VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van logistiek geen kaas gegeten

Tante Post, het post- en pakjesbedrijf, zag in 1996 veel heil in logistiek als derde poot. Het nam daarom het Australische TNT over. Na de acquisitie waar men veel voor betaalde en veel van verwachtte, werd de merknaam PTT Post omgedoopt in TPG Post. Om de voortschrijdende internationalisering te onderstrepen ging TPG Post in 2002 verder onder de naam TNT, als Post, Express en Logistiek bedrijf. Logistiek werd bejubeld. Meerdere overnames volgden.

TNT opereert in achtentwintig landen. De omzet steeg tot 3,4 miljard euro. Die genereerde echter niet de winstgroei, benodigd om te beantwoorden aan de rendementsdoelstelling. Omdat TNT er maar niet in slaagde de logistieke activiteiten voldoende rendabel te maken, besloot men in december 2005, na de Franse tak met veel verlies verkocht te hebben, de divisie logistiek, actief in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië, af te stoten.

Verschillende partijen werden gevraagd een bod uit te brengen. Na de biedronde en de onderhandelingen werd een koopovereenkomst gesloten met het private equity fonds Apollo. De totale waarde van de transactie bedraagt 1,48 miljard euro. Na aftrekposten zal de netto opbrengst voor TNT ongeveer 1,25 miljard euro bedragen. Daarvan zal 15 miljoen euro betaald worden in de vorm van een 5%-belang in Apollo, de rest in contanten. Het grootste deel van de netto-inkomsten, ongeveer 1 miljard euro, sluist TNT door naar de aandeelhouders door middel van inkoop eigen aandelen. In een buitengewone vergadering hebben de aandeelhouders van TNT goedkeuring gegeven aan de verkoop van de divisie logistiek. Tevens stemden zij in met de intrekking van aandelen.

De VEB vroeg zich af hoe je met 15 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent in een onderneming met een waarde van 1,5 miljard euro kunt krijgen. Dat kan omdat Apollo aan de aandelen een waarde toekent van 300 miljoen euro en de overige 1,2 miljard financiert met leningen. Apollo leent het benodigde bedrag tegen een lager tarief dan het nieuwe bedrijf moet betalen. Dankzij die hefboom van het geleende geld maakt het bij gelijkblijvende winst, zoals die door TNT behaald werd, een royaal rendement van ongeveer 15 procent. De VEB vroeg zich af waarom TNT geen groter belang in Apollo neemt bij een dergelijke aantrekkelijke winst. Verder was de VEB benieuwd of het wegvallen van verbindingen tussen Post, Express en Logistiek invloed zal hebben op de exploitatie en rentabiliteit. Ceo Bakker verwacht geen grote effecten van het uiteenvallen van het netwerk voor Post en Express.

Apollo greep in Nederland al enkele malen mis bij overnames omdat de concurrenten meer boden. De VEB vroeg of logistiek niet meer had kunnen opbrengen. Wie waren de andere bieders? Heeft tijdsdruk een rol gespeeld? Immers TNT wilde in september een beslissing. De bestuursvoorzitter zei niets van welke druk dan ook gevoeld te hebben.

Tenslotte was de VEB geïnteresseerd te horen wat Apollo beter kan en doet dan TNT. Apollo heeft een referentiekader en weet goed wat ze doet met de overname. Het ziet een platform voor groei in logistiek en wil de toppositie op de wereldwijde markt voor contractlogistiek uitbreiden. Wat is de reden dat TNT daar niet in slaagde? Ceo Bakker noemde het afscheid van de logistieke divisie geen mislukking, zoals de VEB, maar een strategische beslissing op basis van het onvoldoende rendement. Het wordt dus oppassen voor de aandeelhouders. Wat gebeurt er als Post of Express minder gaan opbrengen? Een verbeterprogramma ligt er bij TNT kennelijk niet in de lade. Dus afstoten maar?