VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marktleider in Europa

Sinds de afsplitsing van Robeco in 1999, is de beurskoers van het Rotterdams vastgoedbedrijf Rodamco Europe fors gestegen. Er zijn achttien tevreden aandeelhouders naar de buitengewone vergadering gekomen om te luisteren naar alle synergievoordelen van de overname door het Franse Unibail. Zowel de scheidende bestuurs-voorzitter Maarten Hulshoff van Rodamo, als voorzitter Guillaume Poitrinal van Unibail presenteerden de visie en strategie.

Het was een vergadering waarin niet gestemd hoefde te worden. Behalve de VEB stelde niemand vragen over de hoogte en de waardebepaling van dit bod. Aandeelhouder PGGM met een belang van 24,2 procent had zich inmiddels gecommitteerd aan het bod, zo bleek uit het biedingsbericht. De enige tegenstander van deze overname is wellicht commissaris Dornbusch. Hij is afgetreden tijdens dezelfde commissarisvergadering waarin het bod werd besproken en heeft als enige blanco gestemd in die vergadering. President-commissaris Van Oordt hield bij hoog en bij laag vol niet te weten waarom zijn collega is afgetreden. Hij heeft het ons ook niet toegelicht, aldus Van Oordt. De VEB vindt dat hoogst merkwaardig.

De nieuwe combinatie Rodamco Europe/Unibail heeft als doelstelling geformuleerd het aandeel winkels te verhogen naar 75 procent. Om dit percentage te realiseren zal Rodamco Europe/Unibail kantoren moeten verkopen of zijn winkel-beleggingen juist verder uitbreiden, zo liet Poitrinal weten. Poitrinal, die straks de leiding krijgt over het nieuwe pan-Europese vastgoedbedrijf, verwacht dit jaar al kantoren te desinvesteren, maar dat is "een voortdurend proces".

Op de vraag of Rodamco Europe zijn strategie van Return on Retail heeft losgelaten met het samengaan met Unibail, gaf Hulshoff aan dat het vastgoedbedrijf voor de lange termijn een doelstelling had om "ten minste 80 procent te beleggen in retail". "Laat ik duidelijk zijn dat we op de lange termijn nooit de deur op slot hebben gedaan voor beleggingen in kantoren of bedrijfsruimten. Bovendien blijven we dominant in het retailsegment", aldus Hulshoff.

De nieuwe combinatie is marktleider op retailgebied in Europa met een marktkapitalisatie van 21 miljard euro. Van de gezamenlijke retailportefeuille is 47 procent belegd in Frankrijk, 22 procent in Nederland, 11 procent in Spanje en de Scandinavische landen en 9 procent in Centraal-Europa. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf heeft 95 winkelcentra in het bezit met een totaal bruto verhuurbaar oppervlakte van 4,45 miljoen vierkante meter. Volgens Rodamco Europe en zijn Franse partner komen er jaarlijks zo’n 700 miljoen bezoekers in de winkelcentra.

De synergievoordelen bij een samengaan van de twee partijen worden volgens Hulshoff meer gerealiseerd aan de inkomstenkant dan aan de kostenkant. Hierbij moet worden gedacht aan gezamenlijke marketinginspanningen, winkelcentrummanagement en ontwikkeling van de pijplijn. De pijplijn van de toekomstige onderneming bestaat uit 1,5 miljoen vierkante meter met een waarde van 6,1 miljard euro. Dit is het dubbele ten opzichte van de nummer twee in Europa, Klepierre. De focus zal liggen op uitbreiding van de portefeuille door met name eigen ontwikkeling. "De vastgoedmarkt is gespannen, het is moeilijk en duur om nieuwe objecten te bemachtigen in Europa, dus zelf ontwikkelen is de toekomst", aldus de in de vergadering afgetreden Hulshoff.