VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste notering op Alternext

Het Eindhovense detacheringsbedrijf The Member Company (TMC) heeft op 24 november 2006 een beursnotering gekregen op Alternext in Amsterdam. Deze beurs is bedoeld om kleinere en middelgrote bedrijven toegang te bieden tot de publieke kapitaalmarkt. Alternext is als onderdeel van Euronext op 17 mei 2005 van start gegaan in Parijs en TMC was met zijn beursnotering het eerste fonds daarop in Amsterdam, kort daarna gevolgd door Reesink. Alternext in Amsterdam is thans met twee fondsen nogal in de minderheid ten opzichte van Brussel (5) en Parijs (91).

TMC, opgericht in 2000, detacheert hoogopgeleide technische en ict-specialisten bij technologie-, automotive en productiebedrijven in Nederland, België en Duitsland. Belangrijke klanten zijn onder andere ASML, Philips, Océ en TNO. Bestuursvoorzitter Thijs Manders was al de gangmaker van enige samenwerkende TMC-bedrijven, voordat per 1 juli 2006 TMC werd opgericht. De cijfers van de eerste helft van 2006 zijn pro forma samengevoegd en opgenomen in de jaarcijfers 2006

In deze eerste aandeelhoudersvergadering van TMC als beursfonds kon president-commissaris Jan Lobbezoo terugzien op een succesvol 2006. De omzet nam toe van 6,1 miljoen euro in 2005 tot 14,1 miljoen euro het afgelopen jaar, een stijging van 130 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 1,0 miljoen euro een jaar eerder (16% van de omzet) naar 2,8 miljoen euro in 2006 (20% van de omzet). De nettowinststijging van 0,6 miljoen euro in 2005 naar 1,9 miljoen euro was in 2006 eveneens aanzienlijk. Het aantal gedetacheerden, voor TMC "werkondernemers", hield met deze groei gelijke tred en steeg van 70 naar 175 in één jaar. Per eind maart was dit aantal 191.

De Nederlandse arbeidsmarkt voor hoogopgeleide technici blijft krap. TMC heeft voldoende, mede vanuit het buitenland afkomstige kenniswerkers kunnen inzetten. De komende jaren wordt verdere groei verwacht. Naast autonome groei ziet TMC de nodige overnamemogelijkheden, zowel landelijk als in de regio Eindhoven. Medio april kwam het bericht van de overname van de Amersfoortse detacheerder Adapté, gericht op de sectoren bouw en civiele techniek.

Met 165 medewerkers en 10 miljoen euro omzet betekent die overname voor TMC vrijwel een verdubbeling van bedrijfsomvang. De transactieprijs kan tussen 6 en 7 keer de ebit liggen. Voor de financiering van deze overname is een forse kapitaalsuitbreiding nodig. Binnenkort mag in dit verband een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden verwacht. Bovendien wil TMC een sterke kaspositie aanhouden en daarom wordt zeker tot 2009 geen dividend uitgekeerd.