VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fast follower!

Operationeel was technische handelsonderneming Eriks al goed transparant, maar op corporate governance scoort Eriks nog uiterst laag, met name vanwege het vrijwillige structuurregime, de certificering van aandelen en een president-commissaris die nu al zeventien jaar ‘aan de macht’ is. In de vergadering werd meegedeeld dat afschaffing van zowel certificering als vrijwillig structuurregime in bewerking is en op de aandeelhoudersvergadering van 2005 zal worden gepresenteerd, onder handhaving van een aanvaardbare, tijdelijke beschermingsconstructie! President-commissaris Bouma blijft aan tot 2007. Dat is dan nog het laatste overblijfsel van het ‘oude’ Eriks. Bouma bestempelde Eriks nu als ‘fast follower’ op het gebied van corporate governance!

Directievoorzitter Kreuger kreeg in 2003 een extra pensioentoezegging van circa 400.000 euro, kennelijk vanwege ‘een slordigheidje’: de pensioentoezegging zou in de afgelopen jaren ondermaats zijn geweest en moest direct in één jaar worden bijgesteld.

In de vergadering werd de nieuwe kandidaat-commissaris aangekondigd: Aris Wateler van ING-dochter Parcom Ventures dat een belang heeft van meer dan vijf procent. Voorwaarde c.q afspraak is wel dat hij afscheid neemt van Parcom en dan onafhankelijk is.

De jaarresultaten waren redelijk in lijn met de prognose van 28 augustus 2003, toen Eriks aangaf dat de omzetverwachting vanwege het slechte economisch klimaat naar beneden moest worden bijgesteld tot circa 385 miljoen. Het is uiteindelijk 382 miljoen geworden. Hieruit blijkt dat Eriks de interne organisatie en de managementinformatie goed onder controle heeft. De resultaatontwikkeling moet ook niet overschat worden. Uit het tienjaaroverzicht blijkt dat het netto resultaat van 2003 nagenoeg gelijk was aan dat van 1998. Deze discussie werd niet met gejuich begroet!

Eriks heeft een marktaandeel van circa tien procent, variërend per land. De grootste concurrenten hebben maximaal hetzelfde marktaandeel. Kennelijk resulteert dit in een redelijk stabiele situatie waarin de marges nog niet sterk onder druk liggen. In lijn met de eerste kwartaalresultaten zijn de verwachtingen voor 2004 positief en ziet

Eriks het macro-economische herstel op gang komen.
In de vergadering kwam nog ter sprake of Eriks nu een defensief bedrijf is of niet. De juridische openstelling is in ieder geval een offensieve daad. Eriks zal zich steeds meer toeleggen op grotere acquisities, het zogenaamde kralen rijgen waaraan menig bedrijf ten gronde is gegaan, is daarmee van de baan. Wie weet wordt Eriks nog een echt offensief bedrijf!