VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wachten op aantrekken automarkt

Stern bestaat uit een verzameling autobedrijven: dealers, verhuur, lease en schadeherstel. De onderneming is grotendeels ontstaan door acquisities. In 2004 werd Budget Rent a Car voor 1 euro gekocht van banken. Het beleid is erop gericht om de losse bedrijven te stroomlijnen, te integreren en synergie-effecten te bereiken.

"Buy and build", aldus bestuursvoorzitter Van der Kwast. Hij typeerde de automarkt als guur. De consumenten laten het afweten en dit heeft in het eerste kwartaal 2005 tot een onverwacht lagere nettowinst geleid. Deze daalde naar 1,1 miljoen euro ten opzichte van 2,3 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2004. Van der Kwast maakte zich echter geen zorgen en zag tekenen van herstel.

Stern heeft veel maatregelen getroffen gericht op kostenbeheersing en omzetvergroting. Hierdoor zal het bedrijf goed kunnen profiteren van het aantrekken van de automarkt. Vanwege de afhankelijkheid van de automarkt plaatsten diverse aandeelhouders vraagtekens bij de haalbaarheid van de prognose van 10 procent winststijging per jaar.

De strategie is gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van autoverkopen. Stern probeert meer te verdienen aan onderhoud, verhuur en schadeherstel. Verder wordt ingezet op de verkoop van financieringen en verzekeringen. Uiteindelijk moeten de niet-verkoopactiviteiten leiden tot een winstbijdrage van 50 procent, terwijl die nu op ongeveer 40 procent ligt.

Ook bij Stern discussieerden aandeelhouders over de criteria voor de directiebonussen. President-commissaris Eykel weigerde opening van zaken te geven, maar Stern zal voor 2005 mogelijk meer openheid betrachten. De VEB stemde tegen de vrijwel onbeperkte emissiemachtiging. Eykel gaf aan dat deze het volgend jaar waarschijnlijk in overeenstemming met de VEB-standaard zal worden gebracht. Het dividend werd gehandhaafd op 1,40 euro, ondanks de lagere winst per aandeel. De solvabiliteit van de onderneming laat dit ook toe.

Enkele grootaandeelhouders hebben in 2004 een onderzoek gedaan naar delisting van het aandeel Stern. De vermoedelijke premie die zij daarvoor boven de beurskoers zouden moeten betalen, heeft hen daarvan doen afzien.