Twee uur lang werd de leiding van Ahold hevig onder vuur genomen door de VEB en agressieve pensioenfondsen over het gevoerde beloningsbeleid, het jaarverslag en de jaarrekening. Afkeuring en het niet verlenen van decharge hingen in de lucht en werden uitgesproken. Uiteindelijk zegde de voorzitter toe de jaarrekening alsnog te zullen aanpassen bij gebleken fouten. Het ging hierbij om een voetnoot in de rekening, waaruit bleek dat Anders Moberg, behalve een vertrekpremie van 7,25 miljoen euro, nog 1,5 miljoen opties ter waarde van 5 miljoen euro tegoed heeft, terwijl die opties bij vertrek automatisch waardeloos zouden moeten worden.
Aan de orde was een tevens een voorstel om Wakkie te herbenoemen. Eerder was echter zijn vertrek aangekondigd, omdat zijn taak er op zou zitten na beëindiging van de talloze juridische procedures waar Ahold in was verwikkeld. De VEB vroeg waarom nu deze herbenoeming. Wat is er op til? Een afsplitsing, een fusie, een overname? Waarom wil Ahold dat hij blijft? De toekomst zal het leren, want hierop wilde Dahan niet ingaan.
Ahold heeft haar belang van 73 procent in Schuitema verkocht aan private equity partij CVC Partners in ruil voor ruim vijftig winkels van C1000 en een bedrag in contanten. Door preferente aandelen met speciale rechten is Ahold in staat bij Schuitema een beslissende vinger in de pap te houden en heeft zij het recht gekregen om op een later moment nog winkels over te nemen. Albert Heijn, dat al met een marktaandeel van 30 procent marktleider is, kan nu haar dominante positie verder uitbouwen zonder vrees voor de NMa. Opvallend is dat het bestuur van Ahold slechts één kruidenier telt, Dick Boer.
De VEB verzette zich tegen de herbenoeming van Deloitte als accountant. Deloitte gaf ten onrechte goedkeurende verklaringen bij de jaarrekeningen van Ahold over 2000 en 2001. Tevens is Deloitte voor de rechter gedaagd voor verantwoordelijkheid voor misleidende jaarrekeningen bij U.S. Foodservice, waar op grote schaal met inkoopkortingen werd gefraudeerd. De voorzitter verdedigde desondanks Deloitte door dik en dun. Controle van de boeken blijft in hun handen.
Feestelijk was de goedkeuring van het dividend van 0,16 euro, na vijf dividendloze jaren. Jammer voor de aandeelhouders is dat Ahold, zo bleek uit het antwoord op een vraag, geen pay-outratio wil geven voor de komende jaren.
Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net