VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterk in breedte en diepte

In 2000 is Crucell ontstaan uit een fusie tussen IntroGene & U-BiSys en genoteerd op Nasdaq & Euronext. De IPO in 2000 resulteerde in een cashpositie van 136 miljoen per 31 december 2000; daar is nu nog 120 miljoen van over. Crucell is een van de weinige genoteerde biotechnologiebedrijven in Nederland (de andere zijn Pharming en Isotis). De hoogste koers is circa 14 euro geweest maar staat nu op 5 euro. Vergeleken met de biotechnologie-index doet Crucell het goed, ook vergeleken met de peergroup zoals Dyax en Abgenics in de USA.

Het verlies is berekend volgens US GAAP-regels, volgens Nederlandse richtlijnen zou het verlies circa 10 miljoen lager uitkomen. De aanzienlijke daling in verlies is geflatteerd, het verlies in 2000 was aanzienlijk groter vanwege gekochte research (verantwoord in de resultatenrekening). De cashburn uit hoofde van de dagelijkse running bedroeg in 2001 16 miljoen en zal in 2002 verder oplopen.

Crucell wordt nu door de beurs gewaardeerd op 175 miljoen. Op de vraag wanneer winst zal worden gemaakt kon nog geen antwoord worden gegeven. Het bedrijf zal winst kunnen gaan maken wanneer producten van licentiehouders op de markt komen. Gezien de stijging in licentie-inkomsten en de kaspositie per 31 december 2001 van 120 miljoen kan Crucell nog wel even vooruit, afgezien van eventueel benodigde middelen voor acquisities en/of joint ventures.

Crucell richt zich in de ontwikkeling voor geneesmiddelen op antistoffen en vaccins; hiertoe beschikt Crucell over de PER.C6-technologie die uniek is in deze markt. Anders dan vele andere biotechbedrijven is het doelgebied van ontwikkeling relatief breed en gericht op preventie en genezing van vele ziektes zoals kanker, HIV en griep. Overeenkomsten bestaan met de meest vooraanstaande farmaceutische bedrijven zoals Merck, JNJ/Centocor en GlaxoSmithKline; gezien de goede kaspositie van Crucell kunnen deze afspraken goed uitonderhandeld worden en daardoor op langere termijn relatief voordelig voor Crucell zijn.

Op vragen van de VEB over maximale transparantie werd constructief gereageerd; de informatie moet nog wel op verschillende manieren worden vergaard: in het Annual Report staan nauwelijks financiële gegevens, daarvoor is bijgevoegd ‘Management’ discussion and analysis of financial condition and result of operations’. Ontbrekende gegevens zoals honorering directie/commissarissen en een Nederlandstalige versie van het ‘Management’discussion’ zullen binnenkort voor de aandeelhouder binnen bereik liggen.

Twee oprichters/commissarissen, namens participatiemaatschappijen, traden af. Niet wegens leeftijd en voorlopig zonder vervanging: een profiel voor eventuele vervanging wordt opgesteld. Kennelijk schrijft de Amerikaanse pers positiever over biotechnologiebedrijven dan de Europese pers; de cashburn wordt te veel vergeleken met de cashburn van ICT-bedrijven waarvan er inmiddels al een aantal ter ziele zijn. Gezien de forse kaspositie, unieke technologie/licentiestrategie en reeds bestaande overeenkomsten biedt Crucell goede perspectieven voor de toekomst: met een goede communicatiestrategie zullen Europese aandeelhouders/institutionele beleggers dit geleidelijk aan wel gaan ontdekken. Mogelijk iets voor het profiel van de nieuwe commissaris!