VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het laatste Spaanse jaar

Mediaconcern Endemol heeft een goed jaar 2006 achter de rug. De omzet steeg met 24,1 procent tot 1.117 miljoen euro en doorbrak daarmee de omzetgrens van 1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam met 18,5 procent toe tot 160,5 miljoen euro en de nettowinst kwam 17,2 procent hoger uit op 96, miljoen euro. De beurs waardeerde deze resultaten. Eind 2005, enige maanden nadat het Spaanse moederbedrijf Telefónica 25 procent weer naar de beurs had gebracht, sloot de koers van het aandeel Endemol nog op 9,99 euro, een jaar later noteerde het 17,70 euro. Inmiddels is de koers verder opgelopen tot 24,40 euro.

Endemol heeft zich als mediaconcern in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Het is aanwezig in 25 landen. De zes belangrijkste landen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Spanje, Nederland, Italië en Duitsland leveren samen 85 procent van de omzet. In de Verenigde Staten (+46,4%) en Engeland (+43,1%) steeg de omzet het sterkst. In de Verenigde Staten is Endemol toch nog maar een bescheiden partij en kan er verder groeien ondanks de scherpe concurrentie. Spanje lijkt met 155 miljoen omzet ook nog goede groeimogelijkheden te bieden, maar Endemol is nu ook al niet ontevreden. De omzet in Duitsland viel met 14 procent terug tot 71 miljoen euro, als gevolg van het einde van het programma Big Brother.

Maar 2006 was meer dan alleen een jaar met goede bedrijfs-ontwikkelingen. Het was ook het laatste jaar onder de vlag van het Spaanse Telefónica. Dat nam Endemol in 2000 over voor 5,5 miljard euro en heeft er al fors op afgeboekt. Eind 2005 werd een belang van 25 procent weer naar de beurs gebracht en heel 2006 werd gespeculeerd over de overige 75 procent. Dat belang verkoopt Telefónica nu aan een consortium, bestaande uit het Italiaanse Mediaset van Berlusconi, Cyrte Investments van John de Mol en PGGM en de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Zij zullen ook een bod uitbrengen op de overige 25 procent. In juli komt daarover een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het consortium heeft verklaard de bedrijfsvoering van Endemol ongemoeid te laten en zich vooral als belegger te zien.

Een bron van irritatie blijft de houding van Telefónica tegenover een aantal aandeelhouders van het oude Endemol, waarvan de aandelen niet werden ingekocht bij en na de overname in 2000. De VEB drong er bij Endemol op aan om hierover druk te blijven uitoefenen op Telefónica en dat werd toegezegd, al moet het resultaat daarvan ook nu weer worden afgewacht. Verder was het vertrek van bestuurslid Tom Barnicoat in maart van dit jaar opgevallen. Zijn vertrekpremie van 2,5 miljoen pond mocht er zijn, na bijna twee jaar bestuurslid te zijn geweest. Men beriep zich hier op contractuele afspraken.

Bestuursvoorzitter Elias Rodriguez-Vina toonde zich tevreden over het afgelopen eerste kwartaal van dit jaar. De lijn van de goede bedrijfsresultaten van 2006 is doorgetrokken. Voor heel 2007, ook met Endemol France weer aan boord, wordt een omzetstijging van ruim 20 procent verwacht, waarvan 5 tot 7 procent autonoom.