VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoger resultaat verwacht

Na een goede start in 2001 sloeg de MKZ toe, hetgeen resulteerde in een zeer geringe investeringsbereidheid door de boerenstand. Daardoor vloog de omzet van de dochters Kamps de Wild en Technische Handel (beide handel in landbouwwerktuigen) achteruit. In het nu lopende jaar 2002 merkt Reesink, dat de boeren, hetzij aarzelend, toch weer tot diverse investeringen (zowel vervangend als uitbreidend) overgaan. Sinds 1999 voert Kamps de Wild het importeurschap van de Hyundia grondverzetmachines, waarvan de omzet en winstbijdrage tot nu toe onbevredigend zijn. In 2001 is Reesink benaderd om het nog niet in Nederland gevestigde tractormerk McCormick voor de Benelux te importeren. Hiervan wordt, na het aanloopjaar 2002, voldoende rendement verwacht.

Bij Reesink Staal liepen vraag en marges terug. Vroegere leveranciers (walserijen) bevoordelen nu sterk hun eigen dochters, waardoor Reesink op zoek ging, en met succes, naar alternatieve leveranciers. De verwachting is, dat dit beleid ruimte biedt om concurrerend te blijven en rendabel te werken.Dutec (technische handelsgoederen voor industriële toepassing) timmert landelijk aan de weg met haar Technische Inkoop Katalogus.

Via dit instrument wordt ruim 25 procent van de winstgevende Dutec-omzet gehaald.Retail handelt veel met doe-het-zelf winkeliers. Er zijn nu 156 winkels bij het Reesink Fixet winkelconcept aangesloten. Het assortiment wordt wel met 30 procent ingekrompen, maar via het centrale informatieplatform wordt de detaillist toch een compleet pakket aangeboden. Al deze automatisering en logistieke diensten wordt verzorgd door dochter Interlogica. Nadat in 2000 daar zeer veel misgelopen was (hoog ziekteverzuim, andere automatiseringspakketten, slechte huisvesting, onenigheid met de vakbeweging) ging het in 2001 veel beter en wordt als de nieuwbouw gereed is, van Interlogica zeer veel verwacht.

Ondanks de omzetachteruitgang werd door een zeer sterke kostenbeheersing het getal onder de streep met hetzelfde percentage verminderd, hetgeen aantoont dat de budgetten zeer goed in de gaten worden gehouden.De nieuwbouw. Klanten hoorden al jaren, dat er nieuw gebouwd zou worden in Apeldoorn en dat dan de logistieke functies van Reesink veel beter zouden gaan. Omdat nieuwbouw steeds niet van de grond kwam, zijn er klanten weggelopen.

Een vonnis van de rechtbank te Zutphen stelde Apeldoorn in het ongelijk zodat er nu toestemming is om te bouwen. Oorspronkelijk zou er 40 kilometer heipaal nodig zijn, doch een nieuw bouwconcept kan toe met slechts 4 kilometer. Uit milieuoverwegingen wordt er onder de werkvloer niet geheid, doch gerecycled puin gestort. Het puin, dat bij de afbraak van de oude Zutphense panden vrijkomt, gaat dan weer naar het recyclingbedrijf. Apeldoorn is het met het vonnis niet eens en is in hoger beroep gegaan. 28 mei wordt de uitspraak van het hof in Arnhem verwacht. De financiering van de eerste fase, 12 miljoen euro, is rond. Over de tweede fase (wanneer, kosten, financiering e.d.) werden geen verdere mededelingen gedaan.

De directeur en de raad van commissarissen zijn nog steeds in discussie of er een één- of tweehoofdige leiding moet komen, met al zijn voors en tegens. Het antwoord kan nog wel enige tijd op zich laten wachten.Reesink heeft vroeger 12,01 procent eigen aandelen ingekocht en dit mag wettelijk slechts 10 procent zijn. Vóór 30-12-02 moet er een reductie van 2,01 procent gerealiseerd zijn. Er worden twee wegen onderzocht: a) een deal met de belasting over intrekken zonder financiële consequenties of b) verkopen op de beurs, doch de dagelijkse handel is zeer gering.

Op het eind van de vergadering werd een persbericht uitgedeeld met de mededeling, dat in het eerste kwartaal van 2002 bij een gelijkblijvende omzet een sterk hoger resultaat werd behaald en dat voor 2002 een duidelijk hoger resultaat wordt verwacht.