VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Del Prado still going strong

Toen ik in 2001 voor het laatst een vergadering bezocht van ASMI, producent van machines voor de halfgeleiderindustrie, zou het vertrek van oprichter, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Arthur Del Prado zorgvuldig worden voorbereid. Inmiddels vier jaar later zit de charismatische bestuursvoorzitter, 73 jaar jong, nog steeds achter de tafel. Zijn beoogde opvolger Haijo Pietersma bleek na jaren proefdraaien toch niet de juiste man op de juiste plaats te zijn en is vertrokken. Ook het vertrek vancfo Robert de Bakker, op eigen verzoek en om persoonlijke redenen, komt de onderneming niet goed uit. Tijdens de jaarvergadering werd Naud van der Ven als zijn opvolger benoemd.

President-commissaris Paul van den Hoek werd met klem verzocht zijn commissariaat met nog eens vier jaar te verlengen, ondanks zijn zeer lange zittingsduur vanaf 1981. In het belang van het bedrijf stemde de vergadering hiervoor. Het proces van het zoeken naar de nieuwe bestuursvoorzitter dient met alle zorgvuldigheid te gebeuren. Del Prado maakte bekend dat in de vergadering van 2007 een nieuwe man, komend uit de huidige organisatie, zijn taken zal overnemen.

ASMI bestaat uit twee divisies: de Front-end- en de Back-enddivisie. De laatste bestaat uit een belang in ASM Pacific Technology. Dit bedrijf is al dertig jaar winstgevend. Front-end wordt dus al jaren gesubsidieerd door Back-end en dat zal ook nog in 2005 het geval zijn. De winstwaarschuwing van enige weken geleden en de bekendmaking van het onverwacht grote kwartaalverlies in 2005 deed het aandeel ruim 7 procent dalen. Het goede nieuws is dat Front-end wel heeft kunnen blijven investeren en dus in de nieuwste technologische ontwikkelingen, waaronder de 300mm-technologie, voorop loopt.

De laatste acquisities dragen weliswaar nog niet bij aan de winst maar de verwachting is dat de benodigde kritische massa in 2006 bereikt zal worden om Front-end eindelijk winstgevend te kunnen maken. Tijdens de presentatie van Del Prado wordt duidelijk dat het groeipotentieel van de technologische segmenten waarin ASMI voorop loopt, enorm is. Voor een niet-ingewijde is het een kwestie van vertrouwen, voor Del Prado is het slechts een kwestie van tijd. Gezien de niet al te hoog opgelopen koers van ASMI lijken de meeste beleggers er de voorkeur aan te geven om nog even de kat uit de boom te kijken.

In een transparante vergadering, waarin met slechts 20 aandeelhouders toch 25 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigd was, maakte de voorzitter bekend dat het oude standpunt structureel geen dividend uit te keren was losgelaten, maar dat gezien de huidige balanspositie de winst van 2004 voor deze keer toch nog aan de reserves zal worden toegevoegd.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net