VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Prijzen dalen, optimisme blijft

Fabrikant van navigatiesystemen TomTom heeft vanaf het oprichtingsjaar 1991 een stormachtige ontwikkeling gekend. Het afgelopen jaar 2007 was de bedrijfsgroei wat afgevlakt en het eerste kwartaal van dit jaar was ronduit slecht. Maar bestuursvoorzitter Harold Goddijn laat zich door niets uit het veld slaan en blijft de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Steeg de omzet in 2006 nog met 89 procent tot 1,36 miljard euro, in 2007 was de toename 27 procent tot 1,73 miljard euro. De nettowinst zag in 2006 een plus van 55 procent tot 222 miljoen euro en in 2007 steeg deze met 43 procent tot 317 miljoen euro. De winst stond in 2007 behoorlijk onder druk door prijsverlagingen als gevolg van het gevecht met de Amerikaanse concurrent Garmin. De gemiddelde verkoopprijs per apparaat daalde met 37 procent tot 170 euro. Het eerste kwartaal van dit lopende jaar moesten verdere prijsverlagingen worden doorgevoerd. Voor het tweede kwartaal van 2008 staat er een nieuwe reeks apparaten op stapel. Deze hebben een betere en meer flexibele routeberekening.

De nog aanwezige voorraad oude apparaten moet nu tegen uitverkoopprijzen de winkel uit. Het afgelopen kwartaal heeft TomTom daardoor niet meer dan twee miljoen apparaten verkocht. Goddijn denkt dit jaar evenwel nog steeds 14 tot 15 miljoen apparaten te verkopen, want deze nieuwe apparaten uit de Go-serie moeten het goed in de markt kunnen doen. Dit zal de omzetcijfers voor 2008 echter niet meer goed kunnen maken. Ging TomTom eerst nog uit van een omzetverwachting van 2,0 miljard tot 2,2 miljard euro, voor dit jaar is dat nu bijgesteld naar 1,8 miljard tot 2,0 miljard euro. Deze lagere omzetverwachtingen vielen slecht op de beurs. Al met al is de beurskoers sinds begin dit jaar meer dan gehalveerd, terwijl de AEX index in dezelfde periode ‘slechts’ tien procent moest inleveren.

De nettowinst daalde dit afgelopen eerste kwartaal tot 7 miljoen euro, 83 procent minder dan de 44 miljoen euro van het eerste kwartaal 2007. Aan het onverstoorbare optimisme van Goddijn deed dat weinig af. Tegenover de VEB ontkende hij dat er nu al sprake is van een sterke marktstabilisatie. Het percentage automobilisten met navigatieapparatuur is in Europa nu ongeveer twintig procent en kan nog behoorlijk stijgen. En het huidige percentage van nog maar acht procent in Noord-Amerika geeft daar juist volgens Goddijn extra groeikansen. In Europa en Noord-Amerika moet de gezamenlijke markt dit jaar met 50 procent en 38 miljoen eenheden kunnen stijgen. De vergadering had een rustig verloop.

De voertaal was ook nu weer Engels. TomTom beroept zich daarbij op de grote internationale spreiding van het aandelenbezit. Slechts ongeveer tien procent zou in Nederlandse handen zijn. President-commissaris Alex Browne nam na de vergadering afscheid en oudgediende Karel Vuursteen (voormalig Heineken-topman) neemt zijn plaats in. Aandeelhouders hebben onlangs in december hun goedkeuring gegeven aan de overname van Tele Atlas. Het overnamebod is nog altijd 30 euro per aandeel. In antwoord op de een vraag van de VEB vond Goddijn dit absoluut niet te veel. Het is een strategische overname die van groot belang is voor de toekomst van TomTom.

De beurskoersen van zowel TomTom als Tele Atlas stegen de afgelopen dagen sterk door een gerucht dat de Europese Commissie inmiddels “ja” zou hebben gezegd tegen deze overname. Deze geruchten moeten afkomstig zijn uit Brusselse kringen. Een Europees besluit wordt nu 21 mei verwacht. Het duurt wel lang, maar Goddijn liet doorschemeren de uitkomst positief tegemoet te zien.