VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimisme alom

Biotechnologiebedrijf Crucell keek vol trots terug op 2004, hoewel het bedrijf nog dik in de rode cijfers verkeert. Er leek weinig aanleiding tot pessimisme voor de toekomst. De balans van Crucell, met 126 miljoen euro in kas per einde mei 2005, biedt genoeg tijd om te blijven investeren in nieuwe producten zonder dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar komt.
Technologie is het sterke punt van Crucell. De PER.C6-productietechnologie wordt in licentie uitgegeven aan meer dan 35 partners, die er op hun beurt zo’n 400 producten mee proberen te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen natuurlijk niet alle 400 producten op de markt verschijnen, maar al bij een beperkt aantal zal Crucell garen spinnen, dankzij 2 tot 6 procent royalty op de verkochte producten.

Ook krijgt Crucell bij het toekennen van een licentie en bij het bereiken van bepaalde mijlpalen interessante bedragen uitbetaald. Crucell verwacht niet alleen nog meer PER.C6-licenties te kunnen verkopen, maar ook de STAR-productietechnologie aan de man te kunnen brengen. Met STAR kunnen grote firma’s zoals Genentech hun productieopbrengsten sterk verhogen en dus kosten reduceren.

Feit blijft dat Crucell zwaar verliesgevend is en een negatieve kasstroom heeft, ondanks alle betalingen die worden gedaan voor de PER.C6-licenties. Dit is het gevolg van de strategische beslissing om zelf ook medicijnen en vaccins te ontwikkelen, zoals tegen ebola, malaria en hondsdolheid maar ook griep. Crucell verwacht goed gepositioneerd te zijn om binnen vijf jaar marktleider te worden in griepvaccins in samenwerking met Sanofi-Aventis. Ook was men zeer optimistisch over eventuele vaccins tegen malaria en tuberculose.

Toch vroeg de VEB waarom de richting van productontwikkeling is gekozen, omdat Crucell met alleen de verkoop van productietechnologieën vrijwel meteen winstgevend zou worden, met een positieve kasstroom en een beduidend lager risicoprofiel. Bestuursvoorzitter Ronald Brus wil echter zelf controle houden over de toekomst van Crucell in plaats van afhankelijk te zijn van het succes van bedrijven die licenties hebben gekocht. Hij voorziet ook dat de kasstroom binnen redelijke termijn break-even zal worden, zodra bijvoorbeeld het eerste product op de markt komt of licenties versneld worden binnengehaald.

De criteria voor een deel van de variabele bestuursbeloning zijn concurrentiegevoelig en dus geheim, maar president-commissaris Pieter Strijkert wilde ze wel achteraf bekendmaken, behalve wanneer dit niet in het belang van aandeelhouders en onderneming is. Crucell respecteert de code-Tabaksblat op het punt van ontslagvergoedingen, maar in geval van een ‘change of control’ wordt twee jaar uitgekeerd. Ook bleef men vasthouden aan het toekennen van aandelen aan de commissarissen. Na een wollig betoog over de uitgifte van aandelen bracht een gerichte vraag van een alerte aandeelhouder naar voren dat Crucell goedkeuring wilde om eventueel maar liefst 45 miljoen extra aandelen te kunnen uitgeven ofwel een verdubbeling van het huidige aantal, terwijl dit normaal is beperkt tot 10 procent. Dit recht zou voor drie jaar gelden tegen standaard 18 maanden. Helaas werd ook dit voorstel goedgekeurd met een ruime meerderheid van stemmen.