VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acquisities werpen vruchten af

"Nine million bicycles in Beijing" zingt Katie Melua. Accell produceerde er in 2005 858.000. De productie vindt in Europa plaats, zij het dat veel onderdelen uit het Verre Oosten komen. Accell richt zich vooral op de duurdere fietsen. Dat is heel wat anders dan de fietsen die voor 25 á 50 dollar door China worden geëxporteerd.

Op de import van deze fietsen heft de EU overigens een forse antidumping heffing. Accell scoort ook met elektrisch aangedreven fietsen. Met sportieve fietsen en fitnessapparaten profiteert Accell van de gezondheidstrend. Fitness is voor Accell een relatief nieuwe activiteit waarvan de marge moet worden opgekrikt.

Door acquisities is het belang van Nederland tot onder de 50 procent gedaald. De acquisities werpen hun vruchten af. Zo is de fraaie winststijging mede te danken aan de betere marktomstandigheden in het buitenland. De acquisities in 2005 betroffen distributie. In 2006 verwierf Accell de Amerikaanse distributeur Seattle Bike Supply. Hiermee wil Accell ook deze markt veroveren.

De marge daalde licht als gevolg van lagere verkoopprijzen en stijging van de materiaalkosten. Dat zal in 2006 niet echt veranderen, maar in euro’s wordt wel meer winst verwacht. En daar gaat het tenslotte om, aldus cfo Sybesma. Ceo Takens toonde zich optimistisch over 2006. Accell zal kunnen profiteren van een voorzichtig herstellend consumentenvertrouwen. Tijdens de vergadering had Takens zijn mobiele telefoon op vergaderstand voor zich liggen. Een binnenkomend bericht stoorde de geluidsapparatuur herhaaldelijk. De koers van het aandeel bleek door de grens van 30 euro te zijn gebroken. Bijna een verdubbeling ten opzichte van begin 2005.

Accell procedeert over een in 2004 door de NMa opgelegde, zeer forse boete vanwege vermeende prijsafspraken. Omdat de onderneming ervan overtuigd is dat zij bij de rechter in het gelijk wordt gesteld, is geen voorziening in de jaarrekening opgenomen. Aan het eind van de vergadering werd de nieuw benoemde commissaris Jan van den Belt (Océ) voorgesteld. President-commissaris Douma meldde dat de raad via een headhunter bij hem terecht was gekomen. "Geen old boys networking."