VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zeepbel of geldmachine?

Over biotechnologiebedrijf Crucell zijn de meningen strikt verdeeld in twee kampen: een deel van de (potentiële) beleggers vindt Crucell een grote zeepbel, de rest ziet in haar een toekomstige geldmachine. In ieder geval is Crucell’s beurswaarde veel hoger dan je op basis van de cijfers over 2005 zou vermoeden: de omzet nam toe tot 37,6 miljoen euro en het verlies daalde tot 15,5 miljoen. De overname van het veel grotere Zwitserse Berna Biotech is pas in februari 2006 geëffectueerd, maar ook na consolidatie is Crucell in 2006 verliesgevend. Het bedrijf verwacht in 2006 33 tot 38 miljoen euro cash te verbruiken bij een omzet van 130 tot 150 miljoen euro en het jaar daarop in de kasstroom break-even te zijn.

Crucell ziet en grijpt veel kansen in de markt, die alle serieuze investeringen vergen ten koste van winstgevendheid op korte termijn. De kaspositie is groot genoeg om de onderneming voorlopig te dragen en geeft zelfs een extra sterke positie in onderhandelingen met partners, omdat Crucell niet met de rug tegen de muur contracten hoeft af te sluiten. De strategie van Crucell is niet alleen om een volledig geïntegreerd bedrijf te zijn op het gebied van vaccins, maar ook om haar technologieën te gebruiken in de proteïnensector.

Het overgenomen Berna heeft enkele producten die binnenkort op de markt komen, waarvan Quinvaxem – een cocktail tegen kinderziekten – veelbelovend lijkt. Ook zal een deel van de ruim vierhonderd producten die de ruim veertig partners ontwikkelen met behulp van Crucell’s PER.C6-technologie, ooit echt op de markt komen. Gemiddeld faalt liefst 90 procent daarvan, maar de resterende 10 procent zou al voor een vaste inkomstenstroom uit licenties van enkele honderden miljoenen euro per jaar moeten kunnen zorgen. Daarmee wordt het risicoprofiel een stuk minder en kan Crucell zich verder concentreren op het zelf ontwikkelen van vaccins, wat een dure en riskante aangelegenheid is. Over vijf jaar verwacht bestuursvoorzitter Ronald Brus dat meer dan de helft van de omzet uit zelfontwikkelde producten zal komen. Hij gaf geen direct antwoord op een vraag van de VEB of een winst per aandeel rond die tijd van 2 tot 3 euro hem tevreden zou stemmen, maar scheidend president-commissaris Pieter Strijkert reageerde impulsief met een duidelijk nee.

De kernvraag van de VEB ging over de bescherming van de PER.C6-technologie, die grotendeels de basis moet zijn voor het toekomstig succes. Brus en chief scientific officer Jaap Goudsmit gingen hier serieus op in. Niet alleen is de technologie – ongeacht uit welk lichaamsdeel een cel zou komen – gepatenteerd, ook de exacte details zijn geheim en besloten in een zogenaamd Biological Master File, waar gebruikers alleen naar mogen refereren. Bovendien voegt Crucell regelmatig nieuwe bevindingen toe, zodat de voorsprong wordt vergroot op eventuele concurrenten. Deze knowhow heeft zelfs een langere bescherming dan normale patenten op medicijnen. Tot slot zorgen de ruim veertig partners die met PER.C6 producten ontwikkelen ervoor, dat er steeds meer kritische massa achter de technologie komt, waardoor deze de facto een standaard kan gaan worden.

Op het gebied van corporate governance voldoet Crucell aan de meest relevante criteria, met uitzondering van het beloningsbeleid dat Amerikaanse trekjes heeft. De VEB stemde tegen een gedeeltelijke beloning van de commissarissen in aandelen en onthield zich van stemming over het beloningsbeleid voor het bestuur, dat in extreme gevallen meer dan de helft van haar beloning via bonussen kan behalen.