VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jaar van de waarheid

Na vele jaren van desinvesteringen, herstructureringen, een besparingsplan (dat 100 miljoen euro opleverde) en opschoning van productportfolio’s, bereikte voedingsmiddelendistributeur- en producent Wessanen in 2007 een meer stabiele fase. Hoewel de onderneming er nog niet in slaagde de geprognosticeerde omzetstijging af te leveren, bereikte de nettowinst eindelijk een niveau dat boven de dividenduitkering lag. Bij een licht teruglopende omzet (van 1,59 miljard euro tot 1,58 miljard euro), in feite veroorzaakt door een nadelig dollareffect van 90 miljoen dollar, verbeterde het bedrijfsresultaat met 50 procent tot 63 miljoen euro. De nettowinst verbeterde inclusief de boekwinst van 15 miljoen euro op de verkochte private label divisie met 80 procent tot 57,5 miljoen euro.

De grootste omzetstijging kwam voor rekening van de merkactiviteiten in Europa met een toename van 7 procent (waarvan 5 procent autonoom). Hierbij moet wel worden aangetekend dat de diepvriesactiviteiten (snacks van Beckers en Righi) een stijging lieten zien van slechts 1 procent. Het hoogste bedrijfsresultaat behaalde het Amerikaanse distributiebedrijf Tree of Life (TOL) met een “turnaround” van 16,2 miljoen euro, bij een lichte omzetdaling in euro’s gemeten. Na zowel in 2005 als 2006 een omzetverlies van 10 procent te hebben moeten incasseren, en in het eerste kwartaal van 2007 nog eens 5 procent aan omzet te hebben verloren,keerde het tij gedurende 2007 en behaalde TOL in het vierde kwartaal een omzettoename van 7 procent. Ook de distributieactiviteiten in Europa liet bij een omzetstijging van 8 procent een resultaatsverbetering zien van 6,6 miljoen euro tot 10,2 miljoen euro.

Voor 2008 wil Wessanen in de Verenigde Staten (VS) een versnelde groei in merken en distributie van 6 à 8 procent en een groei in Europa van 5 à 7 procent. Hierbij is wel 2 à 4 procent prijsstijging inbegrepen. De ebit doelstellingen blijven 10 à 12 procent voor de merken en 4 à 5 procent voor distributie Europa. Voor de VS bedraagt de doelstelling een ebitmarge van 3 à 4 procent voor de VS. Hieruit kan worden becijferd dat Wessanen mikt op een bedrijfsresultaat van ongeveer 90 miljoen euro. Topman Ad Veenhof verwacht redelijk recessiebestendig te zijn in de VS omdat mensen die bewust voor een gezonde levensstijl kiezen hun gezonde voedingspatroon niet snel zullen verlaten op het moment dat het met de economie minder gaat, aldus Veenhof. Het eerste kwartaal van 2008 gaf nog geen aanleiding tot sombere prognoses, maar duidelijk is wel dat 2008 het jaar van de waarheid voor Wessanen zal zijn waarin de resultaten significant moeten verbeteren.

De VEB kon het management niet de toezegging ontlokken om versneld in 2008 een update van de strategie in een buitengewone aandeelhoudersvergadering aan aandeelhouders voor te leggen. Wessanen is in het bijzonder beducht voor te vroege druk om de Amerikaanse business af te stoten. Het uitgangspunt van Wessanen is om eerst zelf waarde te creëren door het momentum van stijgende resultaten te benutten en dan eventueel op een goed moment te desinvesteren. De logica zegt dan dat de hiermee gegenereerde middelen gebruikt gaan worden voor acquisities in de veel beter renderende merkactiviteiten in Europa. Wessanen schat het omzetpotentieel hier op 1 à 1,5 miljard euro.

De aandeelhoudersvergadering verliep verder weinig spectaculair. Slechts 13 procent van het kapitaal was vertegenwoordigd, terwijl er toch drie aandeelhouders zijn met een belang van rond de vijf procent (Delta Lloyd, Sparinvest en Prudential). Het plan is het dividendvoorlopig te handhaven op 0,65 eurocent per aandeel. In 2007, na afloop van zijn vierjaarcontract, verliet bestuurder Niels Onkenhout de onderneming. Veenhof heeft zelf de verantwoordelijheid voor de Europese activiteiten op zich genomen.

Wessanen start nu een nieuwe fase in haar ontwikkeling. Ad Veenhof blikte met enige tevredenheid terug op zijn bestuursperiode vanaf 2003. TOL in de VS is de grootste dissonant, waar de “turn-around”, nu onder leiding van Richard Lane, erg laat is gekomen.Uit kiesheid werd niet vermeld dat er natuurlijk nog veel meer lijken uit de boedel van de Veenhof’s voorganger Mac Zondervan zijn opgeruimd dan oorspronkelijk was voorzien.

Een verdere ontwikkeling van de Europese merkendivisie zou best eens kansen kunnen bieden. Acquisities kunnen dan voor de noodzakelijke “critical mass” (schaalgrootte) zorgen, terwijl ze tevens synergiebesparingen kunnen opleveren. Versterkte investeringen in merken (over de jaren slechts gegroeid van 2 tot bijna 3 procent van de omzet), zou de omzetgroei wat verder kunnen aanjagen. De VEB ziet geenreden om te lang te wachten op de nieuwe strategie enzal in 2008 de waarheid in de resultaten enmogelijkheden zoeken.