VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wind in de zeilen!

Bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld van Brunel gaf een korte en vlotte presentatie over het jaar 2005. De belangrijkste onderdelen Nederland, Duitsland en Energy boekten evenals in 2004 opnieuw stijgende omzetten en resultaten. In Nederland was volgens Brunel de groei sterker dan het marktgemiddelde en steeg de omzet met 24 procent, terwijl de brutomarge steeg van 32,2 procent in 2004 naar 34,2 procent in 2005. De omzet in Duitsland steeg met 19 procent, terwijl de brutomarge lichte daalde van 35,8 naar 34,2 procent.

Die daling is veroorzaakt door langetermijncontracten met grote volumes met Airbus en Siemens. De markt in Duitsland is erg ruim voor opdrachten in de sector projectmanagement en engineering. Brunel ziet er groeikansen om een leidende positie te houden, hoewel er meer concurrentie komt van dochterbedrijven van Adecco en Randstad. De omzet in Energy steeg met 26 procent van 160 miljoen in 2004 naar 201 miljoen euro in 2005 en de brutomarge steeg van 10,9 naar 12,4 procent.

De twee kleinere activiteiten in België en Canada ontwikkelden zich positief. België ging van break-even in 2004 naar een bedrijfsresultaat van 0,8 miljoen in 2005. Canada noteerde een verbetering van het bedrijfsresultaat van 0,2 miljoen negatief in 2004 naar 0,3 miljoen euro positief in 2005. Voor beide onderdelen wordt verdere verbetering van omzet en brutomarge verwacht.

De post debiteuren was per 31 december 2005 hoger en daardoor was de kaspositie lager dan normaal, als gevolg van een enorme stijging van projecten in onder andere Azië in het laatste kwartaal 2005. Deze situatie is in het eerste kwartaal 2006 hersteld, aldus Van Barneveld. De eerstekwartaalcijfers 2006 wijzen op verdere groei en op basis hiervan spreekt Van Barneveld voor de eerste maal een verwachting uit voor het hele jaar. Uitgaande van de huidige marktomstandigheden, denkt hij een ebit te realiseren van tenminste 32 miljoen euro. Uitgangspunten zijn autonome groeien kleine stategische acquisities van nichespelers die de deuren bij klanten helpen openen.

In de raad van commissarissen trad Van Engelen af en werd Daan van Doorn benoemd. Volgens president-commissaris Hans Eric Jansen kan Van Doorn een prima bijdrage leveren aan de snelle ontwikkeling van Brunel. Hij is bestuursvoorzittervan Sovion, een groot internationaal snel expanderend bedrijf.

Het hoofdkantoor van Brunel hangt vol met prachtige grote foto’s van het zeilschip Brunel Sunergy dat deelneemt aan de Volvo Ocean Race. Volgens Van Barneveld is dat een bedrijfseconomisch verantwoorde investering van 2 miljoen euro die wereldwijd bijdraagt aan het vergroten van de glans en naamsbekendheid van Brunel. Hierdoor is veel goodwill gekweekt bij onder andere Woodside, een grote klant in Australië, en enthousiasme gewekt onder veelal jonge medewerkers van Brunel.