VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TERUG BIJ AF

De VEB vertegenwoordigde in deze AVA 462 aandeelhouders met 482000 aandelen. Doug Dunn directie voorzitter sinds januari 2000 had maar een doel, marktleider worden, dat is in 2002 gelukt. ASML leverde in 2002 40 procent van de chipmachines wereldwijd. Vooral het nieuwste model Twinscan verkoopprijs ca  9 miljoen euro is zeer gewild. Om dit doel te bereiken kocht  ASML in 2001 de Silicon Valley Group prijs 1400 miljoen euro.

SVG had als klant de grootste Chipmaker INTEL en daarnaast aanvullende activiteiten met de onderdelen Track en Thermal, welkome aanvullingen voor de mono fabrikant ASML, SVG blijkt echter zeer verliesgevend. Track is inmiddels gesloten en Thermal staat te koop. Totale kosten voor voorzieningen, afwaarderingen en afkoop leveranciers 135 miljoen euro. Over het aantal verkochte machines bij INTEL is Dunn vaag, het vraagt geduld en INTEL stelt exacte informatie niet op prijs. INTEL investeerde wel via een converteerbare lening 80 miljoen dollar in NIKON. Deze gebruikt de lening totaal bedrag 400 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines.

ASML is weer met beide benen op de grond. Sinds de beursgang in 1995 heeft ASML 900 miljoen euro winst geboekt, de laatste twee jaar echter 685 miljoen verlies. De koers daalde het laatste jaar van € 29 naar € 6,50 en 20 procent van het personeel is ontslag aangezegd,
de concurrentie is door nu al drie jaar durende malaise in de chipindustrie nog nooit zo sterk geweest. Bij aantrekken van de markt blijft de marge slecht door de grote overcapaciteit. ASML focust nu veel sterker op de kosten. Het doel van het totaal aan verkoop-, admini-stratie- en algemene kosten ligt op 10 procent van de omzet, in 2002 13,4 procent. Op R&D uitgaven wordt niet bezuinigd. Door snellere betaling van klanten, betere beheersing van de werkvoorraden en kortere productie doorlooptijd van de machines wordt de kasstroom verbeterd. Voorwaarde is wel dat de omzet en marge niet teruglopen. Deze maatregelen zijn ook nodig om in 2004 de converteerbare lening groot 520 miljoen dollar af te lossen. De kredietstatus van deze lening is door Moody recent verlaagd naar B3.
Door de lage koers staan  de personeelsopties “onder water” De uitoefentermijn is deels verlengd tot 2012! Kosten 141 miljoen euro, deze zijn volgens financieel directeur Wernink  theoretisch. En volgens de accountant regels hoeven ze niet geboekt te worden. De VEB is mordicus tegen, immers bij hoge koersen wordt ook geen geld teruggeven.

De juridische gevechten met NIKON over patenten hebben in 2002  35 miljoen euro gekost, voor 2003 wordt 20 miljoen euro geschat. Nikon verloor in eerste termijn in de VS. Verder proberen Nikon en Cannon de Japanse markt af te schermen, tot nu toe met succes.

Na jaren aandringen komt ASML in 2003 met kwartaal cijfers en wel op 16 april voor de eerste keer.