VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Riante orderportefeuille zorgt voorlopig nog voor voldoende winst.

BAM NBM heeft wederom een succesvol jaar achter de rug. De aanvankelijke prognose van een 40 procent hogere winst per aandeel werd ruimschoots overtroffen, met name dankzij uitstekende resultaten bij BAM NBM Infra. BAM NBM Infra zag zijn omzet met 7 procent autonoom en in totaal (dankzij de fusie met NBM) met 133 procent stijgen en behaalde een bijna vier keer zo hoog resultaat voor belastingen van 43,4 (11,9) miljoen euro. Bij de grootste divisie BAM NBM Bouw en BAM NBM Vastgoed (omzet 1757 miljoen euro) verliep de integratie van Wilma trager dan verwacht, waardoor deze dochter toch nog een verlies leed van circa 17 miljoen euro voor belasting.

Het divisieresultaat bleef steken op 28 miljoen euro. Wilma moet dit jaar winstgevend worden. Ook werd de vertraging in zowel de woningbouw- als utiliteitsbouwmarkt in de tweede helft van 2002 goed zichtbaar, maar BAM NBM heeft gelukkig een uitstekende orderportefeuille die dit jaar voor een stabiele omzet in deze sector zal zorgen. Dit ondanks een verwachte krimp in de bouwmarkt als geheel van 2,5 procent (na 2 procent vorig jaar).

BAM NBM Techniek blijft een goed renderende maar kleine divisie (omzet 176 (171)miljoen euro), die een resultaat neerzette van 11,4 (10,9) miljoen euro voor belasting. Het lukt echter nog steeds niet om geschikte (en willige) overnamekandidaten te vinden.

Hoewel de bouwconjunctuur duidelijk afzwakt, heeft BAM NBM voorlopig nog een riante orderportefeuille die tot in 2005 doorloopt, en sinds december tot eind maart met 3 procent is toegenomen tot 4,7 miljard euro.

Op grond van dit gegeven verwacht het bedrijf dit jaar een hogere nettowinst bij een licht hogere omzet. De bouwstaking had maar weinig invloed. Een positief effect kan nog uitgaan van de eerdere oplevering van de Westerscheldetunnel, die na aanvankelijke tegenslagen eerst vertraagd was overeengekomen op 8 november volgend jaar, maar nu gepland is voor het voorjaar van 2003. Op grond van het convenant met de overheid valt er in dat geval nog een flinke bonus te verdienen.
BAM NBM blijft het voorlopig in de Benelux zoeken, waar 97 procent van de omzet wordt behaald. Recente successen over de grens zijn een PPS-contract (dat wil zeggen Publiek-Private Samenwerking) voor het Paleis van Justitie in Antwerpen, terwijl men in de finale zit voor een soortgelijk contract voor het Paleis van Justitie in Gent.

Voor het eerst wordt het dividend uitsluitend in contanten uitgekeerd. De vermogenspositie, na de overname van NBM in 2000 wat verzwakt, laat dat weer toe en bovendien is de 4,75 procent converteerbare lening van 38,5 miljoen euro per 2004 inmiddels ‘in the money’ (conversiekoers 17,97 euro) zodat hieruit een verdere vermogensversterking zal resulteren.

Zoals veel mid- en small caps kampt BAM NBM met een zeer lage koers/winstverhouding: die is gedaald van 10 vorig jaar naar 6 nu. De onderneming is begonnen met een intensief investor relations-beleid met name gericht op het buitenland, om daar verandering in te brengen.