VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gas, veel gas, plankgas

Wat is er mooier dan een bezoek aan een jonge autofabrikant in het absolute topsegment? Na binnenkomst onder begeleiding door de fabriek naar de hal die voor de aandeelhoudersvergadering is vrijgemaakt. In de productiehallen blijmoedige Spyker-sleutelaars voor de afwerking tot gereed product dat vooral bestemd is voor de wereldwijde happy few.

Zo heeft de doorsnee Amerikaanse klant al zeven auto’s in zijn verzameling en de gemiddelde Midden-Oosten klant al zeventien stuks. Spyker auto’s figureerden onlangs in de film Basic Instinct 2. Naast filmactrice Sharon Stone gaf ook de Spyker Laviolette zich daarin voldoende bloot om op het netvlies van iedere bioscoopbezoeker te blijven hangen.

Medeoprichter en grootaandeelhouder Victor Muller kreeg van president-commissaris Hessel Lindenberg eerst de gelegenheid om in bijna een uur tijd met een promotiefilm het product Spyker neer te zetten. Daarbij verklaarde hij dat het begrip product in zijn ogen minder van toepassing is, alles draait volgens hem om de naam Spyker als merk. Hij brengt het verhaal met verve. Hij schetst een markt van 15.000 tot 20.000 kopers voor de Spyker auto’s. Daarnaast ziet hij veel mogelijkheden voor merchandising met diverse luxe artikelen onder de naam Spyker. Muller was juist teruggekeerd van bijeenkomsten met Syker-dealers in de Verenigde Staten en die waren enthousiast over de ambities met aanvullende merchandising.

Uiteraard werd ook de agenda van de jaarvergadering behandeld. Spyker toont vijf jaar na de oprichting in 2000 nog geen winst, maar de resultaten gaan beslist in de richting van zwarte cijfers. Die worden in 2006 nog niet bereikt, maar volgend jaar wel, zo is de overtuiging. De productiecapaciteit is in Zeewolde inmiddels goed voor honderd auto’s per jaar. Vorig jaar is na een veiling VW-dochter Karmann beschikbaar gekomen als leverancier van de belangrijkste delen, chassis en bodies. Daarmee is er voor de komende tijd voldoende aanvoer voor de Spyker-productie. Muller stelt, dat Spyker dan nog meer kan uitbreiden om aan de vraag te voldoen.

Optimisme alom, maar nog geen winstsituatie. Het nettoverlies is inmiddels wel beduidend teruggebracht, van 5 miljoen euro over 2004 tot 1,9 miljoen over 2005. Als Spyker volgend jaar toch winstgevend wordt, komt de onderneming ook in een andere financieringspositie. Dan wordt bancaire financiering van werkkapitaal mogelijk, nieuwe kapitaalsemissies worden dan niet meer verwacht. De vraag naar een dividendbeleid bij een komende structurele winstsituatie was nog moeilijk te beantwoorden, maar de bereidheid daartoe is dan duidelijk aanwezig.

De directie wordt uitgebreid met een derde man, Richard Borsboom. Cfo Jaharia blijft op zijn post, maar heeft minder tijd beschikbaar. Hij draagt een deel van zijn werkzaamheden in de raad van bestuur over aan Borsboom. De raad van commissarissen wordt met twee man uitgebreid tot vijf. President-commissaris Lindenberg antwoordde positief op de vraag naar een meer structurele werkverdeling in de raad. Er komen dan twee kerncommissies, waaronder een audit committee.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net