VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Herstelproces vordert goed

Onder leiding van president-commissaris Morris Tabaksblat, die de primeur had voor het eerst bij alle agendapunten de circa 300 aandeelhouders elektronisch te laten stemmen, kon de vergadering beginnen. In het jaar 2000 is aanzienlijke voortgang geboekt in de transformatie van de onderneming en overtroffen de financile resultaten de eigen verwachtingen. De autonome omzetgroei versnelde. Grote kostenbesparingen  meer dan gepland  zijn behaald.

Zeer belangrijk noemde Tabaksblat de bereikte overeenstemming over de acquisitie van de Amerikaanse uitgever Harcourt. De vereiste toestemming van de Amerikaanse autoriteiten wordt binnenkort verwacht. Ontstemd was hij echter over het feit dat ook de Britse autoriteiten een concurrentie-onderzoek wensten te doen, hoewel de activiteiten van Harcourt in het Verenigd Koninkrijk niet veel voorstellen. Dit betekent een onnodige vertraging.

De Harcourt-acquisitie is voor Reed Elsevier een enorme stap voorwaarts. Hierdoor wordt mondiaal een leidende positie ingenomen op het gebied van Wetenschappelijke en Medische uitgaven. En door het marktleiderschap van Harcourt bij uitgaven voor Amerikaanse scholen krijgt Reed Elsevier een uitstekende aanvulling in de snel groeiende educatiemarkt in de Engelstalige wereld. Op een vraag naar de prijs en de financiering van de acquisitie, antwoordde Chief Executive Officer Crispin Davis dat, rekening houdend met de schulden en na verplichte doorverkoop van een aantal bedrijfsonderdelen aan concurrent Thomson, de netto prijs voor Reed Elsevier neerkomt op rond 2,5 miljard dollar. Dit komt neer op 2,8 maal de omzet en 11,6 maal de EBITDA (winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie)  bepaald niet excessief. Ondanks de goede rentedekking en ruime leencapaciteit werd toch nog voor bijna 2 miljard dollar aan aandelen uitgegeven. Om flexibel te blijven, zei Davis. Bovendien genereert de overname een ruime kasstroom, zodat de verwatering beperkt blijft.

    

Op elektronisch gebied neemt Science Direct snel in betekenis toe, naar verwachting binnenkort tot 75  80 procent (thans 45 procent) van het hele segment. Reed Elsevier is op dit terrein al wereldleider. Bij de juridische uitgaven is, na enige teleurstellende jaren waarin marktaandeel werd verloren, vorig jaar enige verbetering opgetreden. Niettemin daalde, anders dan bij de andere bedrijfsactiviteiten, de winst. Dit was het gevolg van omvangrijke investeringen. Desgevraagd zei Davis dit jaar aanzienlijke vooruitgang te verwachten, onder meer door bewust beleid de klanten van traditionele distributiekanalen naar on-line producten te leiden. Dit levert grote kostenbesparingen op. Het product zou volgens hem nu wel concurrerend zijn. Jaarlijkse vooruitbetaalde abonnementen geven hier een goede indicatie. Vakinformatie omvat ook beurzen en soortgelijke evenementen. Deze leveren aan bedrijven naast gedrukte en elektronische ook face to face-informatie.

    

Van de economische teruggang in de V.S. en elders wordt mogelijk enige invloed verwacht bij de vakinformatie, zij het beheersbaar. Wetenschappelijke, medische en educatieve uitgaven zullen er nauwelijks door worden geraakt.

    

Tabaksblat en Davis verwachten dit jaar per saldo een flinke stap naar de doelstelling voor 2002 en later van omzetgroei boven het marktgemiddelde en dubbelcijferige winstgroei. Wat dit voor het lopend jaar betekent, bleef echter ongewis. Kwartaalberichten wil Tabaksblat niet geven. We geven genoeg informatie en de cijfers zijn niet zo belangrijk, vond hij. De VEB denkt daar anders over.