd zijn en dat Rodamco bijna uitsluitend met langlopende (obligatie)leningen werkt. De onderneming is conservatief gefinancierd en daardoor is de gevoeligheid voor de rente relatief laag.

De VEB vroeg naar de oorzaak van de scherpe koersdaling met dertig procent over het afgelopen jaar. Is de liefde voor onroerendgoedfondsen aan het bekoelen door de daling van de vastgoedprijzen? De reden waarom de klad – althans afgaande op de beurskoers - er in lijkt te zitten werd niet duidelijk. In België en Nederland is wat vastgoed verkocht omdat het niet langer zou passen in de Rodamco strategie. Er zitten veel projecten in de pijplijn. Vooral in Oost-Europa waar bouwen nog heel winstgevend is. Rodamco richt zich geheel op de retailmarkt en verlaat de kantorenmarkt.