VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het heeft lang geduurd maar na ruim een driekwart jaar ligt er dan toch een hoger bod dan de intrinsieke waarde van Bever. Aangezien enig bestuurder en grootaandeelhouder Zieck zijn 85%-belang reeds heeft toegezegd, staat het zo goed als vast dat het bod zal slagen. De nieuwe eigenaar, Evert van den Brandhof, zal proberen om van Bever weer een levendig beursfonds te maken.

Aandeelhouders staan nu voor de keus om hun aandelen voor 4,94 euro per aandeel van de hand te doen of mee te doen in de plannen van de nieuwe bieder. De aandeelhoudersvergadering was dus een prima gelegenheid om meer informatie over de nieuwe plannen te krijgen. Hoewel Van den Brandhof wel bij de vergadering aanwezig was, wilde hij in eerste instantie niets zeggen over de toekomstplannen. Pas na meermaals aandringen van de VEB nam hij bij zijn benoeming uitgebreid het woord over zijn ervaring in de financiële wereld en kort over het bod op Bever.

Bever is momenteel niet veel meer dan een zak geld met een beursnotering. In juni werden met de kantoorpanden de laatste bezittingen van de onderneming verkocht. Met een huidige intrinsieke waarde van 4,70 euro per aandeel, krijgt Van den Brandhof netto voor 0,24 per aandeel of in totaal ongeveer 660.000 euro extra de beschikking over een beursnotering. Met deze beursnotering wil Van der Brandhof Bever weer opnieuw activiteiten laten ontplooien.

Op grond van zijn uitgebreide ervaring als investeerder, mogen beleggers in het nieuwe Bever wel wat verwachten. Zo was hij in de jaren tachtig oprichter van International Options Investment en kwam uitermate goed uit de crash van 1987. Na de verkoop hiervan begon hij met enkele partners Curvalue en liet zich hier uitkopen, sindsdien is hij actief als investeerder in diverse innovatieve bedrijven. Onlangs is Curvalue voor circa 51 miljoen euro aan Van der Moolen verkocht. Bovendien verkocht hij onlangs met flinke winst zijn belang in Airspray dat hij nog voor de beursgang verwierf.

Welke plannen Van der Brandhof nu precies heeft met Bever blijft vaag. In het biedingsbericht staat wel dat hij de beursnotering in stand wil laten en zich wil richten op financiële diensten en participaties in zowel onroerend goed als financiële dienstverlening. Begin 2007 moet er een emissie plaatsvinden om een overname te bekostigen. Maar veel concreter werd het niet. Van der Brandhof erkende dat hij een half jaar geleden wel concrete plannen had, maar door de vertraging (door de toezichthouder) was deze ‘opportunity’ alweer voorbij. Over ongeveer drie maanden zou er meer duidelijkheid moeten komen.

Zaken als beloningsbeleid, corporate governance en dividendbeleid zijn ook nog ongewis. Wel beloofde Van der Brandhof om af te zien van enige beloning als bestuursvoorzitter. Ook gaf hij aan dat hij, ondanks zijn benoeming voor onbepaalde tijd, waarschijnlijk na verloop van tijd het bestuur zal overdragen aan een ander: "algemeen bestuur is niet mijn sterkste punt". Ook wil hij graag door emissies zijn belang in de onderneming verkleinen tot circa 30 procent.

Maar afgezien van zijn achtergrond is het nog lastig te beoordelen of de aandelen al dan niet aangeboden moeten worden. Ook de raad van commissarissen wilde geen oordeel geven over de plannen van de bieder, ondanks het feit dat ze in het biedingsbericht juist adviseren om de aandelen toch maar vooral aan te bieden. Hieruit mocht echter niet geconcludeerd worden dat ze niets zien in de plannen van Van der Brandhof, maar alleen dat ze een verkoop beter achten dan liquidatie. Van der Brandhof wilde wel zeggen dat hij de aandelen niet zou aanbieden als hij aandeelhouder was, maar hij kon ook goed begrijpen als mensen nu zouden verkopen en wellicht later – als de plannen bekend worden – terug zouden kopen.