VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handel en grootgrondbezit

Na het mislukte bod van 70 euro door vastgoedbaas Van Herik is alle aandacht nu weer gericht op de kernactiviteit handel en dat doet Reesink via vier werkmaatschappijen. Reesink Staal in Zutphen levert producten op maat zoals balken, buizen en profielen, eventueel ook bewerkt. Ondanks de hectische staalprijzen heeft Staal een goede omzet in zowel euro’s als tonnage en was de bijdrage aan het resultaat uitstekend.

De ‘groene’ dochters Kamps de Wild te Zevenaar en Reesink Technische Handel te Zutphen importeren en vertegenwoordigen bekende merken landbouwwerktuigen zoals Claas en Kuhn. Dit laatste merk voert Reesink al vijftig jaar. De resultaten waren bevredigend, vooral de tractorenverkoop liep uitstekend.

Reesink is ook eigenaar van de Brabantse handelaar Dutec, die technische goederen levert voor de industrie zoals kogellagers en V-snaren. Dit gebeurt via afhalen en landelijke bezorging met als onderlegger de bekende Technische Inkoop Catalogus (TIK). Gezien deze directe-verkoopervaring is Dutec in 2003 de internetwinkel Handig.nl gestart met DHZ-artikelen die geleverd worden vanuit Apeldoorn. Hier is na vele jaren vertraging door tegenwerking van de gemeente een zeer modern distributiecentrum van de grootste dochter Retail gevestigd, direct aan de A1. De markt wordt bewerkt via de franchisewinkelketen Fixet met 140 deelnemers. Daarnaast wordt geleverd aan de DHZ-branche en de traditionele ijzerwarenwinkel. Vooral de DHZ-markt loopt terug met als gevolg een enorme prijzenslag, mede door nieuwkomer Hornbach met superbouwmarkten.

Tijdens de avances van Van Herik stelde bestuursvoorzitter Ten Doeschate dat er wel vijf partijen geïnteresseerd waren in Reesink. Nu de druk van de ketel is, denken directie en commissarissen vooral aan participatie door derden om de retailtak rendabel te maken, waarbij Reesink de regie houdt. In Apeldoorn is tevens dochter Interlogica gevestigd, die voor alle Reesink-dochters de ict-diensten en in de toekomst meer facilitaire diensten verzorgt. Interlogica is verliesgevend doordat het distributiecentrum nog niet voldoende kritische massa heeft.
Het vastgoed is in beheer bij dochter Recobel, de verborgen schat waarover veel is gespeculeerd en die bestaat uit de oude opstallen in het centrum van Zutphen, een optie op 16 hectare grond in Apeldoorn plus 6 hectare industrieterrein, grenzend aan het distributieterrein, dat aangekocht maar nog niet geleverd is en tot slot de toegewezen claim op de gemeente Apeldoorn vanwege de geleden schade doordat de verhuizing vele jaren vertraagd werd. Volgens een zeer voorzichtige schatting van de directie is boekwinst minimaal 10 miljoen euro.

Reesink geeft geen resultaten per dochter. De directie zou anders willen maar gezien de geringe omvang en de concurrentie wordt dit niet gedaan. De VEB heeft aangedrongen op meer transparantie. De verwachting voor 2005 is een ten minste gelijke winst. Als de financiële doelstelling van een bedrijfsresultaat van 4 procent van de netto-omzet gehaald wordt, zal de winst de komende jaren aanzienlijk hoger zijn.