VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verder Europa in

Bestuursvoorzitter Ron Icke meldde een goed 2006. De omzet steeg met 18,4 procent tot 3,5 miljard euro, de nettowinst van 21,1 miljoen euro tot 110,9 miljoen euro. De belangrijk geachte operationele marge steeg tot 5,8 procent (2005: 3,9%). In een positief gestemde Europese uitzendmarkt heeft USG People in alle dertien Europese vestigingslanden de vraag naar haar diensten zien stijgen. In de belangrijke vestigingslanden werd steeds marktaandeel gewonnen.

In Nederland is USG People nu de tweede uitzendorganisatie, in Europa is hij opgeklommen naar de vijfde plaats. De grote overnames van de laatste jaren, Start en het Belgische Solvus, hebben daaraan belangrijk bijgedragen. Met de overname van Solvus is er nu voldoende schaalgrootte voor verdere Europese marktpenetratie. De vrijwel voltooide integratie Solvus en USG is mede verantwoordelijk voor de margeverbetering. Want met de herinrichting van de back-officesystemen zijn reeds de nodige kostenbesparingen bereikt en is er ruimte voor verdere internationale uitbouw van de uitzendactiviteiten.

Bij het stroomlijnen van de organisatie na deze twee grote overnames is verder gekeken naar het merkenportfolio. Er zullen zeker een aantal merken blijven bestaan, maar de kleinere merken worden meer gebundeld. Alle algemene uitzendbureaus worden onder één noemer gebracht en bij specialistische bureaus van USG People moet de band met het moederconcern duidelijk herkenbaar aanwezig zijn.

De omzetgroei in 2006 was autonoom, deze keer geen overnames. Wel nam het aantal vestigingen met 57 toe, waarvan 12 in de Benelux en 45 daarbuiten, tot een totaal van 1.496. In alle regio’s is het afgelopen jaar duidelijk volumegroei geboekt, met meer dan 10 procent. Overal werd marktaandeel gewonnen, met uitzondering van Duitsland. De regelgeving voor flexibele arbeid is daar de laatste jaren al wat versoepeld, maar nog niet voldoende. Overnames zijn er niet eenvoudig. De middelgrote bureaus zijn er veelal in handen van private-equityfondsen, betere overnamekansen liggen er bij de vele kleine van de in totaal 4.700 Duitse uitzendbureaus. Maar het blijft een land met groeimogelijkheden, de penetratiegraad van flexibele arbeid op de arbeidsmarkt ligt er nog ver onder het Europese gemiddelde. USG People heeft er inmiddels al wel meerdere eigen vestigingen opgezet.

Bij deze goede bedrijfsontwikkelingen moet wel worden aangetekend dat de algemene uitzendmarkt cyclisch blijft, voor het specialistische deel geldt dat minder. De vraag blijft voorlopig in opgaande lijn, de marges kunnen nog aantrekken. In het eerste kwartaal 2007 boekte USG 14,5 procent meer omzet dan een jaar eerder en de operationele marge ging van 4,7 procent toen naar 5,5 procent nu in dit doorgaans matige eerste kwartaal. USG People ziet de rest van dit jaar met vertrouwen tegemoet.