VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ambitie rendeert

In het hart van het bedrijf, naast het centrale distributiemagazijn, troffen 96 Sligro-aandeelhouders, goed voor 61 procent van het aandelenkapitaal, een bestuur aan dat blaakte van wilskracht en actiebereidheid. Succes smaakt naar meer en het uitstekende resultaat 2004 geeft daar alle aanleiding toe: 3 procent autonome omzetstijging in foodservice, constant volume in retail en een nettowinststijging van ruim 20 procent voor het totale bedrijf.

Hoe kwam dit resultaat tot stand in een dalende foodservicemarkt (min 1,5 procent) en een prijzenoorlog in de retailmarkt? Door een betere verkoopformule dan de concurrentie in foodservice, een goede ontwikkeling in de eigen supermarktketen EM-TÉ die in retail de volume- en prijserosie van de franchiseketen Prisma compenseert en verder door besparingen. Ondanks de groei van het bedrijf wist Sligro toch ook nog 10 procent van zijn overhead te besparen (50 man) en 14 procent van de bezetting in het centrale magazijn (30 man). De integratie van Ven verloopt voorspoedig en zal naar verwachting per medio 2007 8 à 10 miljoen euro aan kostensynergie op jaarbasis opleveren.
Sligro is uitstekend gepositioneerd voor verdere groei. Voor de hand liggen kleinere acquisities of één grote in foodservice, uitbouw van de succesvolle EM-TÉ-formule en verdediging van Prisma. Goed koopmanschap gecombineerd met een zeer efficiënte logistiek, up-to-date it en ruime kredietlijnen zouden succes moeten kunnen garanderen.

Voor 2005 verwacht Sligro in het eerste halfjaar iets meer autonome omzetgroei in foodservice en betere marges door verschuivingen in het assortiment en betere inkoopcondities. Voor retail is de verwachting enige omzetdaling door sluiting van onrendabele vestigingspunten en daarom meer winst in vergelijking met de eerste helft van 2004. Over de tweede helft 2005 doet Sligro nog geen uitspraken, mede omdat dan nog een bijzondere bate van 6 miljoen euro in 2004 gecompenseerd moet worden.
De discussie over corporate governance verliep soepel. Voorgesteld werd de beschermingsconstructies Stichting Prioriteit en Stichting Preferent af te schaffen, terwijl ook de code-Tabaksblat in hoge mate gevolgd wordt.

Naast wat ondergeschikte punten maakte Sligro een uitzondering ten aanzien van de vierjaarscontracten voor bestuurders en de maximale afvloeiingsvergoeding van één jaarsalaris, waarvoor men overigens een redelijke uitleg gaf.
Verder was de vergadering routine met onder andere de benoeming van A.J.M. Voets tot directeur Retail en de herbenoeming van de commissarissen H.J. Hielkema (PC) en T.J.M. van Heedel. Het voorstel op de agenda tot verlenging van de termijn voor de bevoegdheid van de directie tot uitgifte van alle nog niet geplaatste aandelen werd teruggenomen. Een verstandig besluit!