VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de etalage

Bestuursvoorzitter Henk Verlage had heel wat uit te leggen op de jaarvergadering van Econosto aan 54 ontevreden aandeelhouders. In het jaarverslag hadden de beleggers al kunnen lezen dat het bestuur zou voorstellen het dividend dit jaar in verband met de slechte prestaties te passeren. De technische groothandel heeft over het afgelopen jaar een marginale winst geboekt van 0,5 miljoen euro, een daling van 87 procent.

    

De omzetdaling kwam geheel voor rekening van de divisie Flow and Sealing Technologie, die onder meer afsluiters, afdichtingen en slangen omvat. De divisie had zwaar te lijden onder het ontbreken van afzet in de offshore en de petrochemische industrie. De omzet van de divisie Comfort and Environment Technologie (componenten voor verwarming en luchtbehandeling) steeg licht.

Het jaar daarvoor kelderde de nettowinst ook al met 62 procent en deed de VEB het bestuur de suggestie om het strategisch plan aan te passen. In tegenstelling tot vorig jaar is het nu wel ernst bij het bestuur. Reorganisaties en desinvesteringen zullen met hulp van een extern adviseur de onderneming verder afslanken. Het bestuur is in gesprek met een koper, vermoedelijk een investeringsmaatschappij om de gehele divisie Comfort and Environment af te stoten. De directie hoopt nog deze zomer de zaak af te ronden. De financile situatie dwingt Econosto tot snel handelen. De verplichting om een convertibel af te lossen komt steeds naderbij. Het bestuur realiseert zich dat een voor de helft afgeslankt Econosto sneller een overnameprooi zal zijn. Ondanks de toezegging in het jaarverslag nadere mededelingen te doen tijdens de jaarvergadering over de winstverwachting voor het komend jaar moest de directie de aandeelhouders wederom teleurstellen. Commissaris Schwenke hoopt nog voor de halfjaarcijfers een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven om de kapitaalverschaffers nader te informeren. Gezien de huidige turbulentie blijft Schwenke in tegenstelling tot zijn voornemen een jaar langer aan.

De positieve geluiden van het bestuur over de verkoop (met een leuke boekwinst), de reorganisatie, de betere orderportefeuille van het eerste kwartaal (april viel weliswaar tegen) en het totaalconcept, konden niet verhinderen dat de aandeelhouders met een naar gevoel huiswaarts gingen. Niet verwonderlijk als het bedrijf geen dividend uitkeert, geen heldere vooruitzichten geeft en zijn meest gezonde divisie noodgedwongen moet verkopen. Het is zelfs de vraag of de uitgereikte pen met het opschrift Econosto volgend jaar voor aandeelhouders geen collectors item zal zijn.