VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel hoogtepunten

LogicaCMG heeft er na de overname in januari van het Franse bedrijf Unilog 8.000 medewerkers bij. Totaal werken er nu 30.000 mensen in 33 landen. Er was een emissie nodig om de overname te financieren, het aandelenkapitaal verwaterde hierdoor met 33,3 procent. Door acquisitie en autonome groei wil Logica een grote Europese speler worden. In de Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk is dat bereikt en is Logica ook winstgevend. Duitsland blijft een zorgenkind, maar wordt versterkt door Unilog met circa 1.000 man. De integratie is complex, maar biedt grote kostenbesparingen.

Totaal wordt door de aankoop 19 miljoen euro bespaard in twee jaar. Logica heeft twee divisies, Ict-Services (consulting en systeemintegratie) en Telecom Products, het vroegere Wireless.
De VEB vindt dat Logica zich te algemeen profileert en daarnaast is het met een koers van 2,50 euro een pennystock dat zeer volatiel is met hoge omzetten. De profilering richting beleggers, maar ook richting klanten en personeel heeft constante aandacht van het management. Binnenkort wordt ter ondersteuning weer een reclamecampagne gestart. De prijs van het aandeel, een gewillige prooi van daghandelaren, is geen punt van zorg voor de directie. Dat gaat vanzelf over als de koers 6 euro is blufte Stutterheim.

Logica kon het laatste jaar veel hoogtepunten melden. De tak outsourcing met als doel 30 procent van de omzet, loopt uitstekend: 26 procent in 2005, de doelstelling is dan ook bijgesteld naar 30 tot 40 procent. Het jongste contract met ING is goed voor 200 miljoen euro met een looptijd van zes jaar, er komen 350 mensen van ING mee. Deze activiteit wordt ondersteund via kantoren in Tsjechië, nearshore, en in India, offshore in vaktaal. In het laatste land werken 1.600 mensen en Logica wil dit aantal op korte termijn uitbreiden tot 2.000 medewerkers die Engels spreken, vakkundig en goedkoop zijn. Geluiden dat de infrastructuur slecht is en de kwaliteit te wensen overlaat, kan de directie niet bevestigen.

Telecom contracteerde voor 20 miljoen euro aan opdrachten in het project Galileo, het Europese gps-systeem met dertig satellieten. Het betreft ontwikkeling en beheer van veiligheidgevoelige componenten. Verder werden in Indonesië en Australië langlopende contracten met telecombedrijven gesloten. In Europa zijn providers zoals Vodafone nog steeds voorzichtig met investeringen in umts-systemen, de resultaten blijven echter stabiel door genomen efficiencymaatregelen.

In de trading update over het eerste kwartaal werd een omzetgroei van 9,7 procent gemeld, voor 2006 wordt meer dan 5,3 procent omzetstijging verwacht. Logica voorspelt verbeteringen van de winstgevendheid door kostenbesparingen in het eerste half jaar. De marge staat nog steeds onder druk door krapte op de arbeidsmarkt en hevige concurrentie. Op 30 augustus komt het halfjaarbericht met een exacte aanduiding van de verwachte jaarwinst. Traditioneel is het tweede half jaar altijd beter.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net