VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tien jaar fraaie cijfers

Amsterdam Commodities (Acomo) handelt in specerijen, voedingsingrediënten en natuurrubber. 2006 was voor Acomo een uitstekend jaar. Alle groeps-onderdelen realiseerden en hoger resultaat. Ondanks of juist dankzij de grote schommelingen in de prijzen van de grondstoffen op de wereldmarkt wisten de handelaren van Acomo winst te creëren in zowel stijgende als dalende markten.

De handel in specerijen en voedingsingrediënten van de grootste groepsmaatschappij Catz Intenational is nagenoeg stabiel gebleven ondanks de volatiele markt. De rubberhandel is de activiteit van de niet geconsolideerde deelneming RCA (42,5%). De geconsolideerde omzet steeg in 2006 met 20 procent tot 143 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat vóór incidentele baten steeg met 11 procent tot 6,5 miljoen euro. De totale nettowinst kwam inclusief de niet geconsolideerde deelnemingen uit op 7,8 miljoen euro, een stijging van 56 procent. De bijdrage daarin van RCA was 3,8 miljoen euro. Het dividend wordt opgetrokken naar 0,30 euro. Het dividendrendement komt hierdoor op 8,2 procent bij een pay-out van 63 procent. Acomo verwacht voor 2007 een goed jaar, maar directeur Stephan Holvoet blijft voorzichtig.

In zijn toelichting schetste Holvoet ook de ontwikkeling van Acomo in de afgelopen tien jaar. Met een rendement op het eigen vermogen van gemiddeld 25 procent, een dividendrendement van ruim 8 procent en een koersstijging van ruim 200 procent mag de belegger volgens hem tevreden zijn. Acomo belooft doorgaans niet veel, maar wil op lange termijn aandeelhouders-waarde creëren. De strategie is daarbij gericht op groei, diversificatie, productspreiding en geografische spreiding. Naast de handel, gaat de onderneming zich ook richten op distributie. Vorig jaar augustus is daarvoor Tefco Food Ingredients overgenomen. Nadrukkelijk noemde Holvoet dit een vriendschappelijke overname. Het rendement op de investering in Tefco was in 2006 een kleine 15 procent.

Op vragen van verschillende aandeelhouders over acquisitie-mogelijkheden zei Helvoet dat het afgelopen jaar met meerdere bedrijven in verschillende sectoren is gesproken. Over specifieke bedrijven wordt geen informatie gegeven wegens concurrentie-gevoeligheid. De vraag of Acomo mogelijk zelf overgenomen zou kunnen worden, werd afgedaan als hypothetisch. Acomo heeft geen beschermingsconstructies in de vorm van certificering en vindt die ook niet nodig. Acomo gaat niet de strijd aan met private equity, maar houdt vast aan eigen waarden en normen, zelfstandigheid, eerlijkheid en soberheid. De binding van het personeel met het bedrijf is groot en er is een laag personeelsverloop.

De vergadering stemde in met de voorgestelde wisseling van accountant. BDO Accountant wordt voor 2007 de nieuwe accountant van Acomo. De samenwerking met PricewaterhouseCoopers was weliswaar goed, maar BDO is goedkoper en is al accountant in Singapore voor RCA. Commissaris Van Lanschot treedt op eigen verzoek af vanwege drukke werkzaamheden. Hij krijgt geen opvolger, zodat de raad nu uit vier leden bestaat.