VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wapengekletter geluwd

Boekjaar 2005 is een opmerkelijk jaar geweest voor het vastgoedfonds DIM. De aandeelhouder boekte een aardig rendement, maar belangrijker was het gevecht met twee overvallers.

Het nettoresultaat van DIM Vastgoed steeg in 2005 met 240 procent. Oorzaak hiervan is de tweejaarlijkse herwaardering van een deel van de portefeuille, goed voor 32,4 miljoen dollar ofwel een indirect rendement van 30,5 procent op geïnvesteerd vermogen. Het direct rendement bedroeg 8 procent. Dat is het op één na laagste resultaat in de afgelopen vijf jaar. Al met al vertaalde dit zich in een stijging van de intrinsieke waarde per aandeel van 29,4 procent tot 20,89 dollar. De beurskoers steeg met 27,5 procent tot 21,30 dollar. Voor de aandeelhouder geen onaardig rendement, gemeten in dollars.

Toch was dit niet de meest belangwekkende gebeurtenis van het afgelopen jaar. DIM kwam in het vizier van twee partijen die interesse hadden in een overname. In juni meldde Richard Homburg zich bij DIM met de mededeling dat hij een contant bod van 17,29 dollar per aandeel overwoog. In september kondigde het Amerikaanse vastgoedfonds Equity One aan ook geïnteresseerd te zijn. DIM zag niets in deze toenaderingen en bestempelde het uiteindelijke bod van 20,50 dollar van Equity One als vijandig. Slechts 5 procent ging in op het bod van Equity One. Inmiddels bezit Equity One ruim 45 procent van de aandelen door enerzijds aandelen op de beurs te kopen en anderzijds aandelen over te nemen van het beleggingsvehikel Partex. Ook Homburg heeft aandelen van Partex-beleggers overgenomen en bezit inmiddels 24 procent van de aandelen.

Om directie en commissarissen onder druk te zetten, draaiden zowel Equity One als Homburg de duimschroeven aan. Niet alleen in de bijzondere aandeelhoudersvergaderingen van november en februari, maar ook in de rechtszaal. Equity One stapte begin dit jaar naar de rechter om een aandeelhoudersvergadering af te dwingen. Zij kreeg daarbij van de rechter de deksel op de neus. En eind februari diende Equity One een enquêteverzoek in bij de Ondernemingskamer om onder meer de afwikkeling van de directie- en managementovereenkomst (dmo) te voorkomen, die tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van februari was besproken en die de commissarissen wilden opzeggen en vervangen door een nieuwe versie. Begin maart trok Equity One het enquêteverzoek weer in en trad in gesprek met DIM.

Inmiddels is het juridisch wapengekletter tussen de grootaandeelhouders en DIM geluwd. Op de vraag of er nog sprake was van een smeulend vuurtje tussen DIM en grootaandeelhouders, antwoordde president-commissaris Ellard Blaauboer dat er geen brandhaarden meer zijn. Hij sprak zelfs over "harmonie" tussen de partijen. Deze harmonie heeft ertoe geleid dat de grootaandeelhouders akkoord gaan met de afwikkeling van de dmo en een ten opzichte van februari gewijzigde dmo ondersteunen die voor aandeelhouders nog goedkoper wordt. Tevens wordt de corporate-governancestructuur gewijzigd, met als voornaamste punt dat in het bestuur van de Stichting Prioriteit alleen de onafhankelijke commissarissen zitten. De Prioriteit kan voorstellen over de samenstelling van directie en bestuur voorleggen aan de aandeelhoudersvergadering, zodat grootaandeelhouders niet zo snel de macht kunnen grijpen bij DIM. Verder moeten alle aankopen van beleggingsobjecten in het vervolg worden goedgekeurd door de commissarissen.