VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drijven op merchandising

Spyker heeft vorig jaar 0,8 miljoen euro winst gemaakt, zij het niet met de core-business – het maken van sportauto’s – maar vooral dankzij de overname van het Formule1-team van Midland, inclusief nog enkele sponsor-contracten die uiteindelijk voor de winst zorgden.

Met de komst van het Formule1-team liepen omzet, voorraden, personeels-leden en kosten flink op. Voor alle aandeelhouders die het woord namen, was dan ook de grote vraag of deze aankoop nu een ‘asset’ dan wel een ‘liability’ was, te meer daar de beide wagens in de tot dan toe gereden races uitvielen of als laatste aankwamen.

Bestuursvoorzitter Muller zag het absoluut als een geweldige opsteker. Niet alleen vanwege het feit dat de Formule1 door vijf miljard kijkers wordt gevolgd en daarmee publiciteit en technische spin-off genereert voor de sportauto’s. Ook en vooral omdat de merchandising de kurk gaat vormen voor het bedrijf, nu nog goed voor iets meer dan 1 miljoen euro, maar bij Ferrari bijvoorbeeld al meer dan 600 miljoen.
Spyker heeft vorig jaar wel meer sportauto’s gemaakt – 94, waarvan 74 verkocht, tegen 48 en 26 in 2005 – maar er wordt nog steeds verlies op geleden.

De kasstroom moet ook volgens de accountant beter en verder bedraagt het eigen vermogen 22 procent van het balanstotaal. De accountant acht het gevaar dat niet aan de verplichtingen voldaan kan worden, nog bepaald niet geweken. Er moet ook veel duur geld geleend worden. Met meestal klanten van buiten het eurogebied, zijn de koersrisico’s groot in deze branche. Het dividend werd dan ook gepasseerd.

Om de verkoop ook in slechte tijden en voor het vergrijzende rijke koperspubliek op peil te kunnen houden, gaat Spyker nu ook suv’s (sports utility vehicles) maken. Dat betekent wel nieuwe investeringen, uitbreiding van gebouwen en personeel en minder focus om de bestaande sportwagens C8 en C 12 tot en voorbij het break-evenpunt te brengen.

Tenslotte meldde Muller dat de onderneming plannen maakt om te verhuizen naar een nieuwe locatie, liefst op het circuit van Lelystad, die tevens als een bezoekersattractie gaat fungeren.
De VEB wees erop dat drie commissarissen aanzienlijke belangen in Spyker hebben en dat de president-commissaris maar liefst tien andere commissariaten, waarvan twee voorzitterschappen, en twee niet-commerciële bestuursfuncties heeft en ook nog in het bestuur van zes Stichtingen van preferente aandelen zit.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net