VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Succesvol met acquisities

Het goede nieuws is in de eerste plaats dat er dividend wordt uitgekeerd, daar is de laatste jaren steeds op aangedrongen. Het bestuur vindt nu dat het weerstands-vermogen en de kasstroom voldoende ruimte bieden voor 0,25 euro. Een extra dividend van 0,50 euro wordt betaald uit de opbrengst van de voor 53 miljoen euro verkochte Internet- en Securitydivisie NOXS, distributeur van software van derden.

Unit4 focust nu uitsluitend op bedrijfssoftware met het product Agresso Business World, de motor voor internationale groei. De voortgezette activiteiten bestaan uit drie groepen: verkoop producten, dienstverlening en contracten en abonnementen. De omzet van de laatste groep komt elk jaar terug met een stijging in de laatste vijf jaar van gemiddeld 21 procent en vorig jaar van 30 procent. Een zeer goede prestatie naast concurrenten als Microsoft en SAP. Unit4 onderscheidt zich vooral doordat de update’s goedkoop en zeer bedrijfsvriendelijk zijn. Verder heeft de software een oneindige levensduur, normaal is een levensduur van zeven jaar.

Naast organische groei van circa 10 procent per jaar, groeit Unit4 vooral door acquisities. In 2006 werd 50 miljoen geïnvesteerd in een zevental overnames. Samen met de NPM werd in Nederland Amedia, marktleider in sofware voor verzekerings- en hypotheektussenpersonen, overgenomen, met een optie op volledig eigendom voor Unit4. In Duitsland kocht Unit 4 de firma’s Dogro en Kirp en behoort daar nu tot de top 3 in de publieke sector. Zeer verheugd was bestuursvoorzitter Ouwinga met de aankoop van het Spaanse CCS eind december 2006. Met 520 medewerkers en een omzet van euro 34 miljoen is CCS een veelzijdige dienstverlener die door de lagere lonen intern een bijdrage levert aan de R&D-capaciteit. In de snelgroeiende Spaanse markt is Unit4 nu de grootste speler in het segment middelgrote bedrijven.

Mede door deze aankopen noemde Ouwinga een omzet van minimaal 300 miljoen euro in 2007 haalbaar. Door deze en vorige acquisities staat er inmiddels voor 91 miljoen aan goodwill en klantencontracten op de balans. Bijzondere afwaarderingen zijn er nauwelijks. Ouwinga benadrukte dat tegen goede prijzen is gekocht. Vooral met CCS, gekocht van een telefoonmaatschappij, was dat het geval.

Op de vraag van de VEB of Unit4 eventueel zelf te koop is, stelde Ouwinga dat dit niet de bedoeling is met een strategie, gericht op verdere groei en winstgevendheid. De omzetdoelstelling voor 2009 is 400 tot 500 miljoen en dat is zeker mogelijk nu bedrijven en de publieke sector vooral in Europa bereid zijn weer meer te investeren in bedrijfssoftware. Verder zijn in 2007 weer substantiële acquisities te verwachten. Unit4 luistert ook naar zijn aandeelhouders, zo bleek uit het aangepaste voorstel voor uitgifte van nieuwe aandelen dat nu vrijwel unaniem werd aangenomen.