VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Te veel geld!

Voor het tweede jaar in successie noteert de beurskoers van Wereldhave boven de intrinsieke waarde van het aandeel. Directievoorzitter Gijs Verweij gaf in zijn presentatie aan dat hij in zijn dertigjarige carrière bij Wereldhave nog niet eerder een periode had meegemaakt waarin de beurskoers zolang boven de intrinsieke waarde lag. Verweij typeert de huidige marktomstandigheden als een "te veel aan geld". Dit geld (naive money) zoekt een bestemming en drijft de prijzen van het onroerend goed en de onroerendgoedfondsen op.

Het voordeel voor Wereldhave is dat het onroerend goed in bezit fors meer waard is geworden. De herwaarderingen zijn met 64 procent gestegen naar 82 miljoen euro. Het nadeel is dat het aanvangsrendement van de projecten die te koop zijn, zo laag is dat de risico’s onvoldoende worden gedekt. Op de vraag van de VEB of de bijzondere marktomstandigheden dan niet juist een aanleiding zijn om de hoge waardering te realiseren en de portefeuille af te bouwen, kwam een moeizaam antwoord. Verweij gaf aan dat hij zich bij aan- en verkopen laat leiden door het effect op de intrinsieke waarde van het aandeel. Hierdoor is de oude groeidoelstelling, van het bereiken van een portefeuille van 2,5 miljard euro in 2005, losgelaten. Maar Verweij gaf ook aan dat Wereldhave een vastgoedbedrijf is, iets waarvoor je wel vastgoed nodig hebt.

Naast de herwaardering moet de groei in de komende jaren vooral komen uit de projecten die zelf worden ontwikkeld. Hierbij zet Wereldhave zwaar in op de ontwikkeling van duurzame kantoorgebouwen met grote energie- en waterbesparingen. Wereldhave is hierdoor opgenomen in Dow Jones Sustainability Index. Kortom, voordelen voor het milieu, lagere servicekosten voor de huurder en een beter rendement voor Wereldhave.

Een andere belangrijke gebeurtenis in 2005 voor Wereldhave was het plotselinge terugtreden van directielid R.L.M. de Ruijter: "in goed overleg" en met twee jaarsalarissen,. Zijn opvolger J. Buis krijgt in lijn met de code-Tabaksblat een maximale vergoeding van één jaarsalaris bij tussentijdse beëindiging. Verweij blijft langer aan Wereldhave verbonden. Hij stelt zijn pensionering twee jaar uit om de opvolging goed te regelen.