VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Focus doet goed

De vergadering van aandeelhouders van Akzo Nobel, met een opkomst van 42 procent, verliep in een opgewekte en tevreden atmosfeer. De prima resultaten en deverbluffende afloop van de strategischestoelendans gaf hier ook wel aanleiding toe.

Akzo Nobel wist zich binnen een jaar te transformeren van een onder vuur liggend conglomeraat tot een meer gefocuste coatings/chemie onderneming. Daarbij heeft Akzo Nobel dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om Organon voor de absolute hoofdprijs aan Schering Plough te verkopen. Bovendien was de interesse van Henkel voor de minder passende chemieactiviteiten voor vier miljard euro meer dan welkombijde overname van ICI. AkzoNobel is nu bezig het ICI onderdeel National Starch verder te ontvlechten teneinde deze nog te kunnen afstoten.

Ondertussen toonde de bestaande business haar kracht. Een autonome groei van vijf procent tot 10,2 miljard euro en een stijging van de nettowinst met 29 procent tot 580 miljoen zijn onder de huidige omstandigheden mooie resultaten. De omzetgroei kwam tot stand door een 7 procent autonome groei in Chemicals en een 4 procent stijging in Coatings.Ook het overgenomen ICI noteerde goede resultaten in 2007 met een omzetstijging van 5 procent en een winststijging van 16 procent, waarvan het vierde kwartaal zelfs positief er bovenuit stak. Akzo Nobel in haar nieuwe vorm zou in 2007 pro forma een omzet van 14,4 miljard euro behaald hebben, met een bedrijfsresultaat van 1,4 miljard euro en een nettowinst van 903 miljoen euro. Belangrijk voor Akzo Nobel was ook het behalen van de nummer één positie in de Dow Jones Sustainability Index in haar sector.

De eerste kwartaal resultaten 2008 komen wat later beschikbaar dan normaal vanwege de integratie van het financiële systeem van ICI. Wel wilde Akzo Nobel kwijt dat er in lokale valuta groei verwacht wordt en dat het bedrijf wereldwijd sneller dan de markt denkt te groeien. In retail ziet bestuursvoorzitter Hans Wijers overigenseen enigszinsnegatief conjunctuur effect. De integratie van ICI loopt volgens Wijers voorspoedig. De directe synergie is nu beter gekwantificeerd op 340 miljoen euro tegen de eerder geschatte 280 miljoen euro. De integratiekosten zouden beneden de 300 miljoen euro moeten kunnen blijven. In 2009 zullen de baten de kosten reeds overtreffen. De eerder gemelde 375 miljoen euro “indirecte“ synergievoordelen blijven onveranderd staan.

Dan was er ook nog de kwestie van de naam van de onderneming. Marktonderzoek zou indiceren dat de onderneming het beste onder de huidige naam Akzo Nobel voort kan gaan. Het Engelse ICI verdwijnt als bedrijfsnaam, maar alle kostbare merknamen van ICIblijven uiteraard gehandhaafd.
Naast leidende posities in de specifieke Chemiemarkten is de nieuwe combinatie nu met vier Coatingsdivisies marktleider. Alleen bij de autolakken (Car-refinishes) heeft Akzo Nobel nog geen leidende positie. Het aansprekende maar nog ondermaats presterende Decorative Coatings is wereldmarktleider met een marktaandeel van 14 procent. Overigens is er altijd nog voldoende ruimte om verder te expanderen alvorens de kartelautoriteiten te ontmoeten.

Met de huidige basis van dominante posities in chemie en verven, in combinatie met de groei in het Verre Oosten, schept Akzo Nobel hoge verwachtingen. De komende tijd kan Akzo Nobel bewijzen of zij de synergievoordelen ook in de praktijk waar kan maken en in hoeverre zij bestand is tegen de dreiging van een recessie.