VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Klaargestoomd voor groei

Een zichtbaar verheugde ceo Hans van der Ven meldde dat Samas niet meer langs de afgrond loopt. Hij deed dit in het nieuw verbouwde hoofdkantoor ‘the Village Office’ dat vooral showroom en vestigingsplaats is van de divisie Benelux. Bij een gelijkblijvende omzet is de kasstroom nu 7,1 miljoen euro positief, tegen een jaar eerder 15,0 miljoen euro negatief. De solvabiliteit is sterk verbeterd naar 41 procent. En het is gelukt de bedrijfskosten structureel te verlagen naar 191 miljoen euro, in 2005 nog 246 miljoen euro.

Toch wordt het lopende jaar een overgangsjaar. Dit werd met een persbericht tijdens de vergadering bevestigd met als negatief accent dat het eerste halfjaar verliesgevend zal zijn, ondanks verbetering van de marge. Dit duidt erop dat de organisatie nog niet op orde is. Vooral de reorganisatie in Duitsland met een omzet van 162 miljoen euro gaat nog veel kosten. De stoelenfabricage wordt gecentraliseerd in Minden, met als gevolg een leegstaande fabriek in Waldshut-Tiengen groot 40.000 m2 die onverkoopbaar lijkt. De waarde van het totale leegstaande vastgoed dat te koop staat, bedraagt 18 miljoen euro, gebaseerd op marktwaarde. Het vorig jaar gestarte ict-project Harmony wordt ook in Duitsland verder uitgerold. Het is een vervanging van de sterk verouderde logistieke processen. In de Benelux is het nagenoeg ingevoerd en zorgt voor tevreden afnemers en kostenreductie. In 2007 zal het geheel operationeel zijn.

De cyclische kantorenmarkt zit al een paar jaar in een dal, maar als de economie echt gaat groeien, groeit Samas vier maal zo snel is de ervaring. Het omzetniveau ligt momenteel nog boven breakeven wilde cfo Guido Schlosser na enig aandringen wel aangeven. Als de omzet sterk groeit is outsourcing het toverwoord. Daar is Samas voorzichtig mee bezig, de stoffering van de stoelen is uitbesteed in Tsjechië, waar de lonen 75 procent lager zijn dan in Duitsland. De strategie blijft circa 70 procent van de productie in eigen hand te houden.

Het stroomlijnen van tien merken meubels en stoelen is afgerond: ze worden gepresenteerd onder het label van Samas met een nieuw logo. Drukkosten voor documentatie kunnen hierdoor in 2007 met miljoenen worden verlaagd. In Houten zijn productontwikkeling, marketing, ict en inkoop gecentraliseerd. Er komt een basisplatform voor stoelen, dan zal het niet meer mogelijk zijn dat er met veertig verschillende veersystemen wordt gefabriceerd. Op de najaarsbeurs in Duitsland zal het vernieuwde Samas zich presenteren. Een primeur zal het nieuwe gepatenteerde stoelleuningsysteem Flex zijn, waarvoor ook uit andere branches zeer veel interesse bestaat.

Samengevat, veel goede ontwikkelingen maar de aandeelhouder zal zeker tot 2008 moeten wachten op forse winstgroei die dan verdeeld wordt over 24,8 miljoen aandelen, een stijging van 58 procent doordat de preferente aandelen omgezet zijn in gewone aandelen. De halfjaarcijfers worden 8 november bekend gemaakt.