VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Technologie op wereldniveau

Ook dit jaar hebben machines voor het assembleren en inpakken van chips (back-end activiteiten), weer een bijdrage in de opbrengst geleverd van 59,5 miljoen euro (+62%). Back-end is de kernactiviteit van ASM Pacific waarin ASMI een belang heeft van 64 procent. Eind 2003 bedroeg de beurswaarde van dit belang 717 miljoen euro, de waarde van ASMI circa 825 miljoen euro. De bijdrage wordt ontvangen via dividend. Volgens de regels van de Hongkongse beurs mag ASMI geen gebruik maken van de leencapaciteiten van ASM Pacific. Het management is in handen van Arthur del Prado en Patric Lam die bij ASMI respectievelijk CEO en vice-president zijn.

ASM Pacific neemt als marktleider steeds meer afstand van de concurrentie. De onderneming volgt de grote afnemers in het Verre Oosten en heeft fabrieken in onder andere Maleisië, Korea, Taiwan en natuurlijk China.

Ook machines voor het aanbrengen van materialen op de wafers (front-end) wint steeds meer marktaandeel, uitgezonderd het topjaar 2000, helaas met verliezen. Deze verliezen zijn gefinancierd met converteerbare leningen in dollars: per 15 november 2005 moet eventueel 115 miljoen dollar terug betaald worden. CFO De Bakker maakt zich geen zorgen over terugbetaling met 150 miljoen euro in kas.

Na vele jaren van beloften over kostenbeheersing en verlaging van de break-even omzet, pakt ASMI het nu echt aan. De productie wordt samen gevoegd met de vestiging Almere en de productie van generieke machines wordt overgeplaatst naar Singapore. Ook verkoop en marketing gaan naar het Verre Oosten en front-end wordt verder gereorganiseerd. In juni werd 150 mensen ontslag aangezegd, echter in het eerste kwartaal steeg de omzet 66 procent en ook de backlog steeg meer dan verwacht. Klanten als Intel en Samsung investeren weer in productie-uitbreiding. Deze ontwikkeling dwingt om te investeren in opleiding en werving van personeel.

Nieuwe technieken, patenten en entrees bij klanten verwerft ASMI niet alleen op eigen kracht, maar ook door overnames. Het Californische NuTool, een concurrent waarin ASMI al een belang van vijftien procent heeft, wordt volledig overgenomen. Zij bezitten een gepatenteerde koper depositie technologie. Eind april werd ook de overname aangekondigd van het Koreaanse Genitech, dat kortgeleden nog een patentenstrijd met ASMI voerde. Deze acquisities worden grotendeels met uitgifte van ongeveer zes procent nieuwe aandelen betaald. De machtiging tot uitgifte van aandelen is nu conform de wensen van de VEB: "we zijn overstag door uw vlammende betogen", meldde voorzitter Paul van den Hoek.

De vooruitzichten zijn gunstig. De enorme dip is achter de rug en dankzij een dertig jaar volgehouden visie zal ASMI weer sterker groeien dan de markt. Na het zeer goede eerste kwartaal, wordt ook een goed tweede kwartaal voorspeld. Del Prado wil dit nog meemaken en blijft tot de volgende aandeelhoudersvergadering. Zijn plaatsvervanger en beoogd opvolger Haijo Pietersma zal nog even moeten wachten.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net