VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Organische groei door kwaliteit

Ook voor Brunel was 2006 een uitstekend jaar, want de omzet steeg met 28 procent en de winst per aandeel met 65 procent. Deze groei was voornamelijk autonoom. Volgens ceo Jan Arie van Barneveld is de sleutel tot dit succes het leveren van kwaliteit door zowel de eigen indirecte mensen en organisatie, als de per eind 2006 circa 5.800 gedetacheerde krachten. Brunel is vooral gefocust op het aannemen van jongere mensen die vervolgens uitgebreid getraind worden, ook op internationaal managementniveau.

Dit proces van eigen kweek heeft een remmende invloed op het voldoen aan de grote vraag naar specialisten. Daarnaast wordt geïnvesteerd in verkoop en marketing en bespaard op backofficekosten.

Brunel International heeft drie divisies: Nederland, Duitsland en Brunel Energy, een wereldwijd kantorennetwerk dat hoogopgeleide technici levert voor de olieindustrie. De omzet van deze tak is in vijf jaar met 400 procent gestegen tot de helft van de totale omzet met een ebitmarge van 4 procent (2006: 5,2%). Er zijn grote orders aangenomen tegen te lage prijs en er is gereorganiseerd. Voor 2007 wordt een marge tussen 5 en 6 procent begroot; in de toekomst moet minimaal 7 procent mogelijk zijn.

Ook in Duitsland waren er tegenvallers doordat B&Q, een dochter van Siemens, plotseling failliet ging. De voorziening voor deze debiteur en de twintig mensen die tijdelijk geen werk hadden, kostten 1,5 miljoen euro. Ook de stakingen bij Airbus hadden een negatieve invloed. Anders dan de alinea van vorig jaar, zijn nu bijna vijf pagina’s in het jaarverslag gewijd aan de risico’s, de controle en het managen van de processen. President-commissaris Jansen bevestigde dat dit item nu elke vergadering op de agenda staat; onduidelijk bleef of dit door de tegenvallers komt.

Traditioneel werd op de dag van de aandeelhoudersvergadering een update gegeven: de omzet steeg in het eerste kwartaal met 11 procent en de ebit met 40 procent. Zowel Nederland waar Brunel marktleider is, als Duitsland hebben hieraan sterk bijgedragen. De omzet van Energy stabiliseert zich en de brutomarge verbetert langzaam. Voor 2007 wordt een winst van 47,5 miljoen euro voorspeld, een stijging van 35 procent, want de economische groei werkt mee en Brunel presteert beter dan de markt.

Aandeelhouders filosofeerden dat de uitstekende resultaten niet tot uiting komen in de koers. Van Barneveld denkt dat beleggers Brunel vaak nog zien als een uitzendbureau, waar de marges doorgaans lager zijn. Hij gruwelt van de naam uitzendbureau: via 87 kantoren in 26 landen detacheert Brunel specialisten op het terrein van engineering, ict, juridische zaken, financiering, verzekering en bankzaken. Kenners van beurs vinden het een handicap dat 70 procent van de aandelen in vaste handen is, waardoor de koersvorming bij veel vraag of aanbod moeizaam tot stand komt. Voor het eerst vroeg Jan Brand, oprichter van Brunel en grootaandeelhouder met 63 procent van de aandelen, het woord: hij heeft liever dividend in aandelen, in plaats van uitsluitend kontant. De directie zal het verzoek overwegen.