VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Betere marktvooruitzichten

De informatieve aandeelhoudersvergadering van LogicaCMG werd gehouden in het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor. Na de fusie van Getronics en PinkRoccade staat LogicaCMG op de vijfde plaats in Nederland als it-dienstverlener. Logica en CMG fuseerden eind 2002. Begin 2003 werd er grondig gereorganiseerd, waarbij circa 2.500 mensen werden ontslagen. Nu is LogicaCMG een bedrijf met het hoofdkantoor in Londen dat 21.000 medewerkers telt en gevestigd is in 34 landen.

De it-services is de grootste tak, goed voor 83 procent van de omzet. De onderneming is vooral sterk in de publieke sector met een groei van 17 procent in 2004. In de sector industrie, distributie en transport daalde de omzet met 15 procent als gevolg van de geringe bereidheid om te investeren. Energie en nutsbedrijven bleven stabiel in omzet, zo ook banken en verzekeringen, met als uitzondering Nederland waar een groei van 11 procent werd gerealiseerd. De omzet van Wireless Networks, van oorsprong een CMG-activiteit, daalde met 11 procent, maar er werd break-even gedraaid.

Geografisch doet Groot-Brittannië het goed met 3 procent groei en een marge van 12,1 procent. De Benelux groeide ook met 3 procent, maar met een teleurstellende marge van 9,9 procent. In Frankrijk en Duitsland heeft Logica niet voldoende kritische massa. Vooral Duitsland is nog steeds een probleem met een omzetdaling van 20 procent en een verlies van circa 15 miljoen euro. Er zijn weer maatregelen genomen, onder andere door het management te vervangen. Stutterheim gaf geen duidelijke verklaring waarom de concurrentie het beter doet, maar de positieve trend sinds het tweede halfjaar zet door. Logica vindt dat zij in deze landen tot de top-vijf moet behoren en dat kan alleen door acquisities, maar dat voornemen is er nog niet.

In januari 2005 kocht Logica een belang van 60 procent in het Portugese nutsbedrijf Edinfor. De koopsom van 81 miljoen euro wordt contant betaald, er worden beslist geen nieuwe aandelen uitgegeven. Tegelijk werd een outsourcingcontract gesloten met Edinfor voor een periode van 10 jaar met een waarde van 510 miljoen euro. Outsourcing maakt nu 23 procent van de omzet uit, het doel is 30 procent.

Volgens de trading update die kort voor de vergadering werd uitgegeven, zijn in het eerste kwartaal 37 procent meer orders geboekt en de verwachting is dat het resultaat over 2005 significant beter zal zijn dan over 2004. Bij meer werk horen meer mensen, maar een onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 65 procent van de it’ers in Nederland tevreden is met zijn baan. Stutterheim denkt dat dit niet opgaat voor Logica-werknemers, maar het is in de huidige markt moeilijk om een balans tussen tijdelijk en vast personeel te vinden.