VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorjaarskriebels

Waren buiten de eerste lentetekenen in de lucht, ook binnen in het Evoluon klonk van achter de ASML-bestuurstafel een optimistisch "it’s in the air". Het herstel van de markt voor chipmachines is nakende. De orders komen binnen. Met het oog op de lange levertijd van de machines is het zelfs de vraag of ASML de omzetontwikkeling kan volgen. Ook gezien de in 2003 uitgevoerde herstructureringen en personeelsontslagen. Maar bestuursvoorzitter Doug Dunn zei een op de realiteit afgestemd flexibel personeelsbestand te hebben.

Ook heeft ASML een nieuwe markt gecreëerd. Handel in ‘occasions’, gebruikte lithografiemachines. Die kunnen op korte termijn geleverd worden. ASML is marktleider in de halfgeleide lithografiesystemen. Met de beschikbaarheid van immersiesystemen en met de 300 mm twinscan heeft ASML ook een technologische voorsprong. Concurrenten Nikon en Canon zijn op achterstand gezet, maar voor hoe lang nog? Onderzoek en ontwikkeling moeten het technische bedrijf ook op lange termijn aan de top houden.

ASML keert zowel in goede als slechte tijden geen dividend uit op haar gewone aandelen. Het rendement houdt het bedrijf in voor verdere ontwikkeling en groei. De VEB merkte daarbij op dat de aandeelhouder in plaats van dividend dan wel een meerwaarde in de vorm van koerswinst verwacht. Daar ontbreekt het nog aan.

Blijven de aandeelhouders met niets zitten, de vaste en variabele beloning van de leden van de raad van bestuur ging, ondanks het verlies van 160 miljoen euro, met 55 procent omhoog. Voor de VEB onbegrijpelijk en onverteerbaar en na de uitleg van president-commissaris Henk Bodt onverklaarbaar. Deze erkende dat de nieuwe beloningsstructuur zeer ingewikkeld is, maar noemde een stijging van 55 procent geen verhoging! ASML heeft onbekende interne financiële doelstellingen, maar het zijn wel componenten in de bezoldigingstructuur.

Dat het jaarverslag in de Engelse taal verscheen oogstte terecht veel kritiek. ASML is bij vertaling bang voor interpretatieverschillen. Geen geldig excuus voor de Nederlandse aandeelhouders. De code-Tabaksblat heeft bij ASML geleid tot een statutenwijziging. Omdat men al onderworpen was aan de Amerikaanse Nasdaq, SEC en de Sarbanes-Oxley regels, moet het voldoen aan de 124 aanbevelingen Tabaksblat weinig problemen geven. Met proxy voting, het vinden van onafhankelijke bestuurders en het openbreken van contracten is men er nog niet uit. De raad van commissarissen werd uitgebreid met (nog) een Philipsman, A.P.M. van der Poel, en met F. Frohlich, CFO van Akzo-Nobel. S. Bergsma trad af. De voorzitter van de raad van bestuur, boegbeeld Doug Dunn, gaat dit jaar met pensioen.

De voorzitter gelooft in de succesvolle toekomst van het bedrijf .Volgens CFO Peter Wennink zal in 2004 de focus gericht zijn op het verbeteren van de winstgevendheid, meer dan op de omzet.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net