VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van muurbloem naar bruid

Na de rampzalige ontwikkelingen in 2002 stond Ballast Nedam (BN) begin 2003 met de rug tegen de muur. Gelukkig heeft de directie de rug recht gehouden door niet in te gaan op het voorgenomen bod van Egeria in februari 2003. Intussen is BN, onder leiding van bestuursvoorzitter René Kottman doorgegaan met de sanering van internationale activiteiten en doorvoeren van reorganisaties. Voor de probleemdochter Ballast Plc werd in oktober surseance aangevraagd. Na zeven jaar saneren en reorganiseren blijkt dat het Britse avontuur mislukt is en in totaal circa 120 miljoen euro verlies heeft opgeleverd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering kon Kottman opgelucht mededelen dat alle claims tengevolge van de surseance zijn afgehandeld en de voorziening toereikend is.

Internationaal zijn de verliezen weggewerkt en er lopen nog drie projecten. De laatste, de aanleg van een HSL in Taiwan samen met Hochtief, wordt in 2005 opgeleverd, maar de betalingen lopen stroef. De internationale knowhow is behouden. Als voorbeeld werd de bouw van het voetbalstadion in Porto genoemd, waar BN zijn specifieke kennis heeft ingebracht.

Op 16 maart maakte Hochtief bekend dat het zijn 48 procent belang in BN volledig had afgeschreven. Een startsein voor speculaties met oplopende koersen. Op 27 april maakte TCN, een Nederlandse projectontwikkelaar, en Wedge bekend elk 24 procent van de aandelen van Hochtief overgenomen te hebben. Een transactie die hen in totaal slechts 45 miljoen euro kostte. Zij hebben de intentie om met medewerking van BN de meerderheid van de aandelen te verwerven. De samenwerking met TCN past binnen de strategie van BN om de "voor en achterkant" van de levenscyclus van projecten te versterken. Hieronder vallen projectontwikkeling, service, onderhoud en exploitatie van objecten. Investeerder Wedge was in de periode 1983-88 volledig eigenaar van BN.

Ballast Nedam heeft zich in 2003 opmerkelijk hersteld. Er werd operationeel ‘break even’ gedraaid, een verbetering van 122 miljoen euro. Vooral Nederland leverde goede resultaten bij gelijke omzet. De divisie industrie en toelevering wordt verder gereorganiseerd door de slechte markt voor prefab-beton producten. Onder industrie vallen ook grind- en steenexploitatie in België en een deelname in een Noorse groeve, in deze concessies en bezittingen zit een belangrijke stille reserve. Eind 2003 bedroegen de compensabele verliezen 140 miljoen euro. Samen met verrekening uit voorgaande jaren is er een belastingbate van 52 miljoen euro. Door de afstoting van Ballast Plc wordt er nog een compensabel verlies van 100 tot 130 miljoen euro verwacht.

De prioriteit voor de toekomst is winstgevendheid met de focus op Nederland. De vooruitzichten zijn dat het operationele resultaat zal verbeteren. Voor de NMA boetes van vijftien miljoen euro is geen voorziening getroffen: BN gaat in verweer en de uitkomst is onzeker.

Benoemingen van commissarissen zijn uitgesteld tot 1 juli, voor die tijd moet duidelijk worden hoe de ontwikkelingen met TCN en Wedge gestalte krijgen.