VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voormalig snoepje onder vuur

CSM ligt onder vuur bij Angelsaksische aandeelhouders. Onder leiding van de Britse fondsbeheerder Hermes hebben beleggers die samen circa 30 procent vertegenwoordigen CSM opgeroepen snel tot daden te komen na teleurstellende jaren. CSM wil meer tijd, maar het geduld van de beleggers is op.De transformatie van voedingsmiddelenconcern naar producent en leverancier van bakkerij-ingrediënten en zoetwaren heeft niet geleid tot de beloofde dubbelcijferige groei. Van autonome groei is inmiddels nauwelijks meer sprake en de nettowinst daalde in de eerste helft van 2005 met ruim 20 procent, na een winstdaling van ruim 12 procent over heel 2004. Het is dan ook niet vreemd dat CSM bij beleggers onder vuur ligt.
 

Er is ondertussen wel wat veranderd. Na de aanhoudende ondermaatse prestaties moest bestuursvoorzitter Jaap Vink dit voorjaar het veld ruimen. Op 1 maart werd Gerard Hoetmer als nieuwe topman benoemd. Ook bestuurder Frans Olieman vertrok en financieel topman Roelof Hendriks, die met de komst van Hoetmer werd gepasseerd als mogelijke opvolger van Vink, zal per eind februari 2006 opstappen. Daarnaast hebben de teleurstellende ontwikkelingen geleid tot reorganisaties en desinvesteringen. In maart verkocht CSM de zoetwarendivisie aan investeringsmaatschappij CVC Partners voor 850 miljoen euro.De onderneming wil zich nu concentreren op bakkerijproducten en voedingsingrediënten.

De aangekondigde herstructureringsmaatregelen zullen echter dit jaar nog geen betere resultaten opleveren. Daarom willen enkele grootaandeelhouders duidelijkheid over de strategie. “Het klopt dat de strategie nog niet helemaal helder is, daar heeft men een punt”, reageert Hoetmer in Het Financieele Dagblad. Hoetmer wil echter pas in maart volgend jaar bij de presentatie van de jaarcijfers zijn nieuwe strategie ontvouwen. Enkele grootaandeelhouders onder aanvoering van Hermes willen terecht eerder duidelijke maatregelen.

Hermes wil dat CSM onderzoekt welke strategische opties er zijn voor de bakkerij- en ingrediëntendivisie, waarna drastische maatregelen moeten worden genomen. Voorts wil Hermes een strategisch plan voor de melkzuurdivisie Purac. CSM moet kritisch naar de activiteiten kijken, waarbij verkoop van onderdelen niet mag worden uitgesloten.De VEB meent dat ook de corporate-governancestructuur van de onderneming tegen het licht moet worden gehouden. De gewone aandelen van CSM zijn gecertificeerd, waardoor het administratiekantoor de besluitvorming in de aandeelhoudersvergadering domineert. CSM weigert de certificering echter in lijn te brengen met de code-Tabaksblat.

Dankzij de certificering heeft het voormalige ondermaats presterende bestuur kunnen aanblijven, terwijl de acquisities die onder zijn bewind zijn gedaan aandeelhouderswaarde hebben vernietigd. Drastische maatregelen ten aanzien van de corporate governance mogen daarom niet uitblijven. Dat bestuursvoorzitter Hoetmer afkomstig is van het eveneens gecertificeerde en teleurstellend presterende Unilever, is in dat opzicht weinig bemoedigend.