VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snel en Efficiënt

Het geheime wapen van USG is Snel en Efficiënt. Ook in 2001 leidde dit weer tot uitzonderlijke resultaten ten opzichte van de branche. Wel zijn er kanttekeningen. De groei was slechts twee procent autonoom. Ook dit jaar werden er zes bedrijven gekocht en twee verkocht. De laatste een reclamebureau en een softwareontwikkelaar behoren niet meer tot de kernzaken. Voor de vele acquisities die direct bijdragen aan de winst wordt goodwill betaald.

De immateriële activa bedragen per ultimo 152 miljoen euro een stijging van 71 procent. De afschrijvingstermijn is 20 jaar. De waarde van de aankopen wordt elk jaar opnieuw getoetst.

Dit is een moeilijke opgave, erkende financieel directeur Icke, omdat vele aankopen geïntegreerd zijn in andere divisies. USG is naast uitzendbureau ook een belangrijke zakelijkedienstverlener met onder andere Call-IT, Secretary Plus en opleidingsinstituten onder andere het Luzac College. Mede hierdoor bedraagt de brutomarge 12,3 procent, de gemiddeldemarge in de branche is 6 procent.

Begin april kwam het verrassende bericht dat USG uitzendbureau START overneemt met als start een controlerend belang van 51 procent. Directie voorzitter Alex Mulder, tevens grootaandeelhouder deelde mee dat dit een offensieve stap is. De grote uitzendbureaus komen nu het slecht gaat ook met de niches van USG op de markt. Hierdoor staat de continuïteit van USG op termijn op de tocht. Na de sceptische reacties van analisten is inmiddels gebleken dat Start er veel beter voor staat en in 2001 na lopende reorganisaties weer winstgevend is. De kantoren in Duitsland die zeer verliesgevend zijn worden gesloten. Op de Nederlandse markt wordt men gezamenlijk de tweede, in Spanje waar de penetratie van uitzendkrachten een procent is (Nederland vier procent), bezet men nu gezamenlijk de derde plaats. Voor de financiering zijn inmiddels twee miljoen nieuwe aandelen geplaatst bij institutionele beleggers. Voor de aankoop van het resterende belang wordt geen beroep meer gedaan op de kapitaalmarkt.

Tijdens de AVA werden de eerste kwartaalcijfers bekendgemaakt. Door de sterk gestegen post afschrijving op goodwill is de winst per aandeel gedaald naar 0,39 euro per aandeel, was 0,43 euro. Mede door de aankoop van START en de onzekere marktomstandigheden zal de wpa in 2002 niet stijgen. De AVA beoordeelde de aankoop van START positief kritisch. Het aankoopbedrag is zeer redelijk en met geheime wapen Snel en Efficiënt heeft de van oorsprong semi-overheidsorganisatie nog een zeer grote winstpotentie. Van de belegger wordt geduld gevraagd tot 2003 want dan verwacht de zelfverzekerde directie het oude groeipad, jaarlijkse stijging met 15 procent van de winst per aandeel, weer op te pakken.