VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dip in chipscyclus

Het afgelopen boekjaar heeft BESI fantastisch gedraaid. De omzet steeg met 87,5 procent naar 198 miljoen euro, de winst en de winst per aandeel schoten nog veel verder omhoog. Bestuursvoorzitter Richard Blickman gaf tijdens de jaarvergadering voor 30 aandeelhouders vooral een toelichting op het afgelopen kwartaal en de vooruitzichten voor 2001. De orderportefeuille is in het eerste kwartaal met 23 procent gedaald en de voorraden zijn toegenomen. Zowel voorzitter commissaris Maris als Blickman gaven hun visie over de toekomst van de chipsector.

Dit jaar wordt een koude winter voor BESI en de gehele halfgeleiderindustrie. Recente bezoeken aan de V.S. bevestigen deze indruk. De mate van teruggang voor BESI is onvoorspelbaar maar het bestuur houdt rekening met 25  40 procent. Pas in 2002 verwacht BESI een opleving in deze cyclus. Of dat begin of eind 2002 zal zijn is nu nog volstrekt onduidelijk. BESI is echter door de volle oorlogskas goed gepositioneerd voor deze dip in de chipcyclus.

De VEB stelde het niet uitkeren van dividend aan de orde gezien de forse winst en het groeiende eigen vermogen. Blickman heeft het dividendbeleid heroverwogen en gekozen om de winst aan te wenden voor geschikte acquisities, naar verwachting gebeurt dit al binnen een jaar. Het doel is om uiteindelijk de complete montagelijn te kunnen leveren. Fusies of overgenomen worden staan niet op het verlanglijstje van BESI. De vorig jaar opgerichte stichting continuteit BESI zou echter haar diensten nog wel eens kunnen bewijzen gezien de lage k/w verhouding van BESI en haar ruime kaspositie.

BESI heeft een opmerkelijk laag personeelsverloop van 2,5 procent. Vanaf 2000 is besloten alle werknemers minimaal 100 opties aan te bieden om zo de betrokkenheid nog meer te vergroten. Het aantal optieregelingen werd hierdoor verdubbeld.

Op verzoek van de VEB zegde Blickman toe om in 2001 voor een Nederlandstalig jaarverslag te zorgen.

BESI staat ook aan de Nasdaq genoteerd, veel handel is er echter niet in het aandeel. Deze notering is volgens Blickman een must voor een speler als BESI. De notering in Frankfurt zal wel worden beindigd. Als het beursklimaat weer aantrekt staat nog altijd de beursgang van Possiehl BESI Electronics op het programma. BESI heeft hierin een belang van 30 procent.

Het bestuur zal de komende periode gebruiken om zich klaar te maken voor de volgende opleving in de cyclus door te blijven investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dit zal met name in nieuwe technologien gebeuren om zodoende belangrijke klanten zoals Philips, Motorola, Intel, Siemens, Ericsson, Samsung en Micron nog beter te kunnen bedienen. BESI zou wel eens kunnen profiteren van deze dip door goedkope overnamekandidaten te vinden.