VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Glorie en teleurstelling

Het Administratiekantoor is weg! De aandeelhouders steunden unaniem het voorstel tot decertificering van de aandelen. Het bedrijf kent nu geen beschermingsconstructies meer. Een glorieus moment, gevolgd door een teleurstelling: de beleidsdoelstellingen werden opnieuw aangepast.

Al in maart 2005 kondigde Wessanen aan dat het omzetdoel 2007 teruggebracht was van 3,5 miljard naar 2,75 miljard euro bij een bedrijfswinst van een kleine 200 miljoen euro. Ditmaal legde bestuursvoorzitter Ad Veenhof zich niet meer vast op een absoluut omzet- en winstniveau, maar slechts op percentages voor autonome omzetgroei (merken: 5-7%; distributie: 7-8%) en ebitamarges (merken: 10-12%; distributie: 4%). Er wordt dus in het midden gelaten wat de acquisities gaan opleveren. Wel werd nogmaals de nadruk gelegd op het reeds zichtbare succes met het bouwen van merken over de grenzen, de versterking van deze merken, onder andere door de sterk verhoogde kwaliteit en uniformiteit van verpakkingen, en het in de markt komen van de eerste innovatieve producten.

De totale omzet is in 2005 gedaald met 200 miljoen euro door het opschonen van het Tree of Life en wegvallen van Ralphs als klant(150 miljoen), door het verdedigen van de marges van de merken in de supermarktoorlog (25 miljoen) en door moeilijke marktomstandigheden voor Beckers en het beëindigen van exclusieve agentschappen in de Verenigde Staten (20 miljoen). Men verwacht nu de omslag naar groei.

Op vragen uit de zaal liet Veenhof weten dat de investeringen in merkondersteuning en innovatie zijn gestegen, maar dat verdere informatie te concurrentiegevoelig is. Over de ruim 100 miljoen euro aan besparingen in de periode 2003-2005 verklaarde hij dat, naast de 60 miljoen euro die is terug te vinden in de toegenomen ebita, een deel van het resterende bedrag verloren is gegaan in vaste kostendekking (lagere omzet) en marge-erosie. Verder zal Wessanen zich in haar expansiestrategie via acquisities in principe concentreren op de acht landen waar het nu aanwezig is, maar er zijn ook reeds kleine belangen in Spanje en Oostenrijk, die uitgebreid zouden kunnen worden. De acquisitiecriteria zijn aanvaardbare groeicijfers, een ebita van bij voorkeur 10-12 procent en een prijs van 0,8-1,2 maal de omzet.

De rest van de vergadering bestond voornamelijk uit hamerstukken: Unaniem werden goedgekeurd de jaarstukken, de decharges, de dividendverhoging, de benoeming van Marie-Christine Lombard (TNT) tot commissaris en de benoeming tot cfo van Hans Wagter als opvolger van Doede Vierstra die al na anderhalf jaar vertrekt. Alec Covington zal in de directie opgevolgd worden door Richard Lane (later goed te keuren)

De benoeming van accountant KPMG gaf wat gemor, gezien het eerder naar buiten gekomen conflict. President-commissaris Durk Jager verklaarde dat alle meningsverschillen waren bijgelegd. Kritische noten bij het beloningsbeleid werden nog geplaatst door enkele pensioenfondsen en de VEB over de weinig uitdagende criteria voor toekenning van aandelen aan de directie. Overigens verder een correct beleid. Teleurstellend was de geringe opkomst van aandeelhouders (ca 60), die slechts 20 procent van het kapitaal vertegenwoordigden voor 321 aandeelhouders.